Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

4. 6. 1989 on Kiinan kadonnut päivä – mutta ammutun äiti ei unohda

Kiina haluaa estää Pekingin verilöylystä puhumisen vielä 25 vuotta tapahtumien jälkeen

Ulkomaat
 

Ensi keskiviikkona aamuyöllä Pekingin aikaa tulee kuluneeksi tasan neljännesvuosisata siitä, kun 19-vuotias lukiolainen Wang Nan sai luodin päähänsä Tiananmenin aukion laidalla.

Hän oli edellisenä iltana kertonut koulukaverilleen menevänsä aukiolle ottamaan "historiallisia valokuvia".

Keskiviikkona Wangin äiti Zhang Xianling, 76, aikoo tehdä kuten on tehnyt joka vuosi kesäkuun neljäntenä. Hän menee käymään poikansa haudalla.

"Uhrin äitinä minulla on kaikki nämä kaksikymmentäviisi vuotta ollut tuska ja suru sydämessäni. Niin se tulee olemaan aina", hän sanoo kotonaan pekingiläisessä kerrostaloasunnossa.

"Mutta nyt kun kyyneleet ovat kuivuneet ja olen sopeutunut, voin todeta, ettei tämä ei ole vain minun perheeni henkilökohtainen murhenäytelmä. Se on murhenäytelmä koko Kiinan historiassa."

Sitä päivää historiassa Kiinaa johtava kommunistipuolue pelkää. Viranomaiset tekevät vieläkin todella paljon töitä rakentaakseen harhakuvaa, jossa kesäkuun neljättä 1989 ei ole olemassa.

Kiinassa on tänä vuonna vainottu ihmisiä Tiananmenin vuosipäivän alla tavallista enemmän. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty julkaisi tällä viikolla listan, jossa on 48 nimeä. Ainakin he ovat järjestön tietojen mukaan joko kadonneet, pidätettyinä, kotiarestissa tai joutuneet käymään poliisikuulusteluissa.

Kun kielletään historiaa, yksittäinen mummokin voi olla uhka. Zhang on yksi niistä harvoista uhrien omaisista, jotka uskaltavat ja jaksavat puhua Tiananmenin aukion verilöylystä sekä antavat haastatteluja lehdistölle. Se näkyy hänen arjessaan viranomaisten valvontana ja häirintänä.

"Hyvä, että tulitte kylään ilmoittamatta", Zhang sanoo.

"Toissapäivänä tänne piti tulla erään toisen toimittajan, mutta poliisit eivät päästäneet häntä."

Siitä tapaamisesta Zhang oli sopinut puhelimessa.

"Aikaisemmin en ollut varma, kuunnellaanko puhelintani ihan koko ajan, mutta tänä vuonna on alaovelle ja hissitasanteelle ilmestynyt poliisi joka kerta, kun olen sopinut haastattelusta toimittajan kanssa."

Zhangin kokemuksiin uhrin äitinä, joka ei pysy hiljaa, kuuluu myös muun muassa kolmen päivän pidätys epäiltynä valtionvastaisesta toiminnasta vuonna 2004. Ihmisoikeusaktivisti Liu Xiaobon saatua Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2010 poliisi lennätti Zhangin vastoin tämän tahtoa viikoksi kahdentuhannen kilometrin päähän Etelä-Kiinan Kunmingiin.

"He sanoivat, että heillä oli pulaa työvoimasta, eivätkä he pystyneet valvomaan minua kahtakymmentäneljää tuntia vuorokaudessa."

Mikko Paakkanen HS
Pekingiläisen Zhang Xianlingin, 76, poika Wang Nan ammuttiin Tiananmenin aukion verilöylyssä vuonna 1989. Wang oli tuolloin 19-vuotias lukiolainen.
Pekingiläisen Zhang Xianlingin, 76, poika Wang Nan ammuttiin Tiananmenin aukion verilöylyssä vuonna 1989. Wang oli tuolloin 19-vuotias lukiolainen.

Zhang kuuluu Tiananmenin äidit -verkoston perustajiin. Se on löyhä joukko uhrien vanhempia, joiden mielestä vuoden 1989 tapahtumat pitäisi selvittää.

"Haluamme, että totuus tapahtumasta tutkitaan ja kerrotaan. Uhreista on laadittava lista, ja heidän omaisilleen pitäisi maksaa korvauksia. Ja haluamme, että asioista päättäneet ihmiset pannaan vastuuseen lain edessä", Zhang sanoo.

Hän ei usko, että näihin tavoitteisiin päästään ainakaan lähivuosina.

"Tärkeintä olisi saada aikaan vuoropuhelua meidän ja hallinnon välillä. Voisimme aloittaa helpoista kysymyksistä kuten uhrien listaamisesta."

Zhangin mielestä ongelmana on se, että Kiinaa hallitseva puolue ei halua myöntää virheitään. Vuoden 1989 mielenosoitus alkoi lähinnä siksi, koska ihmiset olivat turhautuneita viranomaisten korruptioon, hän sanoo.

"Nyt korruptiota on vielä enemmän kuin 25 vuotta sitten. Me näemme viranomaisten kytkökset rikkaisiin ihmisiin."

Vielä on silti toivoa. Kiinaa 1970-luvun lopulle asti johtanut Mao Tsetung teki virheitä, ja hänen seuraajansa Deng Xiaoping pystyi osoittamaan näitä virheitä, Zhang sanoo.

Deng johti Kiinaa Tiananmenin verilöylyn aikaan.

"On mahdollista, että joku tuleva johtaja pystyy osoittamaan Deng Xiaopingin virheitä."

Jeff Widener AP
Tiananmenin mielenosoitusten symboliksi nousi kuva kiinalaismiehestä, joka käveli panssarivaunujen jonon eteen ja pysäytti sen.
Tiananmenin mielenosoitusten symboliksi nousi kuva kiinalaismiehestä, joka käveli panssarivaunujen jonon eteen ja pysäytti sen.

Kun keskiviikko koittaa, Zhangin oven ulkopuolella on taas poliisi odottamassa. Niin siellä on ollut aina ennenkin Tiananmenin vuosipäivänä. Samoin kuin aina vainajien muistopäivänä sekä tärkeiden poliittisten kokousten ja valtiovierailujen aikana.

Poikansa haudalle Zhang menee poliisin kyydillä. Koska silloin kun poliisi tulee, hän ei saa käydä yksin edes kaupassa.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat