Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiananmenista 25 vuotta, vain Hongkong muistaa verilöylyn

Tiananmenin verilöylystä kertovassa uudessa museossa käy paljon kiinalaisia, mutta häätö uhkaa

Ulkomaat
 
Bobby Yip Reuters
Mies seisoi eilen tiistaina ostoskasseineen opiskelijoiden tekemän panssarivaunun edessä Hongkongin ostoskadulla. Teos muistuttaa Tiananmenin verilöylyn 25-vuotispäivästä.
Mies seisoi eilen tiistaina ostoskasseineen opiskelijoiden tekemän panssarivaunun edessä Hongkongin ostoskadulla. Teos muistuttaa Tiananmenin verilöylyn 25-vuotispäivästä. Kuva: Bobby Yip Reuters

Mies katselee vanhoja valokuvia ja lukee tekstejä, joita on museon seinällä.

"Kauheaa. Painajainen. Se voisi tapahtua uudelleen missä päin Kiinaa tahansa koska tahansa", hän arvelee.

Fakta

Verilöyly lopetti demokratiahaaveet

 Kiinassa syntyi keväällä 1989 laaja kansalaisoikeusliike. Se paisui jopa miljoonan ihmisen mielenosoitukseksi Pekingin Tiananmenin aukiolla ja levisi muihinkin kaupunkeihin.

 Armeija murskasi mielenosoituksen Tiananmenilla väkivalloin 4. kesäkuuta 1989. Arviot kuolleiden määrästä vaihtelevat sadoista tuhansiin.

 Siitä lähtien Kiina on rajoittanut erittäin tiukasti toimintaa, jonka se tulkitsee uhkaksi kommunistisen puolueen yksinvallalle. Verilöyly on Manner-Kiinassa kielletty puheenaihe.

Mies, Chang nimeltään, asuu Guangzhoussa Manner-Kiinan eteläosassa, mutta nyt hän on käymässä Hongkongissa. Samalla hän tutustuu uuteen Kesäkuun neljäs -museoon, jonka paikallinen kansalaisjärjestö avasi Hongkongiin huhtikuussa.

Changin etunimi jätetään tässä mainitsematta, ettei hän joudu vaikeuksiin palattuaan kotiin. Kiina on viime kuukausina kiihdyttänyt niiden kansalaistensa vainoamista, jotka ovat osoittaneet kiinnostusta museon aihepiiriin.

Hongkongilainen museo kertoo Kiinan demokratialiikkeen murskaamisesta vuonna 1989. Kiinan armeija surmasi satoja tai jopa tuhansia ihmisiä Pekingin Tiananmenin aukiolla 4. kesäkuuta 1989, ja siitä tulee tänään keskiviikkona kuluneeksi päivälleen 25 vuotta.

Hongkong on vuodesta 1997 asti ollut osa Kiinaa, mutta se on erityishallintoalue ja huomattavasti vapaampi kuin Manner-Kiina. Mantereen puolella joutuisi todennäköisesti pidätetyksi jos edes puhuisi Tiananmenin verilöylystä kertovan museon perustamisesta.

Hongkongissa sellaisen voi perustaa, mutta ei se helppoa ole.

"Meitä vastaan on vireillä oikeusjuttu", kertoo museon perustaneen järjestön puheenjohtaja ja Hongkongin lakia säätävän neuvoston jäsen Lee Cheuk-yan. "Eräs liikemies yrittää ajaa meidät pois näistä tiloista."

Oikeusjutun nostaneen liikemiehen mukaan museon tiloissa ei saisi olla museota, koska tilat on määritelty toimistotiloiksi. Lee kuitenkin uskoo, että häätöyrityksen varsinainen syy on poliittinen. Osa Hongkongin liikemiehistä ja valtaapitävistä tukee Manner-Kiinan politiikkaa.

"Ei kukaan normaali liikemies käytä omia rahojaan tällaiseen oikeusjuttuun naapurinsa häätämiseksi", Lee sanoo.

Leen johtama, Allianssina tunnettu demokratia-aktiivien järjestö osti museota varten tilat lähes miljoonalla eurolla.

"Oli pakko ostaa, koska eihän meille kukaan Hongkongissa suostu mitään vuokraamaan."

Järjestö on hankkinut rahaa museoon muun muassa lahjoituksina, mutta kauppahinnasta on vielä kolmannes maksamatta.

Museon tarkoituksena on sekä kunnioittaa Tiananmenin verilöylyn uhrien muistoa että valistaa uusia sukupolvia historiasta, Lee sanoo.

Museo valistaa hongkongilaisten lisäksi myös tuhansia mannerkiinalaisia, joiden kotiseudulla Tianamenin verilöyly on kielletty puheenaihe. Heitä on Leen mukaan ollut arviolta puolet museon kävijöistä.

Kaikkiaan kävijöitä on ehtinyt kertyä puolentoista kuukauden aikana noin 5 500.

Manner-Kiinassa monet ovat sensuurista huolimatta kuulleet Tiananmenin verilöylystä, mutta tiedot ovat usein hatarat.

Myös Chang on tullut hakemaan tarkempaa kuvaa tapahtumista.

"En voi sanoa, että tuntisin koko tarinan. Tiedän, että joukko ihmisiä taisteli demokratian puolesta, ja hallitus tappoi viattomia", Chang kertoo.

Hän oli vuonna 1989 iältään hieman toisella kymmenellä, eikä tapahtuma varsinaisesti koskettanut häntä silloin.

Chang kuitenkin tietää tapahtumista enemmän kuin useimmat ikätoverinsa, sillä hän osaa ohittaa palomuurin, jolla Kiina sulkee ulkomaisia internetsivustoja kansalaistensa ulottumattomiin. Internetissä on tapahtumista paljon tietoa, mutta valtaosa siitä ei näy Manner-Kiinassa.

Kun Tiananmenin verilöylyn vuosipäivä on lähestynyt, Kiina on tukahduttanut siitä puhumista yhä tehokkaammin. Lukuisia Tiananmen-aiheisiin seminaareihin ja tapahtumiin osallistuneita kiinalaisia on kevään mittaan pidätetty.

Kiinan ulkomaankirjeenvaihtajien yhdistyksen maanantaina julkaiseman lausuman mukaan myös ulkomaalaisia toimittajia on uhkailtu ja pidetty poliisin huostassa, mikä on normaalioloissa verrattain harvinaista.

Mikko Paakkanen HS
Hongkong

Mikko Paakkanen HS
Lee Cheuk-Yan on yksi Kesäkuun neljäs -museon puuhamiehistä.
Lee Cheuk-Yan on yksi Kesäkuun neljäs -museon puuhamiehistä.
Mikko Paakkanen HS
Museovieras katsoi Tiananmenin äideistä kertovaa elokuvaa.
Museovieras katsoi Tiananmenin äideistä kertovaa elokuvaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat