Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autojen rekisterinumerot vaikuttavat työmatkan kestoon Pekingissä

Toimistovirkailija Zhou Ninan kymmenen kilometrin työmatkaan kuluu noin tunti

Ulkomaat
 
Jason Lee Reuters
Pekingissä aamun työmatkaruuhkia pahentavat viime toukokuussa kiristetyt turvatoimet metroasemilla.
Pekingissä aamun työmatkaruuhkia pahentavat viime toukokuussa kiristetyt turvatoimet metroasemilla.

Pekingiläinen matkatoimistovirkailija Zhou Nina lähtee kotioveltaan kohti työpaikkaa puoli kahdeksalta aamulla. Perillä pitäisi olla vasta yhdeksältä, mutta jokainen minuutti voi olla tarpeen.

Peking on Kiinan talouskasvun vuosina houkutellut paljon työvoimaa, ja se näkyy valtavina liikenneruuhkina.

Noin kahdenkymmenen miljoonan asukkaan kaupunki on maailmankuulu siitä, että siellä on vaikea liikkua paikasta toiseen.

Esimerkiksi IBM-yhtiön vuonna 2011 tekemässä työmatkatutkimuksessa kaupunki oli kolmanneksi pahin kahdestakymmenestä maailman suurkaupungista, kun vertailtiin sitä, kuinka kova riesa on töihin matkustaminen. Edelle kiilasivat vain Meksikon pääkaupunki México ja Kiinan Shenzhen.

Pelkästään yksityisautoilla Pekingissä liikkuu joka päivä Suomen väestön verran väkeä edestakaisin, ja julkisessa liikenteessä vielä enemmän.

Zhou Ninalla aamuruuhka alkaa jo kotiovelta hissitasanteelta, jossa hän joutuu odottamaan hissiä viisi minuuttia. "Tähän aikaan on paljon väkeä menossa töihin", hän sanoo.

Olemme Pekingin koillisosassa Wangjingin lähiössä. Zhou asuu lähiöille tyypillisessä tornitalossa, jossa on 28 kerrosta.

Kun pääsemme bussipysäkille, Zhoun linja-auto numero 660 tulee poikkeuksellisesti saman tien. Ruuhkien takia sen tuloaika vaihtelee.

Pekingissä liikenne saattaa tukkeutua muutamassa minuutissa, jos on tukkeutuakseen.

"Tänään ovat rekisterinumerot neljä ja yhdeksän pois liikenteestä, joten ruuhkaa voi olla tavallista enemmän", Zhou sanoo.

Pekingissä osa autoista on vuoropäivinä pois liikenteestä rekisterinumeron viimeisen numeron perusteella.

Neljä on Kiinassa epäonninen luku, joten neloseen päättyviä rekisterikilpiä on melko vähän. Siksi nelosten kieltopäivä on usein ruuhkainen.

Mikko Paakkanen HS
Zhou Nina (vas.) ei Pekingin aamuruuhkassa mahtunut ensimmäiseen asemalle tulleeseen metrojunaan.
Zhou Nina (vas.) ei Pekingin aamuruuhkassa mahtunut ensimmäiseen asemalle tulleeseen metrojunaan.

Bussimatka kuitenkin sujuu bussin ollessa enimmäkseen liikkeellä. Zhou saa istumapaikan, koska pysäkki on linjan alkupäässä.

Bussissa Zhou näpräilee kännykkäänsä, kuten valtaosa muistakin matkustajista. Hän vaihtaa kuulumiset kavereiden kanssa WeChat-kännykkäsovelluksella, joka toimii hieman samaan tapaan kuin Facebook.

Zhoun työmatka kestää useimmiten noin tunnin. "Tämä on aika normaali työmatka. Verrattuna moniin muihin tämä on hyvin helppo matka."

Matkaan kuluva aika on kuitenkin hieman pidempi kuin keskimääräinen työmatka-aika, joka Pekingin liikenneviraston mukaan on 52 minuuttia. Suomessa pääkaupunkiseudulla se on noin puolet lyhyempi, ilmeni runsas vuosi sitten tehdyssä, If-vakuutusyhtiön tilaamassa kyselyssä.

Pekingin neloskehätieltä poistuvien kaistalla Zhoun bussi pysähtyy. "Tässä kohtaa on aina ruuhkaa. Seuraavan risteyksen jälkeen se helpottaa", hän sanoo.

Hän ennustaa oikein, ja kohta matka etenee taas vauhdikkaammin. Pian päästään siirtymään metroon, joka on paljon nopeampi kuin ruuhkassa mateleva bussi.

Peking on kasvattanut metroverkostoaan nopeasti. Vielä 2000-luvun alussa kaupungissa oli vain kaksi metrolinjaa. Nyt niitä on 17 yhteensä 465 kilometrin matkalla, ja lisää rakennetaan.

Huixinxijie Beikoun metroasemalla Zhou pääsee läpi turvatarkastuksesta lähes jonottamatta. Tämä ei onneksi kuulu niihin asemiin, joilla on kevään mittaan tehostettu turvatarkastuksia viimeaikaisten terrori-iskujen jälkimainingeissa.

Zhoun päästyä laiturille metro tulee melkein heti, mutta väkeä on niin paljon, etteivät kaikki mahdu junaan sisään. Täytyy odottaa seuraavaa.

"Joskus täytyy odottaa vielä kolmattakin junaa. Mutta tässä kohtaa metro ei ole erityisen täynnä, koska monet jäävät pois jo edellisellä asemalla", Zhou sanoo.

Silti metrossa ollaan ensimmäinen asemanväli kylki kyljessä. Seuraavalla asemalla tulee väljempää, kun monet vaihtavat keskustaa kiertävälle metron ympyrälinjalle numero kymmenen.

Lopulta Dengshikoun asemalla Zhou nousee ylös liukuportaita kadulle noin kilometrin päässä Taivaallisen rauhan aukiosta.

Työpaikalleen suureen toimistotorniin hän kävelee viidessä minuutissa, koska suojateiden ylitykset sattuvat sujumaan juoheasti. Työkseen Zhou hoitelee viisumiasioita suuressa Kiinan valtion omistamassa matkatoimistossa.

Matka sujui tänä aamuna niin nopeasti, että Zhou ehtii käydä toimistotalon kahvilassa aamiaisella ennen töiden alkua.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat