Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurdikansa elättelee yhä haavetta omasta valtiosta

Ulkomaat
 

Kurdit ovat pääosin Lähi-idässä asuva kansa, joka on historian vaiheissa jäänyt vaille omaa valtiota. Kurdeja arvioidaan olevan maailmassa 30–35 miljoonaa. Heistä noin puolet asuu Turkissa. Suuria vähemmistöjä on myös Irakissa, Iranissa ja Syyriassa. Sodat, kapinat ja vainot ovat ajaneet kurdeja pakolaisiksi eri puolille maailmaa.

Kurdit haaveilevat yhä itsenäisestä valtiosta nimeltä Kurdistan. Kurdit pitävät Kurdistanina laajaa aluetta, joka ulottuu Itä-Turkista Pohjois-Irakiin ja Länsi-Iraniin. Alueella on läpi vuosisatojen ollut useita eri hallitsijoita.

Ensimmäiseen maailmansotaan asti suuri osa Kurdistania kuului osmanien valtakuntaan. Viime vuosikymmeninä kurdit ovat kapinoineet Turkin, Irakin ja Iranin vallanpitäjiä vastaan. Monesti kurdiryhmät ovat myös ottaneet keskenään yhteen.

Kurdeja yhdistää kurdin kieli ja oma kulttuuri. Valtaosa kurdeista on muslimeja, mutta vähemmistöinä on esimerkiksi kristittyjä ja juutalaisia.

Kurdistanilla on myös oma epävirallinen lippu. Yhtenäisen Kurdistanin karttoja käytetään yleisesti Lähi-idän kurdialueilla. Kurdistania ei ole kuitenkaan kansainvälisesti tunnustettu, ja aluetta hallitsevat valtiot vastustavat sen perustamista.

Osa kurdeista kannattaa oman valtion sijaan laajempaa itsehallintoa nykyisten valtiorajojen sisällä.

Irakin Kurdistanilla tarkoitetaan maan pohjoisosaa. Kurdialue sai Irakissa nimellisen autonomian jo 1970, mutta yksinvaltias Saddam Husseinin aikana kurdit joutuivat vainon kohteeksi. Vuonna 1988 tuhansia kurdisiviilejä kuoli Halabjan kaupungissa, jota Irakin asevoimat pommitti kemiallisilla aseilla.

Saddam Hussein syrjäytettiin vuonna 2003. Sen jälkeen kurdien itsehallintoalue oli pitkään Irakin rauhallisinta seutua. Talous elpyi nopeammin kuin maan muissa osissa.

Viime kuukausina Irakin Kurdistanissa olot ovat muuttuneet jälleen levottomammiksi, kun Syyrian sisällissodassa vahvistunut ääri-islamistinen Isis-liike on ottanut alueita hallintaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat