Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaismies osti kartanon bitcoinilla

Risto Pietilän virolaiskartano saattaa olla maailman arvokkain virtuaalivaluutalla tehty hankinta

Ulkomaat
 
Risto Pietilä esittelee bitcoin-kartanoaan Virossa
Risto Pietilä esittelee bitcoin-kartanoaan Virossa
Mallan kartano Pohjois-Virossa on ehkä suurin bitcoineilla tehty hankinta. Suomalainen Risto Pietilä ansaitsi rahat siihen keinottelemalla bitcoineilla. Hän haluaa houkutella paikalle virtuaalivaluutan käyttäjiä. Toimittaja: Kaja Kunnas, kuvaaja: Marko Mumm, editointi: Jani Viskari
Kuka

Risto Pietilä

 Vuonna 1980 syntynyt suomalainen sijoittaja.

 Pietilän yritys, Suomessa Silveravault, Virossa Eesti investeerimishõbe, markkinoi sijoitushopeaa, jota säilytetään holveissa Virossa.

 Virtuaalivaluutta bitcoinin Pietilä löysi 2011. Hän kirjoittaa aktiivisesti englanninkielisillä bitcoin-keskustelupalstoilla, joiden kautta levisi myös tieto kartanon ostosta.

 Pietilä asuu perheineen Helsingissä, mutta on perustanut yrityksiä Viroon.

Bitcoin-keinottelija ja kartanon omistaja Risto Pietilä sauhuttelee sikaria ja avaa piharakennuksen oven, josta pääsee korkean aidan ympäröimään puutarhaan.

Kahvia vai olutta? hän kysyy.

Pietilän suunnitelmissa näitä juomia voi joskus tilata kartanossa bitcoineilla. Maksaminen hoituisi kännykän ja puutarhapöytään petsatun koodin avulla, Pietilä maalailee.

Se on kuitenkin vielä scifiä, sijoittajan unelmaa. Kartanokierros jatkuu nyt juomitta.

Pietilän aikeissa on tehdä Virossa sijaitsevasta Mallan linnamaisesta kartanosta virtuaalivaluutta bitcoinin käyttäjien kohtaamispaikka, hub, jossa voi käydä latautumassa ja luoda uusia suhteita. Samalla muut hotellivieraat näkevät, miten bitcoineja voi käyttää.

Marko Mumm
Suomalaissijoittaja Risto Pietilä aikoo perustaa historialliseen kartanoon Pohjois-Viroon maailman bitcoinin käyttäjien kohtaamispaikan.
Suomalaissijoittaja Risto Pietilä aikoo perustaa historialliseen kartanoon Pohjois-Viroon maailman bitcoinin käyttäjien kohtaamispaikan.

Bitcoinin syvin olemus on teknologiaa, Pietilä selittää. Hän uskoo, että se voi joskus syrjäyttää nykyisen rahajärjestelmän.

Keskuspankit eivät bitcoineja toistaiseksi tunnusta.

Verohallinnon määritelmän mukaan bitcoin on vertaisverkon avulla luotu virtuaalinen raha – vaihdannan väline, jota ei ole olemassa kolikkoina eikä seteleinä.

"Se on tietenkin järkevää ottaa vakavissaan, koska sen kasvu on tähän asti ollut niin suurta. Viidessä vuodessa bitcoinin käyttäjien määrä on kasvanut kymmenestä ihmisestä miljoonaan", Pietilä perustelee.

34-vuotias suomalainen Pietilä saattaa olla yksi niistä harvoista ihmisistä, jotka rikastuivat bitcoineilla ennen virtuaalivaluutan arvon romahdusta.

"Halusin jotakin, mikä olisi bitcoinin vastakohta. Ajattelin, että se olisi varmasti linna."

Tarkoitus oli hajauttaa sijoituksia.

"Ostin kartanon rahoilla, jotka ansaitsin myytyäni bitcoineja viime vuoden lopussa. Niiden arvo oli juuri kymmenkertaistunut", Pietilä sanoo.

"Myymieni bitcoinien keskihinta oli noin 700 dollaria."

Kevään ajan hinta on pysytellyt 500 dollarin ympärillä.

Mallan kartano sijaitsee Pohjois-Virossa Viru-Nigulan maaseudulla. Sen nykyinen päärakennus valmistui 1880-luvulla. Huoneita siinä on viitisenkymmentä.
Mallan kartano sijaitsee Pohjois-Virossa Viru-Nigulan maaseudulla. Sen nykyinen päärakennus valmistui 1880-luvulla. Huoneita siinä on viitisenkymmentä.

Artikkeliin liittyvät

Pietilä ei pysty osoittamaan, miten hänen bitcoininsa vaihtuivat historialliseksi kartanoksi.

"Minulla ei ole mitään tarvetta osoittaa sitä kenellekään", hän sanoo.

Viron kiinteistörekisteristä näkee, että kartanokaupat on tehty 28. helmikuuta. Risto Pietilän yritys Eesti investeerimishõbe eli Viron sijoitushopea on ostanut Mallan kartanon omistavan yrityksen, Olivest oü:n, suomalaiselta pariskunnalta.

"Voin kuitenkin kertoa, kuinka se tapahtui", Pietilä jatkaa.

Kertomuksessa bitcoinit vaihtuivat Kiinan juaneiksi, juanit bitcoineiksi ja bitcoinit Yhdysvaltain dollareiksi.

"Kun pyysin siirtämään 100 000 dollaria tililleni, bitcoin-pörssi vaati selvitystä, miten olen hankkinut rahat", Pietilä kertoo.

"Bitcoin-pörssi kysyi, kuinkahan olet saanut rahat juuri, kun bitcoinin arvo on kymmenkertaistunut. Se oli aika huvittavaa. Selitin tarkkaan, kuinka olin ostanut bitcoineja hyvään hintaan vuonna 2011."

Lopulta rahat päätyivät euroina Lopen Osuuspankkiin. Koko tapahtumaketju kesti noin kaksi kuukautta.

Kauppahinta oli Pietilän mukaan alle miljoona euroa.

"Logi on niin pitkä, ettei sitä pysty esittämään. Sen voi ottaa ulos kryptisessä excel-muodossa, mutta sitä olisi käsiteltävä, ennen kuin se näyttäisi yhtään ymmärrettävältä."

Tulevaisuuden bitcoin-hub-kartanoa Pietilä suostuu kuitenkin esittelemään.

Vähän haalistunut, 1880-luvun linnamainen päärakennus kohoaa hoidetun puiston keskellä. Omistajan nahkakenkien askel kaikuu tyhjissä saleissa. Täällä kohtaavat vanhan kartanon mahtipontisuus ja nuoren omistajan suuret unelmat.

Talon julkisivu on 80 metriä pitkä.

"Ei ole suunnitelmissa sulkea tätä talvella. Kun Aasiasta tulee muutama tyyppi ja pitää järjestää korkean tason bisnestapaaminen nopeasti, täällä pitää olla henkilökuntaa."

Huoneet ovat 4,5 metrin korkuisia.

"Sviittiin tulee erikseen kylpyhuoneet herralle ja rouvalle."

Kartanossa on noin viisikymmentä huonetta.

"Satoshi-sviitti sisältää niin paljon huoneita kuin on näköpiirissä ja lisäksi parvekkeen."

Nimimerkki Satoshi Nakamoto suunnitteli tietokoneohjelmiston, joka teki bitcoinin mahdolliseksi.

"Jos bitcoin jatkaa nousua, olen ensi vuonna kymmenen kertaa rikkaampi kuin nyt. Jos se romahtaa kokonaan, minulla on tämä linna", Pietilä sanoo.

Mallan kartano voi olla mittari, josta voi tarkistaa bitcoinin arvon. Pietilä aikoo rahoittaa sen bitcoineilla. Mitä enemmän bitcoinin arvo nousee, sitä enemmän Pietilä pystyy myymään bitcoineja kartanon kunnostamiseksi.

"Pahimmillaan voin hävitä kaiken, mutta voin myös voittaa kymmenkertaisesti."

Oikaisu: Risto Pietilä on syntynyt vuonna 1980, ei 1984

Kaja Kunnas HS
Viru-Nigula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat