Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helluntailaisuus muokkaa Brasiliaa – jalkapallotähdetkin kuuluvat protestanttikirkkoihin

Uushelluntailaisten kirkkojen määrä kasvaa Brasiliassa nopeasti. Rio de Janeirossa jo lähes kolmannes äänestäjäkunnasta on protestantteja.

Ulkomaat
 
Uushelluntailaisuus leviää Brasiliassa
Uushelluntailaisuus leviää Brasiliassa
Uushelluntailainen jumalanpalvelus Igreja Universal do Reino de Deusin jättikirkossa Rio de Janeirossa. Kirkossa lauletaan, manataan riivaajia ihmisistä, rukoillaan ihmeparantumista ja juodaan pyhän hengen nimeen siunattua vettä. Katolinen kirkko menettää Brasiliassa jalansijaa uushelluntailaisuuden tieltä.

Pastori saarnaa sunnuntaiaamuna yli 11 000 seurakuntalaisen edessä. Kirkko muistuttaa konferenssisalia, mutta tunnelma pikemminkin rock-konserttia. Kyyneleet valuvat remonttiyrittäjä Amaurí Pereiran, 49, poskille, kun hän laulaen rukoilee antautumista Jumalalle. Välillä yleisö kohottaa ilmaan muovipullot, joissa on pyhää vettä. Taputetaan villisti.

Saavumme melkein puoli tuntia ennen jumalanpalvelusta, mutta istumapaikka löytyy vain korkealta yläriviltä. Viimeksi Pereiran tullessa kirkkoon ovet oli suljettu väenpaljouden vuoksi.

"Minulla oli valkoinen kauluspaita. Luulivat kai pastoriksi ja päästivät sisään", hän virnistää.

Remonttiyrittäjä Amaurí Pereira, 49, löysi rauhan uushelluntailaisuudesta. Ihme tapahtui avioerojen, alkoholismin ja ystävän lapsen murhan jälkeen.
Remonttiyrittäjä Amaurí Pereira, 49, löysi rauhan uushelluntailaisuudesta. Ihme tapahtui avioerojen, alkoholismin ja ystävän lapsen murhan jälkeen.

Riossa sijaitseva Igreja Universal do Reino de Deusin suurkirkko on yksi helluntaisista kirkoista, joiden määrä kasvaa Brasiliassa nopeasti.

Brasiliassa on eniten katolilaisia maailmassa, mutta katolinen kirkko on jo pitkään menettänyt jalansijaa protestanttisuuden, etupäässä helluntailaisuuden sekä maallistumisen tieltä. Sama koskee monia muita maita Latinalaisessa Amerikassa. Vuosittain Brasiliassa avataan noin 14 000 protestanttista kirkkoa.

Katolilaisia on nyt Brasilian väestöstä 65 prosenttia, erilaisten protestanttikirkkojen jäseniä 22 prosenttia. Vähiten katolisia eli 45,8 prosenttia on Rio de Janeiron osavaltiossa. Siellä jo lähes kolmannes äänestäjistä on protestantteja.

Remonttiyrittäjä Pereira sai kosketuksen helluntailaisuuteen vuosia sitten ystävän kautta. Uskoon hän kääntyi vasta elämän mentyä pahasti solmuun.

Maalla syntynyt Pereira muutti nuorena siskon perässä Rion lähelle favelaan eli slummiin. Tuli kaksi avioeroa ja rankkaa alkoholinkäyttöä. Naispuolisen ystävän huumekauppaan sekaantuneen pojan murhan ja sekavien vaiheiden jälkeen Pereira koki elämänsä uhatuksi.

"Olin ahdistunut. Menin Igreja Universalin kirkkoon ja luovutin elämäni Jumalalle. Se oli suurempaa kuin mikään kokemani. Tapahtui ihme."

Viina jäi, uhkailut hälvenivät ja uurastuksen ansiosta liiketoimet kukoistavat. Pereiran lapsuudenperhe kuului baptismia lähellä olevaan suuntaukseen. Hänestä helluntailaiset kirkot kasvavat, koska niiden jumalanpalvelusten dynaamisuus ja sanoma puhuttelevat ihmisiä.

"Sen huomaa siitäkin, että katolinen kirkko on alkanut omaksua helluntailaisilta piirteitä messuihinsa", Pereira sanoo.

Pastori yritti karkottaa riivaajaa naisesta.
Pastori yritti karkottaa riivaajaa naisesta.

Uushelluntailaisuus on karsimaattinen kristillinen suuntaus. Brasiliassa suuntaus on metropolien esikaupunkien ja faveloiden ilmiö, sanoo liikettä tutkinut antropologi Christina Vital. Vetovoimaa selittävät monet tekijät.

"Helluntailaisilla on paljon temppeleitä, ja ne ovat aina auki. Pastorit ovat aina käytettävissä", Vital sanoo.

Se tekee kirkon helposti lähestyttäväksi. Joissain faveloissa saattaa olla yksi katolinen ja 50 pientä uushelluntaista kirkkoa.

"Lisäksi niillä on viesti, jonka mukaan kuka tahansa voi muuttaa elämäänsä. Sinulla on mittaamattoman voimakas Jumala puolellasi, joka auttaa saavuttamaan mitä haluat", hän kuvaa.

Eikä aina edes tarvitse hylätä entistä elämää. Uushelluntailaisuuteen liittyy usein ajatus elämänmuutoksesta, mutta antropologin mukaan Brasiliassa on tästäkin joustavia tulkintoja: prostituoitu tai huumekuriiri voi olla harras helluntailainen.

antinio miotto fotoaren
São Paulossa avataan ensi torstaina Igreja Universal do Reino de Deus -liikkeen uusi megakirkko, joka on jäljitelmä Salomon temppelistä.
São Paulossa avataan ensi torstaina Igreja Universal do Reino de Deus -liikkeen uusi megakirkko, joka on jäljitelmä Salomon temppelistä.

Sitten on lupaus menestyksestä.

Tärkeä osa monien uushelluntailaisten opetusta on menestyksen teologia. Pyhän hengen armo näkyy maallisena menestyksenä, terveytenä ja ihmissuhteissa.

Estradilla pastori harppoo saarnatuolin takana kertoen isosta kodistaan ja autoistaan. Tv-kanavalla saarnaohjelman alalaidassa välkkyvät dollarin kuvat.

"Rahaa ei hävetä, koska se on osoitus Jumalan armosta. Siksi papit esittelevät mielellään ferrareitaan, porschejaan ja asuntojaan", Vital sanoo.

Menestyksen teologia vetoaa etenkin uuteen keskiluokkaan ja pienyrittäjiin.

Asianajaja Taise Amorim Borges, 26, käy viikoittain Menestyksen messussa, koska haluaa parantaa taloudellista tilannettaan. Hän kääntyi uushelluntailaisuuteen neljä vuotta sitten.

"En tule kirkkoon pyytämään rahaa tai asiakkaita. Täällä saa ohjeita siitä, miten elää kuin kunnon kristitty. Menestys seuraa sitä", Borges korostaa.

Uusprotestanttisten liikkeiden nousu heijastuu Brasiliassa politiikkaan ja jopa jalkapalloon. Brasilian MM-joukkueesta supertähti Neymar, David Luiz, Thiago Silva, Fred ja Fernandinho kuuluvat protestanttikirkkoihin.

Brasilian parlamentissa helluntailaisilla on noin 15 prosenttia paikoista. He vastustavat homoliittoja ja aborttia. Lokakuun liittovaltio- ja osavaltiovaaleissa helluntailaisten äänistä käydään kisaa. Myös uskonnollinen suvaitsemattomuus on noussut. Jotkut uushelluntailaiset ovat tehneet väkivaltaisia hyökkäyksiä afrobrasilialaisten uskontojen harjoittajia kohtaan.

Käännynnäisten virta tarkoittaa miljardien liiketoimintaa. Seurakuntalaiset antavat 10 prosenttia tuloistaan kirkolle. Igreja Universal do Reino de Deusin johtoa tutkitaan miljoonien eurojen rahanpesusta. Liikkeen jäsenmäärä on laskenut samalla, kun uushelluntailaiset kirkot kasvavat.

Igreja Universal do Reino de Deusin suurkirkko muistuttaa sisältä konferenssisalia. Tunnelma on kuitenkin kuin rock-konsertissa.
Igreja Universal do Reino de Deusin suurkirkko muistuttaa sisältä konferenssisalia. Tunnelma on kuitenkin kuin rock-konsertissa.

Pereira uskoo rahojen menevän oikeaan käyttöön.

"Jos Suomen pääministeri tulee tänne, hän ei yövy yhden tähden hotellissa. Sama pätee pastoreihimme."

Riossa sunnuntaiaamun jumalanpalveluksessa kerätään lahjoituksia uutta megakirkkoa varten.

São Paulossa torstaina avattava Salomon temppeli maksoi 230 miljoonaa euroa.

Uushelluntailaiseen Templo da Glória do Novo Israelin suurkirkkoon Riossa oli saapunut yli 11 000 ihmistä kuuntelemaan sunnuntaiaamun jumalanpalvelusta.
Uushelluntailaiseen Templo da Glória do Novo Israelin suurkirkkoon Riossa oli saapunut yli 11 000 ihmistä kuuntelemaan sunnuntaiaamun jumalanpalvelusta.

Maria Manner HS, teksti
Meeri Koutaniemi, kuvat
Rio de Janeiro

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat