Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poptähdeksi noussut Helen Abdulla odottaa Kurdistanin itsenäisyyttä

Suomessa kasvaneen irakilaislaulajan musiikkivideo suututti islamistit

Ulkomaat
 
Kawin cihad tahlavi Reuters
Helen Abdulla esiintyy musiikkivideollaan peshmerga-naissotilaiden käyttämässä univormussa.
Helen Abdulla esiintyy musiikkivideollaan peshmerga-naissotilaiden käyttämässä univormussa. Kuva: Kawin cihad tahlavi Reuters

Helly Luv saattaa lähivuosina olla maailman nuorimman valtion suosituimpia poptähtiä.

Suomessa kasvanut irakilaislaulaja on saanut Lähi-idän liekkeihin ensimmäisellä musiikkivideollaan. Risk It All -videota on katsottu Youtubessa helmikuusta lähtien lähes kolme miljoonaa kertaa.

Ääri-islamisteilta on tullut jo tappouhkauksia.

"Ensimmäiset pari viikkoa videon julkaisun jälkeen olin piilossa", Luv, oikealta nimeltään Helen Abdulla, sanoo vesilasin äärellä Lahden satamassa. "Jopa jotkut sukulaisetkin käänsivät selkänsä."

Abdulla työskentelee Irakin Kurdistanin pääkaupungissa Arbilissa ja Yhdysvalloissa, mutta täältä hän on kotoisin: keskisuuren suomalaiskaupungin lähiöstä.

"Suomessa saa vielä olla rauhassa – sekä uhkailuilta että faneilta."

Irakin autonomisessa Kurdistanissa videoon virittyy itsenäisyyshuumaa. Turkin, Syyrian, Irakin ja Iranin rajaseuduille levittäytyneet kurdit ovat vuosikymmeniä haaveilleet omasta valtiosta.

Videollaan Abdulla yhdistelee perinteisempää Lähi-idän pop-kuvastoa kurdinationalistisiin ja vallankumouksellisiin aineksiin.

Avauskohtauksessa Abdulla paiskaa polttopullon katuun. Hetkeä myöhemmin hän tanssii rynnäkkökiväärejä kantavien naisten edessä yllään kurdien peshmerga-joukkojen univormu.

"Halusin nostaa esiin kurdien naissotilaiden perinnettä. Äitini kuului peshmergaan ennen kuin tuli raskaaksi, samoin isäni", Abdulla selittää.

Abdulla itse syntyi keskelle Irakin ja Iranin sotaa vuonna 1988. Hänen vanhempansa olivat tuskin täysi-ikäisiä, kun äiti tuli raskaaksi. Heti Helenin synnyttyä he pakenivat Irakista pakolaisleirille Turkkiin.

Leiriltä perhe sijoitettiin yhdeksän kuukautta myöhemmin Lahteen. Vanhemmat päättivät, että nyt opetellaan elämään suomalaisittain. Iranissa kasvanut äiti luopui hijab-hunnusta, ja kumpikin opiskeli suomen kieltä ja ammatin itselleen.

Äidistä tuli kampaaja, isästä mekaanikko. Myöhemmin syntyi myös toinen lapsi, Helenin pikkusisko.

Kesäisin perhe matkasi Irakiin. Ne eivät olleet helppoja reissuja. Ennen kuin Arbiliin avattiin kansainvälinen lentokenttä, oli kuljettava Turkin kautta. Piti istua 24 tuntia bussissa.

"Rajalla ei saanut kertoa, että ollaan kurdeja. Piti sanoa, että ollaan irakilaisia ja menossa Irakiin."

Kolmevuotias Helen istui äitinsä sylissä, kun turkkilaiset rajavartijat repivät kaksi miestä ulos bussista. Heillä oli ongelmia paperien kanssa.

Äiti yritti peittää tytön silmät, kun miehiä alettiin potkia ja hakata. Vaimot huusivat ja lapset itkivät. Bussi jatkoi matkaansa.

"Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, että miehet tapettiin. Vielä vuosia myöhemmin näin unia siitä tilanteesta. Äiti ei ollut uskoa, että muistan sen."

Lahdessa oli toiset ongelmat. Kaupungin ensimmäinen kurdityttö sai koulussa kiusaajat niskaansa. Keskittymisvaikeuksien vuoksi kolmas luokka piti käydä kahdesti. Lopulta koulua piti vaihtaa.

Musiikki ja tanssi tarjosivat pakokeinon kiusaamisesta. Vanhemmat kuljettivat tyttöä tanssi- ja pianotunneille.

"Silloin minulla ei ollut kavereita. Tuntui, ettei kukaan oikein pitänyt minusta. Mutta kun nousin lavalle esiintymään, minua rakastettiin. Jäin koukkuun siihen tunteeseen."

18-vuotiaana Abdulla lähti omin päin Yhdysvaltoihin luomaan uraa laulajana. Los Angelesissa odotti kuitenkin toinen todellisuus.

Vuokramurjussa vesihanoista tuli ruskeaa kuraa, ja sähköt katkeilivat. Vuokraisäntä kiristi rahaa ja kuskasi prostituoituja asuntoon.

Säästöt hupenivat nopeasti. "Ostin joka päivä dollarin säästöpakkauksen suolakeksejä ja söin niitä aamiaiseksi, lounaaksi ja illalliseksi säästääkseni rahaa."

Nyt Abdullalla on levytyssopimus yhdysvaltalaisen tuotantoyhtiön kanssa. Häntä ovat koulineet poptähteyteen muun muassa Rihannan ja Whitney Houstonin kanssa työskennelleet tuottajat Los Da Mystro ja The-Dream.

Vaikeuksien jälkeen Abdullan ura on hurjassa nousussa. Niin ovat myös kurdikansan toiveet omasta valtiosta.

Irakin pohjoinen kurdialue on ollut tällä vuosituhannella enemmän tai vähemmän autonominen, mutta aina Bagdadin alaisuudessa.

Nyt Irak natisee liitoksistaan. Sunnilaisten ja ääri-islamistien sota Bagdadin keskushallitusta vastaan on jakanut maan kahtia. Kaaoksen keskellä kurdialue on pysynyt verrattain vakaana ja ottanut haltuunsa uusia alueita.

Presidentti Massud Barzani on määrännyt kansanäänestyksen itsenäisyydestä.

"Tuntuu, että viimein kurdeilla on vapaus ja oikeus itsenäisyyteen. Se tunne on huumaava", Abdulla sanoo henkeään haukkoen.

Kurdialueen turvallisuutta uhkaa kuitenkin jihadistien julistama Islamilainen valtio, joka ulottuu Syyriasta Irakin Kurdistanin rajoille. Kurdeja sekään ei pelota, Abdulla uskoo.

"Kurdit ovat nähneet niin paljon sotaa, ettei sitä enää pelätä."

Kuvakaappaus Youtubesta, jossa Risk It All –videosta tuli hitti.
Kuvakaappaus Youtubesta, jossa Risk It All –videosta tuli hitti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat