Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisille huutelu on Tunisiassa arkea

Ahdistelijat iskivät Hazar Abidin kimppuun kotimatkalla – "Heille se oli vitsi"

Hazar Abidi joutui seksuaalisesti ahdistelluksi keskellä Tunisian pääkaupunkia

Ulkomaat
 
Tunisialaisnainen joutui ahdistelluksi vilkkaalla kadulla
Tunisialaisnainen joutui ahdistelluksi vilkkaalla kadulla
Tunisialainen Hazar Abidi joutui kahden miehen seksuaalisen häirinnän kohteeksi keskellä Tunisian pääkaupungin Tunisin keskustaa. Hän kirjoitti kokemuksestaan sosiaalisessa mediassa huomiota saaneen kuvauksen. Abidi luki kertomuksensa Helsingin Sanomille. (Kuvaus: Heidi Piiroinen)
Sarjassa tarkastellaan arabinaisten elämää Tunisiassa Pohjois-Afrikassa. Osa 3/4.

Oli alkuilta kesäkuussa Tunisian pääkaupungin Tunisin ydinkeskustassa. Toimittaja Hazar Abidi, 28, oli istunut iltaa kahvilassa ystäviensä kanssa.

Kun hän lähti kotiin päin, kaksi rotevaa, nuorehkoa miestä lähti seuraamaan häntä. Toinen lähes liimaantui Abidiin.

"Hän ei aluksi koskenut minua, mutta tuli hyvin lähelle ja alkoi puhua korviini", Abidi kertoo.

Toinen miehistä alkoi kosketella hänen rintojaan ja muita intiimejä paikkoja.

Abidi oli hiljaa. Hän toivoi, että miehet lopettaisivat, jos hän ei vastustelisi. Hän pelkäsi, että miehet kävisivät väkivaltaisiksi. Kadulla oli ihmisiä, mutta kukaan ei puuttunut tilanteeseen.

"Ehkä he eivät huomanneet. En huutanut, sillä olin lamaantunut. Halusin vain pois niin pian kuin pystyn."

Toisaalta Abidi toivoi itsekin, ettei kukaan huomaa. Niin hän välttäisi turhan huomion.

Hetken päästä miehet lopettivat. "Toinen heistä sanoi, että jos pidät tästä, voimme tehdä tämän uudestaan", Abidi kertoo. "Heille se oli kuin huono vitsi."

Suuttumus iski jälkeenpäin.

Abidi kertoo pettyneensä itseensä.

"En pystynyt puolustamaan itseäni. Se hävetti todella."

Heidi Piiroinen / HS
Hazar Abidi Tunisin keskustassa.
Hazar Abidi Tunisin keskustassa.

Kun naisten ahdistelusta Pohjois-Afrikassa etsii tietoa, lähes kaikki artikkelit koskevat Egyptiä. Vuoden 2011 arabikevään jälkeen Egyptissä tuli ilmi useita räikeitä naisiin kohdistuneita häirintätapauksia ja seksuaalirikoksia, jotka nostivat ongelman julkiseen keskustelun.

Tunisiassa häirintä ei ole läheskään yhtä yleistä kuin Egyptissä, mutta ongelma on silti olemassa. Kadulla kysyttäessä suurin osa naisista kertoo kuulevansa säännöllisesti vähintään huutelua. Monet kertovat välttelevänsä julkisia liikennevälineitä, sillä etenkin ruuhkien aikaan joku saattaa kouria.

Tunisiassa keskustelu häirinnästä ei ole leimahtanut kuten Egyptissä. Maan lainsäädäntö on ollut historiallisesti edistyksellistä naisten oikeuksien suhteen. Uutissivusto Tunisia Liven mukaan keskustelu häirinnästä kuitataan tämän vuoksi usein olemattomaksi ongelmaksi.

Abidin mukaan esimerkiksi kaduilla tapahtuva huutelu on niin arkista, etteivät naiset edes puhu aiheesta keskenään. Monet eivät edes miellä huutelua häirinnäksi. Näin ajattelee esimerkiksi seksuaalista ahdistelua yliopistoissa tutkinut Araari Najet.

"Huutelu on enemmän provokaatiota. Häirintää on se, että esimerkiksi opettaja käyttää valta-asemaansa oppilaaseen. Että häiritsijä tuntee uhrinsa."

Myös häpeä vaimentaa keskustelua. Naiset pelkäävät leimautumista.

Seksuaalisesta häirinnästä Tunisiassa ei ole juuri tilastotietoa. Perhe- ja väestöasioista vastaavan viraston teettämän tutkimuksen mukaan 21,3 prosenttia tunisialaisnaisista on kokenut seksuaalista väkivaltaa julkisissa tiloissa. Tapauksista 9,8 prosenttia oli henkistä väkivaltaa.

Tunisian pääkaupungissa Tunisissa monet naiset kertovat välttelevänsä esimerkiksi täysiä raitiovaunuja, koska niissä ahdistellaan.
Tunisian pääkaupungissa Tunisissa monet naiset kertovat välttelevänsä esimerkiksi täysiä raitiovaunuja, koska niissä ahdistellaan.

Egyptissä nuoret aktivistit ovat ottaneet sosiaalisen median käyttöön taistelussaan häirintää vastaan. Sivustoista tunnetuin on Harassmap, jonne ahdistelutapauksia voi raportoida.

Harassmapin tiedottajan Noora Flinkmanin mukaan julkinen keskustelu on rohkaissut naisia puhumaan ahdistelusta enemmän. Häirintä on ollut Egyptissä ongelma jo vuosia, mutta aihe oli pitkään tabu.

"Nuoret naiset vastaavat hanakammin häirintään ja puolustavat itseään", Flinkman sanoo.

Abidin mielestä Egyptin keskustelu on vaikuttanut myös Tunisiaan. "Egyptin tapahtumat ovat opettaneet, että tämä ei ole normaalia."

Abidi ei ilmoittanut ahdistelustaan poliisille. Sen sijaan hän kirjoitti Facebookin tekstin, joka sai paljon huomiota hänen tuttavapiirissään. Monet kehuivat häntä rohkeaksi. Hän itse pitää puhumista normaalina.

"Minut on kasvattanut mahtava nainen. Äitini opetti minulle, että jos joku vahingoittaa minua, se ei ole minun syyni."

Abidi sanoo, ettei ole muuttanut käytöstään tapauksen jälkeen. Hän ei välttele tiettyjä alueita tai liikkumista iltaisin.

"On oltava vahvempi. He eivät hyökänneet minua kohtaan henkilökohtaisesti. Se olisi voinut olla kuka tahansa nainen."

Aishi Zidan HS, teksti
Heidi Piiroinen HS, kuvat
Tunis

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat