Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltojen Tornadokujalla kellari voi pelastaa hengen

Moni pyörremyrskystä toipuvan Mooren asukas luottaa silti yhä onneen tai Jumalan tahtoon

Ulkomaat
 
Maija Tammi
Sheridan Broderick on laskeutunut perheen keskeneräisen autotallin alla olevaan myrskysuojaan. Tornado tuhosi heidän edellisen talonsa.
Sheridan Broderick on laskeutunut perheen keskeneräisen autotallin alla olevaan myrskysuojaan. Tornado tuhosi heidän edellisen talonsa.

Broderickin perheelle valmistuu heinäkuussa uusi talo, jossa on valoisa ruokailutila ja tilava master bedroom, aikuisten makuuhuone.

Silti tärkein huone perheelle on pieni pimeä koppi maan alla.

Max Broderick vetää auki autotallin lattiassa olevan luukun ja näyttää, miten tornadosuojaan laskeudutaan tikapuita.

Ilman tornadokellaria vaimo Sheridan Broderick ei enää suostuisi asumaan Oklahoman Mooressa, jonka yhdysvaltalaiset tuntevat tornadokaupunkina.

Viime vuoden toukokuussa Mooren tornadosireenit herättivät Sheridanin päiväunilta. Kuulutus kovaäänisistä oli tavallista vakavampi: paetkaa tai suojautukaa tai ette selviä.

Sheridan oli kotona neljäviikkoisen Taylor -vauvan kanssa. Pian Max saapui kotiin. Hän seurasi rauhallisena tiedotuksia televisiosta, kun Sheridan jo hätääntyi.

Max halusi varmistua siitä, etteivät he vahingossa aja suoraan myrskyn alle.

"Lumivyörystä tietää, että se menee alas vuorta. Tornado voi muuttaa reittiään ja tehdä hypähdyksiä sivuun", Max sanoo.

Kun lähdön aika tuli, perhe juuttui ruuhkaan. Max ajoi ulos tieltä, aidan läpi ja niityn poikki. Sitten hän parkkeerasi auton Target-tavaratalon viereen.

Tarkan paikan rakennuksen seinustalta Max valitsi sen perusteella, että hän muisti tornadojen pyörivän vastapäivään. Se onkin yleensä totta pohjoisella pallonpuoliskolla.

"Ilmassa lensi puita ja konepeltejä, mutta meidän automme sai vain pieniä vaurioita", Sheridan sanoo.

Kun Broderickit palasivat kotikadulleen, talot olivat maan tasalla. Heidän talonsa katto löytyi neljän tontin päästä. Kaikki ovat kuolleet, Sheridan ajatteli.

Max repi loppupäivän naapureita raunioista. Yksi mies oli lentänyt kylpyhuoneestaan taivaisiin. Broderickien molemmat kissat löytyivät myöhemmin, toinen kolmen päivän ja toinen kuuden viikon kuluttua.

Varoitusjärjestelmän toimivuutta kiiteltiin siitä, että vain 24 ihmistä kuoli ja alle 400 loukkaantui. Seitsemän kuolleista oli Broderickien talon takana sijaitsevan ala-asteen oppilaita.

Uusi rakennus valmistuu syksyksi, mutta monet vanhan koulurakennuksen sortumisesta selvinneet lapset ovat muuttaneet perheineen pois.

Maija Tammi
Sheridan (vas.), Taylor ja Max Broderick uuden kotitalonsa pihamaalla. Broderickit maksoivat talonsa tornadosuojan omista rahoistaan.
Sheridan (vas.), Taylor ja Max Broderick uuden kotitalonsa pihamaalla. Broderickit maksoivat talonsa tornadosuojan omista rahoistaan.

Moore sijaitsee niin sanotulla tornadokujalla, joka kulkee Yhdysvaltojen keskiosan tasankojen poikki etelästä pohjoiseen.

Alue joutuu pelkäämään tornadoja joka kevät ja kesä. Oklahomassa tornadokausi painottuu toukokuulle. Nyt, kesäkuun puolivälissä, vaaran pitäisi olla tältä vuodelta ohi.

Yhdysvaltojen viime vuosikymmenien tuhoisimmista tornadoista kaksi on kulkenut Hyvinkään kokoisen Mooren läpi vuosina 1999 ja 2013. Myös vuosien 2003 ja 2010 tornadot vetivät tuhoisan vanan kaupungin lävitse.

Kukaan ei voi varmuudella sanoa, onko Moorella käynyt kammottava epäonni vai onko syy maantieteessä. Ainakaan Mooren lähellä ei ole isoja vuoria tai vesialueita, jotka ehkäisisivät tornadojen syntymistä.

Yhdysvaltojen tuoreen ilmastoraportin mukaan ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä. Sheridan sanoo, että Mooressa siitä ei puhu kukaan. Alue on konservatiivista, eivätkä monet tunnusta ilmastonmuutosta.

Vuosi täystuhon jälkeen sadat tuhoutuneet talot on jo rakennettu Mooressa uudelleen. Katuja reunustavat yhä rakennusmiesten käytössä olevat ulkokäymälät.

Sheridan harmittelee sitä, että vakuutusyhtiöt eivät suostu maksamaan tornadosuojia uudelleenrakennettaviin taloihin. Broderickit maksoivat 3 000 dollarin (2 200 euron) lisäkustannuksen omasta pussistaan, mutta monet jättävät suojan tekemättä kustannussyistä.

"Se ei ole paljon rahaa turvallisuudesta", Sheridan sanoo.

Myrskysuojien rakentaminen osavaltion kouluihin on vastatuulessa säästöpaineiden takia. Nykyisellään suoja on alle puolessa kouluista.

Monet viime vuoden tornadossa kotinsa menettäneistä olivat huonosti vakuutettuja. Jälleenrakennuksessa heitä auttaa varta vasten perustettu avustusjärjestö. Järjestön työntekijän Steve Kehlin mukaan monet ihmiset rakentavat yhä "tulitikkutaloja".

"Jotkut ovat valmiita elämään Jumalan armoilla", Kehl sanoo.

Tuomas Niskakangas HS
Moore

Gene Blevins reuters
Mooren runnellut tornado kuvattiin Mooresta kaakkoon sijaitsevassa Cushingissa 31. toukokuuta 2013.
Mooren runnellut tornado kuvattiin Mooresta kaakkoon sijaitsevassa Cushingissa 31. toukokuuta 2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat