Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi harvinainen poikkeus – käyttää vähemmän luonnonvaroja kuin tuottaa

Suomalaisen hiilijalanjälki silti maailman 11. suurin

Ulkomaat
 
Juha Metso
Runsaiden metsiensä takia Suomi tuottaa enemmän luonnonvaroja kuin kuluttaa. Kuvassa Repoveden kansallispuistoa.
Runsaiden metsiensä takia Suomi tuottaa enemmän luonnonvaroja kuin kuluttaa. Kuvassa Repoveden kansallispuistoa.

Eilen tiistaina uutisoitiin laajalti kampanjasta, jonka mukaan maapallo on käyttänyt tältä vuodelta luonnonvaransa loppuun. Elokuun 19. päivästä eteenpäin maapallo elää ikään kuin velaksi.

Laskelmaa tekevän ajatushautomon mukaan Suomi on harvinainen poikkeus, joka käyttää vähemmän luonnonvaroja kuin tuottaa.

Suomi on laskelmassa plussan puolella, koska Suomenbiokapasiteetti on suuri. Yksinkertaistettuna Suomessa on paljon metsää, mutta vähän ihmisiä.

"Suomen oma kulutus on pienempi kuin tuotanto nuppia kohti", sanoo ympäristöneuvos Sauli Rouhinen ympäristöministeriöstä.

Hyvä Suomi!

Suomi on kuitenkin "hyvis" vain tällä tietyllä laskentatavalla.

"Kulutusta on hieman harhaanjohtavaa ja väärinkin tarkastella maittain. Jos kaikki kuluttaisivat niin kuin Suomi, tarvittaisiin kolme maapalloa", sanoo tutkimusjohtaja Jari Luukkonen Maailman luonnonsäätiöstä WWF:stä.

Vuoden 2012 tilastojen mukaan suomalaisen hiilijalanjälki on maailman 11. suurin. Edellä ovat lähinnä Yhdysvallat ja jotkut Arabian niemimaan valtiot, Luukkonen sanoo.

Suuri hiilijalanjälki johtuu hänen mukaansa energiankulutuksesta. Suomessa käytetään paljon hiilivoimaa.

Mutta kuinka niin monimutkainen asia kuin luonnonvarojen käyttö voidaan määrittää päivän tarkkuudella?

Ei voidakaan, myöntävät tutkimuksen tekijät itsekin.

Laskelmaa tekee ajatushautomo Global Footprint Network, joka aloitti laskelmien julkaisemisen vuonna 2003. Nyt mukana on 23 valtiota, kansalaisjärjestöjä ja muita tahoja.

Yksinkertaistettuna tutkimuksessa otetaan huomioon kuusi muuttujaa, WWF:n Luukkonen sanoo. Ne ovat metsätuotto, maatalous, kalatalous, rakennettu pinta-ala, laidunmaa ja hiilijalanjälki. Kulutus vähennetään tuotosta.

Laskelmissa joudutaan tekemään oletuksia, ja päätöksiä voi perustella monella tavalla.

Aiemmin laskelmassa esimerkiksi olivat mukana myös ydinvoimalat, ympäristöneuvos Rouhinen sanoo. Niiden tuottamaa energiaa käsiteltiin laskelmissa kuin se olisi ollut peräisin hiilivoimalasta. Nyt ydinvoimalat otetaan huomioon vain rakennuspinta-alansa verran.

On myös hyvin mutkikasta laskea sitä, kenen kontolle lasketaan vientiteollisuuden ympäristövaikutukset: tuottajan vai loppukuluttajan?

"Luvut perustuvat YK:n tilastoihin, mutta joissakin maissa tilastot päivittyvät viiden vuoden välein", Rouhinen sanoo.

"Mutta globaalilla tasolla voidaan laskea, että luonto ei kykene absorboimaan hiilidioksidia."

Ylikulutuspäivää, joka siis on vain arvio, on siirretty joka vuosi parilla päivällä taaksepäin.

Vaikka tarkka päivä onkin enemmän tai vähemmän arvaus, päivämäärän siirtäminen on perusteltua. Maapallon väestö kasvaa ja siis kuluttaa vuosi vuodelta enemmän luonnonvaroja.

Suurin tekijä laskelmissa on hiilijalanjälki. Millään tavalla laskettuna ei ole epäselvyyttä siitä, että se jatkaa maailmassa kasvamistaan. "Hiilidioksidi on riesanamme vielä useita vuosikymmeniä, vaikka sen käyttäminen lopetettaisiin heti. Silti olisimme lirissä", Rouhinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat