Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luolamies ei ollut vähä-älyinen

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Neandertalinihminen (Homo neanderthalensis) oli nykyihmisen edeltäjä, joka asutti Euraasian mannerta Etelä-Britanniasta Lähi-itään ja Keski-Aasiaan. Laji eli osin rinnakkain Afrikasta tulleen nykyihmisen (Homo sapiens) kanssa ja hävisi sukupuuttoon noin 28 000 vuotta sitten.

Neandertalinihmiset olivat sopeutuneita jääkauden kylmään ja kuivaan ilmastoon. He olivat nykyihmistä lyhyempiä ja tanakampia, noin 150–165 senttiä pitkiä ja 60–90 kiloa painavia, ja miesten ja naisten välillä oli vähemmän eroa. Kylmässä ilmastossa oli tarjolla rajallisesti kasviravintoa, joten laji eli pääasiassa metsästämällä ja kalastamalla.

Nimi viittaa Saksassa sijaitsevaan Neanderin laaksoon, mistä lajin ensimmäinen luuranko löytyi vuonna 1856. Luita on säilynyt hyvin luola-asutuksissa, mistä tulee nimitys "luolamies".

Lajia on pidetty nykyihmisen alkukantaisena ja vähä-älyisenä serkkuna. Uusien tutkimustulosten vuoksi käsitykset ovat muuttuneet. Tutkijoiden mukaan neandertalilainen oli yhtä älykäs kuin nykyihminen ja lajit jopa parittelivat keskenään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat