Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

São Paulon metropolia piinaa vesipula

Etelä-Amerikan suurin kaupunki kärsii historiansa pahimmasta vesikriisistä

Ulkomaat
 
Maria Manner
Dario de Dominic
Brasilialaisen José Christiano da Silvan kotikaupunkia São Pauloa riivaa paha kuivuus. Cantareiran altailla vesiraja on siirtynyt kuivuuden vuoksi liki kilometrin.
Brasilialaisen José Christiano da Silvan kotikaupunkia São Pauloa riivaa paha kuivuus. Cantareiran altailla vesiraja on siirtynyt kuivuuden vuoksi liki kilometrin.

Kun eläkeläinen José Christiano da Silva, 73, muutti lähelle São Paulon kaupunkia viisi vuotta sitten, hänen pieni veneensä oli rannassa sadan metrin päässä kotitalosta.

Fakta

Etelä-Amerikan talouskeskus

 São Paulon kaupungissa on 11 miljoonaa asukasta. Metropolialueella asuu noin 20 miljoonaa ihmistä.

 São Paulon osavaltio tuottaa noin kolmanneksen Brasilian bruttokansantuotteesta.

 Aiemmin taloutta pönkitti teollisuus, mutta nykyään kaupunki on tärkeä rahoitusmaailman ja eri alojen suuryritysten keskus. Alueella on yhä muun muassa merkittävää tekstiili- ja metalliteollisuutta.

 Brasilia on yksi maailman suurimmista vesivoiman tuottajista, ja yli 80 prosenttia sen sähköstä tulee vesivoimasta. Muita energianlähteitä ovat kaasu, öljy ja biomassa.

 Brasilialla on noin 12 prosenttia maailman makean veden varannoista.

"Nyt rantaan on yli kilometri", hän sanoo.

Kuivuudesta kärsivä São Paulo elää historiansa pahinta vesipulaa, ja sen tärkeimmät vesivarannot ovat ehtymässä.

Silva asuu lähellä Cantareiran altaita, joista tulee 45 prosenttia São Paulon metropolialueen vedestä. Liittovaltion viranomaiset varoittivat heinäkuun lopussa, että nykytahdilla altaiden vesi loppuu 100 päivässä.

"Pelottaa katsoa tätä. Tulen niin surulliseksi", Silva sanoo auringonpaahteessa lohkeilevalla rantapenkereellä.

Yleensä tienoon joet ja vesialtaat täyttyvät sadekauden aikana loka–marraskuussa, mutta viimeksi sateet jäivät poikkeuksellisen vähäisiksi. Samaan aikaan kuumuus lisäsi vedenkulutusta.

Ongelma koskee isoja alueita Kaakkois- ja Keski-Brasiliassa, mutta 20 miljoonan asukkaan metropolissa ja maan taloudellisessa keskuksessa São Paulossa tilanne on erityisen hälyttävä.

"Tämä on ollut erittäin kauhea vuosi", sanoo Mauro Arce, São Paulon vesivarannoista ja sanitaatiosta eli viemäröinnistä ja vedenpuhdistuksesta vastaava johtaja. Sadekausi oli hänen mukaansa kaikkien aikojen kuivin 84 vuoden päähän ulottuvissa tilastoissa.

"Kyllä, tämä on kriisi. Me teemme sen vuoksi teknisiä toimia, ja mikä tärkeintä, meillä on asiassa kuluttajien tuki. Yritämme vakuuttaa ihmisiä siitä, että on välttämätöntä käyttää vettä järkevämmin, ja se on onnistunut", Arce kertoo toimistossaan.

São Paulo kannustaa asukkaita vähentämään vedenkulutusta taloudellisin porkkanoin. Öisin vedenpainetta vähennetään 75 prosenttia. Se tarkoittaa, että korkealla sijaitsevilla alueilla asukkaat jäävät öisin ilman vettä.

Useissa osavaltion kaupungeissa on otettu käyttöön veden säännöstely siten, että vettä tulee vain tiettyinä päivinä viikossa. Itse São Paulon kaupungissa säännöstelyä ei toistaiseksi ole, mutta monet asukkaat uskovat, että se on edessä lokakuun vaalien jälkeen.

Vedestä on tullut myös kiistaa osavaltioiden kesken. Rio de Janeiro ja São Paulo ovat ottaneet yhteen Jaguarijoesta. Rion valtalehti O Globo kutsui tilannetta "vesisodaksi". Rio hyödyntää jokea varsinkin energiantuotantoon. São Paulo taas lisäsi vedenottoaan sen altaasta vesipulan paikkaamiseksi.

"Me puolustamme São Paulon asukkaita. Brasilian laki on tällaisessa tilanteessa täysin selvä. Etusijalla on ihmisten ja eläinten vedensaanti", Arce sanoo.

Ongelma koskee silti myös energiantuotantoa, sillä Brasilia tuottaa valtaosan energiastaan vesivoimalla. Veden ja sähkön odotetaan kallistuvan vesipulan vuoksi. Myös maataloustuottajat kärsivät satovahingoista.

Monet asiantuntijat sanovat, että São Paulon vesikriisiä ei voi panna vain kuivuuden piikkiin. Esimerkiksi YK:n puhtaan juomaveden ja sanitaation erityislähettiläs syytti päättäjiä riittämättömistä investoinneista ja huonosta suunnittelusta.

Mauro Arce sanoo osavaltion tehneen useita toimenpiteitä ja koko joukon uusia suunnitelmia vedensaannin turvaamiseksi.

"Sataprosenttisen riskitöntä suunnitelmaa ei ole."

Brasiliassa valmistaudutaan parhaillaan kevääseen ja sen tuomiin sateisiin. Mutta vaikka tämän vuoden kuivuus on ollut poikkeuksellinen, ilmastotutkijat sanovat, että sään ääri-ilmiöt yleistyvät tulevaisuudessa. Se vaatii kriitikoiden mukaan paljon nykyistä parempaa varustautumista.

Ja vaikka sadekausi olisi runsas, menee pitkälle ensi vuoteen, että metropolin vedenjakelu palautuisi normaaliksi.

Nyt São Paulon tärkeimmät vesivarannot ovat vain 11 prosenttia kapasiteetista, kun ne tavallisesti tähän aikaan vuodesta ovat 60 prosenttisesti täynnä.

Tiistaina kaupungissa vihdoin satoi. Tiistai oli myös ensimmäinen päivä moneen kuukauteen, jolloin vedenpinta Cantareiran altaissa ei laskenut.

Samaan aikaan metropolin asukkaat ja yrittäjät sopeutuvat enenevään niukkuuteen. Jotkin baarit ja ravintolat lakkasivat tarjoilemasta juomia oikeista laseista, koska niiden pesemiseen ei välttämättä ole vettä.

Eläkeläinen Silva hankki tänä vuonna viikonloppuasunnon alemman tekojärven luota, jotta saisi veneensä taas vesille. Kaksi viikkoa sitten viranomaiset alkoivat pumpata altaan pohjalta vettä, joka yleensä jätetään sinne.

Pumppauksen aloittamisen jälkeen rantaviiva on paennut jo noin 20 metriä. Kalastusviljelmä törröttää lähes tyystin kuivalla maalla, veneet roikkuvat tolpasta hiekalla.

"Näin pahaa tilannetta täällä ei ole ollut koskaan", Silva sanoo. "Emme voi mitään muuta kuin odottaa sadetta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat