Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman vanhin kakka todisti neandertalinihmisen sekasyöjäksi

Nykyihmisen edeltäjän ruokavalio selvisi 50 000 vuoden takaisista ulosteista

Ulkomaat
 
Cesar Manso AFP
Mies tarkasteli tutkimukseen perustuvaa mallia neandertalilaisesta ihmisen evoluutiota esittelevässä museossa Burgosissa Espanjassa.
Mies tarkasteli tutkimukseen perustuvaa mallia neandertalilaisesta ihmisen evoluutiota esittelevässä museossa Burgosissa Espanjassa. Kuva: Cesar Manso AFP

Tutkijoiden onneksi neandertalinihmisillä ei ollut vessoja.

Nykyihmisen läheisin sukupuuttoon kuollut sukulainen ulosti luontoon, joskus jopa lähelle leiripaikkojaan.

Artikkeliin liittyvät

Yhden tällaisen leirinuotion ääreltä tutkijat ovat löytäneet neandertalinihmisen kivettyneitä jätöksiä, jotka paljastavat uutta tietoa heidän ravinnostaan.

Viime aikoina luola-asutuksista ja fossiilien hampaista löydetyt kasvijäänteet ovat haastaneet teorian, joka pitää neandertalinihmisiä puhtaina lihansyöjinä. PLOS One -lehdessä keskiviikkona julkaistun tutkimuksen mukaan Espanjasta löydetty näyte sisälsi kemiallisia jäänteitä sekä liha- että kasvisruoasta.

Kyseessä on täydellinen todiste, koska se on varmasti syöty, sanoi tutkimukseen osallistunut Ainara Sistiaga La Lagunan yliopistosta Kanariansaarilta BBC:lle.

Tutkijaryhmä keräsi maanäytteitä 50 000 takaisen leirinuotion ympäriltä El Saltin kaivauksilta läheltä Alicantea. Ulostetta löytyi nuotion pintakerroksista, joten se on todennäköisesti jätetty leirin jo vaihdettua paikkaa jonnekin edellisen nuotion lähistölle.

"Tuli ei ollut käytössä, kun näyte jätettiin – se on järkevää", Sistiaga vitsaili.

Näytteitä analysoitiin Yhdysvalloissa MIT-yliopistossa, ja niiden todettiin sisältävän runsaita määriä erästä esteriä, jota syntyy ruoansulatuksen pilkkoessa kolesterolia. Ihmisen elimistö pystyy hajottamaan muita eläimiä enemmän kolesterolia.

Lisäksi näytteiden koostumus ja fosfaattipitoisuus vastasivat kivettynyttä ihmisulostetta. Tutkijat totesivat löytäneensä maailman vanhimmat ihmisulosteen jäänteet.

Kemiallinen analyysi paljasti ulosteesta myös merkkejä kasviaineksesta.

Neandertalinihmiset olivat metsästäjiä ja lihansyöjiä, kuten asutuksista löydetyt mammutin ja muiden eläinten luut osoittavat.

Yksipuolista liharuokavaliota on pidetty mahdollisena syynä neandertalinihmisten sukupuuttoon. Sopeutuvaisempi ja taitavasti työkaluja käyttävä nykyihminen päihitti neandertalilaiset kilpailussa luonnonvaroista.

Sistiagan mukaan uudet todisteet kuitenkin osoittavat heidän olleen nykyihmisen tapaan kaikkiruokaisia. "Uskomme, että neandertalilaiset söivät todennäköisesti kaikkea, mitä oli saatavilla eri tilanteissa, eri vuodenaikoina ja erilaisissa ilmastoissa", Sistiaga sanoi.

Tarkalleen ei tiedetä, mitä kasveja neandertalilaiset söivät, mutta tuohon aikaan Espanjan alueella on kasvanut muun muassa monenlaisia marjoja, pähkinöitä ja juureksia.

National Geographic -lehden mukaan ulosteanalyysi paljasti, että neandertalilaisia vaivasi aimo joukko erilaisia loiseläimiä, kuten sukkulamatoja. Todennäköisimmin ulostenäytteiden jättäjät olivat hyvin sairaita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat