Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelko luhisti Irakin armeijan

Hyökkääjällä on tukenaan pettyneet sunnit ja vastassaan peloteltu armeija

Ulkomaat
 

Reuters
Asemiehet vartioivat kaappaamiaan poliisin erikoisjoukkojen jäseniä Tikritin kaupungissa torstaina sen jälkeen, kun taistelijat olivat vallanneet poliisien tukikohdan.
Asemiehet vartioivat kaappaamiaan poliisin erikoisjoukkojen jäseniä Tikritin kaupungissa torstaina sen jälkeen, kun taistelijat olivat vallanneet poliisien tukikohdan.

Muutaman tuhannen miehen kuolemaa pelkäämätön joukko ajaa kymmeniä kertoja suuremman armeijan silmittömän oloiseen pakoon. Yleensä sellaista ei tapahdu kuin elokuvissa.

Irakissa näin kuitenkin kävi tällä viikolla – ja vielä vauhdilla, jota tuskin kukaan osasi ennustaa.

"Isis-joukkojen hyökkäyksen nopea menestys yllätti kaikki", toteaa tutkija Mikko Patokallio kriisejä ratkovasta CMI-järjestöstä.

Isis eli Irakin ja Suur-Syyrian islamilainen valtio on islamistinen ääriliike, joka on kasvattanut voimiaan menestymällä Syyrian sodassa. Tiistaina se otti haltuunsa Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin. Torstaina se oli edennyt jo pääkaupunki Bagdadin tuntumaan.

Eriskummallista on se, kuinka vähän Isis ja sen liittolaiset kohtasivat vastarintaa matkallaan Bagdadin porteille.

Irakin entisen diktaattorin Saddam Husseinin kotikaupungissa Tikritissä asukkaat todistivat, kuinka armeijan sotilaat luovuttivat univormujaan Isis-taistelijoille.

"Huolestuttavaa tässä on, kuinka ammattimaisesti Isis toimii, ja kuinka nopeasti Irakin armeijan moraali hajosi", Patokallio sanoo.

Irakin armeijalla on riveissään noin 270 000 sotilasta, ja reservistä on nostettavissa puoli miljoonaa lisää. Ainakin paperilla sen pitäisi pystyä vastaamaan tämän kokoisen soturijoukon invaasioon.

Yllätyskään ei käy tekosyyksi. Vaikka Mosulin valtaus oli shokki, Isis on taistellut ja kylvänyt pelkoa alueella jo kuukausien ajan. Fallujahin kaupungin se valtasi jo tammikuussa.

Armeijan ja muiden turvallisuusjoukkojen suurin ongelma vaikuttaa olevan taistelutahdon hiipuminen. Isis on nakertanut sitä kuukausien ajan tekemällä pommi-iskuja poliisiasemille ja kutsuntatilaisuuksiin ja salamurhaamalla upseereita.

Lisäksi järjestö on julkaissut internetissä karmivia videoita, joissa Irakin virkavallan edustajilta esimerkiksi katkotaan kauloja. Pelko syö uskollisuutta, jota jo ennestään koettelevat heikon valtion vitsaukset. Varsinkin poliisin henki on ollut matalalla.

"Järjestäytyminen, palkkaus ja koko valtion struktuuri ovat heikkoja", kuvaa Irakistakin vastaava Suomen Syyrian-suurlähettiläs Kari Kahiluoto.

Kahiluodon mukaan Irak on valtiona vieläkin vasta toipumassa Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten vuoden 2003 invaasiosta ja siitä, että länsijoukot vuonna 2011 pakkasivat tavaransa ja jättivät turvallisuusvastuun irakilaisille. Yhtenäistä turvallisuuskoneistoa Irak ei ole pystynyt luomaan.

"Irakissa on kymmeniä aivan laillisia puolustus- ja turvallisuusjoukkoja. Sen huomaa jo Bagdadissa liikkuessa. Pidemmän päälle se ei ole kestävää", Kahiluoto sanoo.

Isis-johtajien ei tarvitse taistelutahdosta murehtia. Moni soturi suorastaan toivoo kuolemaa pyhässä sodassa.

Lopulta armeijan romahdus tällä viikolla on seurausta vuosia jatkuneesta poliittisesta epäonnistumisesta.

Shiiapääministeri Nuri al-Maliki on jakanut vallan avaimia shiiamuslimeille ja jättänyt sunnit katkeroitumaan yhteiskunnan reunamille. Turvallisuusoperaatioissakin on keskitytty kitkemään al-Malikille vihamielisiä sunniryhmiä.

Näin on synnytetty liittolaisia Isis-taistelijoille. Sillä toisin kuin uutisraporteista on saattanut ymmärtää, Irakin armeijalla ei ole vastassaan vain yhtä äärimmäistä järjestöä, vaan kokonainen sunnikaartien ja -heimojen liittouma, jonka nyrkkinä Isis nyt toimii.

On mahdollista, että osa liittolaisista lymyää armeijan sisällä. Sanomalehti The New York Timesin mukaan Tikritin alueella jotkin upseerit olisivat saaneet korkea-arvoisilta esimiehiltään puhelimitse käskyn luopua taistelusta.

Hyökkäävän liittouman laajuudesta kertoo se, että siinä on mukana myös Husseinin aikaisen, melko maallisen Baath-puolueen jäänteitä. Hekin haluavat eroon shiiahallinnosta.

Liittolaisille voi kuitenkin olla tiedossa ikäviä yllätyksiä.

"Syyriassa Isis on pakkoliittänyt maallisia ryhmiä itseensä ja sitten tuhonnut ne", Patokallio kertoo.

Jos järjestön ote vallatuista alueista pitää, se tuskin kaipaa kalifaattiinsa kilpailevia kalifeja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat