Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin eteneminen on nostanut kurdien toiveita omasta valtiosta

Ulkomaat
 
Ali Al-Saadi AFP
Peshmerga-joukkojen taistelija vartioi Kurdistanin lipun vierellä asemia alkuviikosta Jalawlan alueella Irakissa. Kurdit ovat siellä onnistuneet valtaamaan kyliä takaisin Isisiltä.
Peshmerga-joukkojen taistelija vartioi Kurdistanin lipun vierellä asemia alkuviikosta Jalawlan alueella Irakissa. Kurdit ovat siellä onnistuneet valtaamaan kyliä takaisin Isisiltä.

"Uskon, että se on lähellä. Vain paperille nimi ja tunnustukset, ja se on sitten siinä", sanoo 24-vuotias opiskelija Seida Sohrabi.

"Se" on Etelä-Kurdistanin itsenäisyys. Etelä-Kurdistanilla Sohrabi tarkoittaa Irakin ja mahdollisesti Syyrian kurdialueita.

Turussa opiskeleva Sohrabi johtaa Kurdistanin nuorten ja opiskelijoiden liittoa, järjestelee mielenosoituksia ja yrittää muuten edistää kurdien asiaa Suomessa.

Hänen perheensä on kotoisin Iranin kurdialueilta, mutta hän itse on syntynyt pakolaisleirillä Irakissa.

"Olin juuri täyttämässä kuusi, kun tulimme Suomeen 1996", hän sanoo.

Bemjamin Suomela HS
Suomessa opiskeleva Seida Sohrabi voisi kuvitella lähtevänsä Irakiin tukeakseen kurdivaltion itsenäistymistä. "Minulla on täällä elämä ja koulupaikka, joka on todella tärkeä. Mutta jos sanoisin, että minä lähden sinne, kukaan kurdi ei sanoisi, että oletko tyhmä", hän sanoo.
Suomessa opiskeleva Seida Sohrabi voisi kuvitella lähtevänsä Irakiin tukeakseen kurdivaltion itsenäistymistä. "Minulla on täällä elämä ja koulupaikka, joka on todella tärkeä. Mutta jos sanoisin, että minä lähden sinne, kukaan kurdi ei sanoisi, että oletko tyhmä", hän sanoo.

Ääri-islamilaisen Isisin leviämisestä Syyriassa ja Irakissa on vaikea löytää mitään myönteistä, mutta kurdeille se on nostattanut uutta toivoa.

Kurdeja sanotaan usein maailman suurimmaksi kansaksi, jolla ei ole omaa valtiota. Kun Lähi-idän valtioiden rajoja piirreltiin 1900-luvun alussa, kurdeille jäi käteen musta pekka. Kurdit, joita nykyään on noin 30–40 miljoonaa, jäivät neljän valtion alueelle, Irakin, Iranin, Syyrian ja Turkin sisään.

Rajat kurottiin umpeen, ja ummessa ne pysyivät, kunnes Syyrian sisällissota ne taas avasi.

Artikkeliin liittyvät

Isis valtasi Irakin miljoonakaupungin Mosulin lähes laukaustakaan ampumatta, kun Irakin kansallisarmeija riisui asepukunsa ja pakeni.

Isisiä vastaan on menestyksellä taistellut ainoastaan Irakin kurdien kansanarmeija Peshmerga.

Se on avannut kurdeille mahdollisuuden. Kaikki haluavat eroon Isisistä, mutta kukaan ei ole ollut valmis lähettämään omia sotilaitaan taistelemaan sitä vastaan.

Niinpä Yhdysvallat ja jotkin EU-valtiot ovat ilmoittaneet, että Peshmerga-joukkoja voidaan aseistaa ja kouluttaa. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) on sanonut, että Suomi voisi antaa kurdeille humanitaarista apua mutta ei aseita.

Ovatko kurdit saaneet viimein käteensä kortit, joilla voisi pelata itselleen itsenäisyyden?

"Kurdit ovat sanoneet, että heillä ei ole mitään kiirettä. Heillä on niin suuri osuus Irakin pelastamisessa. Uskon, että itsenäisyys tulee, mutta sen pitää olla hyvä hetki", Sohrabi sanoo.

Mahdollinen itsenäisyys tarkoittaisi kurdialueiden eteläosia. Koko Suur-Kurdistanin syntymiseen ei usko edes Sohrabi.

"Jos realistisia ollaan, niin siihen voi mennä satoja vuosia. Mutta nämä kaksi maata [Syyria ja Irak] ovat kaatumassa. Nyt on historiallinen tilaisuus, ja siihen pitää tarttua", hän sanoo.

Moni Euroopassa asuva kurdi on lähtenyt taistelijaksi Peshmerga-joukkoihin pysäyttämään Isisiä ja edistämään itsenäisyyttä. Lähtijöitä on ainakin Ruotsista, Britanniasta ja Saksasta. Suomen osalta asiasta ei ole varmaa tietoa.

Sabah Abbas Ali Suomalais-kurdilaisesta yhdistyksestä sanoo, että Suomen kurdit puhuvat paljon sotaan lähtemisestä, mutta suurin osa heistä haluaa vaikuttaa mieluummin Suomesta käsin.

"Kukaan ei halua, että tullaan kostamaan. Toinen syy on se, että ei haluta näyttää aikeita viranomaisille", Sabah Abbas Ali sanoo.

Asia on kuitenkin varsinkin monen nuoren kurdimiehen mielessä. Yksi heistä on 20-vuotias länsisuomalainen opiskelija, joka on asunut Suomessa vuodesta 2006. Hänellä on pysyvä oleskelulupa, mutta ei Suomen kansalaisuutta.

Mies on selvitellyt mahdollisuuksista liittyä Peshmergaan, mutta ei ole tehnyt järjestelyjä asian edistämiseksi.

"Tuntuu pahalta, että oma maa on vaarassa ja ihmiset kärsivät. Voisin mielelläni mennä taistelemaan Isisiä vastaan. Ei islaminusko oikeasti ole sellaista, mitä Isis sanoo", mies sanoo.

Toinen syy miettiä lähtöä on halu edistää Kurdistanin syntymistä.

"Ei Amerikassa tai Australiassa tiedetä, mikä on Kurdistan. Meidän maamme tarvitsee nuoria miehiä."

Hän ei ole puhunut aikeestaan muille.

"Peshmerga tarkoittaa heitä, jotka kulkevat kuoleman edessä. En halua suositella sellaista kenellekään."

Myös Seida Sohrabi sanoo, että lähteminen ei olisi mahdoton ajatus.

"Jos lähden, en lähde sotilaaksi. Suomessa on korkea koulutustaso, ja tiedän, että voisin hyödyntää sitä paremmin kuin että kantaisin asetta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat