Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurdialueet ovat neljässä valtiossa

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Irak

Kurdialueista suurin on Irakin Kurdistan, joka sijaitsee Irakin vuoristoisessa pohjoisosassa. Irakia hallinnut Baath-puolue antoi Irakin Kurdistanille nimellisen itsehallinnon jo 1970-luvulla. Käytännössä Irak vainosi kurdeja järjestelmällisesti. Varsinkin diktaattori Saddam Husseinin aikana Irak toteutti etnistä puhdistusta ja kansanmurhaa, koska Irakin ja Iranin sodassa kurdit liittoutuivat Iranin kanssa.

Vuonna 1990 Kurdistan sai todellisen autonomian. Irakin sotien aikana ja 2000-luvulla Irakin kurdialueet ovat olleet syrjässä maata repivästä shiiojen ja sunnien taistelusta Isisin nousuun asti. Kurdistanissa toimii Irakin asevoimista erillinen kansanarmeija Peshmerga.

Iran

Toiseksi suurimmat kurdialueet sijaitsevat Iranin länsiosissa. Iranin kurdien asemaan vaikuttaa se, että Iranin kurdeista noin kaksi kolmannesta on sunnimuslimeja, kun taas Iran on shiialaista islamia toteuttava uskonnollinen valtio. Iranin keskushallinto ei hyväksy aitoa poliittista oppositiota, ja myös kurdien pyrkimyksiä mielenosoituksiin ja muuhun vaikuttamiseen on tukahdutettu kovin ottein. Sekä shiia- että sunnikurdeja on ollut Iranin parlamentissa, mutta oppositioaktivisteina toimineita on pidätetty, kidutettu ja teloitettu.

Turkki

Turkin keskushallinto on höllentänyt kurdeihin pitkään kohdistunutta syrjintää ja esimerkiksi sallinut kurdin kielen käyttämisen kouluissa. Turkissa toimiva Kurdistanin työväenpuolue PKK aloitti aseellisen kamppailun keskusvaltaa vastaan 1980-luvulla. Sen johtaja Abdullah Öcalanille määrättiin 1999 kuolemanrangaistus, jota ei ole pantu täytäntöön. Turkki, EU ja Yhdysvallat ovat luokitelleet PKK:n terrorijärjestöksi, vaikka se on ilmoittanut luopuneensa aseellisesta taistelusta. Vuonna 2013 PKK ja Turkki solmivat aseleposopimuksen, joka tähtää kurdien oikeuksien vähittäiseen parantamiseen.

Syyria

Kurdit ovat Syyrian suurin etninen vähemmistö, mutta kurdialueista Syyria on pienin. Syyrian hallinto on syrjinyt kurdeja järjestelmällisesti. Syyriassa asuvilla kurdeilla on usein vaikeuksia saada kansalaisuutta, eikä kurdin kieltä voi käyttää vapaasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat