Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkoa kylvävä terroristi

Abu Bakr al-Baghdadin johtama Isis pakotti Yhdysvallat takaisin Irakiin

Ulkomaat
 
MV Photos
Abu Bakr al-Baghdadi
Abu Bakr al-Baghdadi Kuva: MV Photos

Hiljainen ja syrjäänvetäytyvä opiskelija. Taidokas jalkapalloilija. Isä. Maailman vaarallisin terroristi.

Näin on kuvailtu islamistijärjestö Isiksen johtajaa Abu Bakr al-Baghdadia eli kalifi Ibrahimia. Hän on varsin lyhyessä ajassa rakentanut Isiksestä pelätyn Islamilaisen valtion, joka pitää hallussaan suurta osaa Syyriasta ja Irakista. Kuvat joukkoteloituksista ja videot lapsista pitelemässä kuolleiden päitä leviävät sosiaalisessa mediassa, ja Isiksen taistelijoiksi on lähdetty monista Euroopan maista, myös Suomesta.

Al-Baghdadin matka terrorismin huipulle alkoi Irakin sodasta.

Pian sen jälkeen, kun Yhdysvallat liittolaisineen hyökkäsi Irakiin keväällä 2003, al-Baghdadi liittyi sunnilaisista koostuvaan ryhmittymään. Tätä ennen hän oli opiskellut Bagdadin islamilaisessa yliopistossa. Opintojen jälkeen al-Baghdadi meni naimisiin ja tuli isäksi.

Brittilehti The Telegraphin haastattelema al-Baghdadin entinen tuttu kertoo, että Isis-johtaja eli rauhallista perhe-elämää Bagdadissa, kunnes suuttui vuokraisäntäänsä, joka oli myös paikallisen moskeijan omistaja. Riitojen jälkeen al-Baghdadi ajautui yhä syvemmälle radikaali-islamismin pariin.

Vuonna 2005 Yhdysvallat vangitsi al-Baghdadin hänen sunnijärjestökytköstensä takia. Al-Baghdadia pidettiin vangittuna Bucca-vankilassa Irakissa neljä vuotta. Vapautuksen syy oli se, ettei hän ollut tarpeeksi vaarallinen. Pentagonin edustajan mukaan al-Baghdadia pidettiin "pikkurikollisena".

Samana vuonna kun Yhdysvallat vapautti al-Baghdadin, Barack Obama palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla. Neljä vuotta myöhemmin, vuonna 2013, Yhdysvallat etsintäkuulutti al-Baghdadin ja oli valmis maksamaan miehestä yli seitsemän miljoonaa euroa.

Buccasta vapautumisen jälkeen al-Baghdadin elämä kietoutui yhä tiiviimmin radikaali-islamismin ympärille.

Vuonna 2010 al-Baghdadista tuli Irakin al-Qaidan johtaja, kun silloinen johtaja Abu Abdullah al-Rashid al-Baghdadi kuoli Yhdysvaltojen ja Irakin armeijan tekemässä raketti-iskussa Tikritissä. Yhdysvaltalaisen tiedusteluyrityksen Stratforin tuolloin julkaistussa raportissa kerrotaan, että Irakin al-Qaidan tulevaisuus näyttää huonolta.

Raportissa sanottiin kuitenkin myös, etteivät islamilaisen kalifaatin perustamisaikeet ole hävinneet minnekään.

Eivätkä ne olleetkaan. Irakin al-Qaida on irtaantunut Isiksestä, mutta Syyrian sisällissodasta Isis sai toiminnalleen uutta puhtia. Sisällissodan aikana perustettu Isis alkoi saada rahoitusta Syyriassa saamansa menestyksen vuoksi. Sekavassa tilassa oleva, shiialaisen presidentin Bashsar al-Assadin johtama maa on otollinen maaperä Isikselle. Isis on vallannut nopeasti ison osan Irakista ja osan Syyriasta.

Kun Isis alkoi elokuun alussa murhata kristittyjä ja jesidejä Pohjois-Irakissa, Yhdysvaltojen kärsivällisyys loppui ja se aloitti ilmaiskut Irakiin.

Isis tarvitsee islamilaisen valtion perustamiseksi kuitenkin muutakin kuin muiden maiden sotia, joista hyötyä. Järjestön johtaja al-Baghdadi on entinen saarnamies, jolla on entisen saarnamiehen elkeet.

Julkisuudessa hän on esiintynyt vain kerran. Tämä tapahtui heinäkuussa moskeijassa Mosulissa.

Puheen aikana läsnäolijat kuuntelivat polvillaan, kun al-Baghdadi kertoi, että Islamilainen valtio tulee ulottumaan Roomaan asti.

Hiljaisesta miehestä oli tullut maailman vaarallisin terroristi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat