Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selfie-ministeri sekoitti Tunisian ja synnytti "karboulmanian"

Ulkomaat
 
Sarjassa tarkastellaan arabinaisten elämää Tunisiassa Pohjois-Afrikassa. Osa 2/4

Tavallisesti pienen pohjoisafrikkalaisen Tunisian turismiministeri kiinnostaisi harvoja ihmisiä. Arabimaiden hallituksissa on totuttu näkemään enemmän pönäköitä, vähintään keski-ikään ehtineitä miehiä.

Tammikuussa ministerinä aloittanut Amel Karboul on kuitenkin jotain aivan muuta. Karboul edustaa nuorta sukupolvea, joka lataa itsestään selfie-kuvia internetin kuvapalvelu Instagramiin – oli kyseessä sitten tapaaminen Ranskan tai Saksan ulkoministerin kanssa tai poseeraus naistenhuoneen peilin edessä.

Karboul on aiheuttanut tunisialaisessa politiikassa ilmiön, jota kutsutaan jo karboulmaniaksi.

"Kun minua pyydettiin ministeriksi, miestäni lukuun ottamatta kaikki kehottivat minua kieltäytymään", Karboul kertoo työhuoneessaan Tunisissa.

Karboul tuli ministeriksi politiikan ulkopuolelta. Hän on tehnyt uran yritysmaailmassa, jossa hän toimi konsulttina suuryrityksille. Joulukuussa Karboul sai puhelun nykyiseltä pääministeriltä Mehdi Jomaalta. Tunisialle koottiin virkamieshallitusta, jonka oli määrä luotsata maa ulos poliittisesta kriisistä. Karboul sai kaksi tuntia aikaa päättää, lähteekö hän ministeriksi.

Hänen lähipiirinsä ajatteli, että tehtävässä voisi vain epäonnistua. Tunisian talous ja turismi eivät ole toipuneet vuoden 2011 vallankumouksesta. Monet sanoivat myös, ettei Tunisia olisi valmis Karboulin kaltaiseen nuoreen naisministeriin. Karboul onkin ollut otsikoissa jatkuvasti. "Jo ensimmäisenä päivänä media kommentoi hiuksiani ja vaatteitani. Tämä ei tosin taida olla vain tunisialainen ongelma."

Heidi Piiroinen HS
Kun Amel Karboulia pyydettiin Tunisian turismiministeriksi, kaikki paitsi hänen miehensä kehottivat häntä kieltäytymään.
Kun Amel Karboulia pyydettiin Tunisian turismiministeriksi, kaikki paitsi hänen miehensä kehottivat häntä kieltäytymään.

Karboul on tarttunut myös ministerinpestiinsä erilaisella otteella. Hän haluaa tuulettaa kuvaa Tunisiasta halpojen rantalomien maana. Karboulin kaudella turismiministeriö on yhdistänyt voimansa esimerkiksi Tähtien sota -fanien kanssa mainostaakseen klassikkoelokuvien Tunisiassa sijaitsevia kuvauspaikkoja.

Varsinainen kohu syntyi, kun Karboul halusi helpottaa israelilaisturistien pääsyä Djerban saarella sijaitsevaan vanhaan synagogaan. Israelilaiset ovat päässeet erityisellä matkustusluvalla Djerbaan, mutta Karboul halusi päästää heidät Tunisiaan omilla passeillaan. Osa kansanedustajista vaati ministerin eroa.

"Minulla on epätoivon hetkeni. Joku kysyi minulta, harkitsenko koskaan eroamista. Vastasin, että kerran päivässä."

Kaikilla tunisialaisilla tuntuu olevan mielipide Karboulista. Osa suorastaan fanittaa epämuodollista ministeriä. Arvostelijat haukkuvat häntä liian viihteelliseksi. Karboul on saanut jopa tappouhkauksia.

"Voimakkaat mielipiteet eivät aina välttämättä liity edes minuun henkilönä. Ihmiset heijastavat minuun omia ajatuksiaan."

Karboulin mielestä sosiaalisen median halveksiminen politiikassa on muutoksen pelkoa. "Kun painokoneet keksittiin, jotkut kirjastot eivät ottaneet vastaan painettuja kirjoja. He halusivat vain käsinkirjoitettuja."

Hän sanoo olevansa aktiivinen sosiaalisessa mediassa, sillä se muuttaa ratkaisevasti maailmaa.

"Tunisian vallankumous ja arabikevät oli yksi ensimmäisistä merkeistä tästä."

Heidi Piiroinen / HS
Amel Karboul on aiheuttanut karboulmaniaksi kutsutun ilmiön.
Amel Karboul on aiheuttanut karboulmaniaksi kutsutun ilmiön.

Karboulin mielestä esimerkiksi toimittajat kohtelevat häntä eri tavalla, sillä hän on ministeriksi nuori nainen. Karboul kuitenkin korostaa, että kyse ei ole vain Tunisian ongelmasta.

Ennen ministerin pestiään Karboul asui vuosia Saksassa ja Britanniassa. Myös kansainvälisessä liike-elämässä nainen sai tehdä enemmän töitä. Esimerkiksi eräässä suuryrityksessä toimitusjohtaja puhutteli Karboulin miespuolisia alaisia. Hän oletti, ettei Karboul voisi olla johtaja.

Ministerivierailulla Saksassa häntä luultiin taas ministerikollegojensa avustajaksi.

"Vaikka monet länsimaat teeskentelevät olevansa paljon muita pitemmällä naisten oikeuksissa, ne eivät ole. Kun katsoo pomoportaita, tehtävää on kaikkialla."

Karboul toivoo, että naiset olisivat itsekin rohkeampia. Eivät ajattelisi mitä heistä ajatellaan.

Harppaus liike-elämästä yhdeksi Tunisian seuratuimmista ihmisistä ei ole ollut helppo.

"On monia hetkiä, jolloin haluan olla oma itseni, mutten vain voi. Olimme hiljattain rannalla ravintolassa, halusin tosi kovasti mennä uimaan, mutta en voinut", Karboul selittää.

Karboulin saksalaismies sekä 5- ja 10-vuotiaat lapset asuvat Lontoossa. Karboul käy heidän luonaan pari kertaa kuussa. "Jos he kävisivät Tunisiassa koulua, muut lapset saattaisivat puhua minusta. Vaikea puoli on se, että ikävöimme toisiamme valtavasti. En voi lukea heille iltasatuja."

Aishi Zidan HS
Tunis

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat