Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Inna Igorjevnan keittiöön putosi katon läpi naisen ruumis – siitä itäukrainalaisen kylän painajainen alkoi

HS kävi maalaiskylissä, joihin alas ammutun malesialaiskoneen osat ja ruumiit levisivät.

Ulkomaat
 
Rassypnojelaisen Inna Igorjevnan keittiön katon läpi putosi malesialaiskoneen uhri. Kesäkeittiörakennuksen ulkokatto on jo korjattu, mutta sisäkatossa jäljet vielä näkyvät.
Rassypnojelaisen Inna Igorjevnan keittiön katon läpi putosi malesialaiskoneen uhri. Kesäkeittiörakennuksen ulkokatto on jo korjattu, mutta sisäkatossa jäljet vielä näkyvät.

Itäukrainalaisessa Rassypnojen kylässä asuva Inna Igorjevna arvasi jotain kamalaa tapahtuneen, kun hän kotiin tullessaan näki keittiörakennuksen katossa reiän.

"Poika tuli pihalle ja sanoi, että keittiön lattialla on ruumis", hän kertoo.

"Ruumiin pää oli osin sängyn alla. Näkyi vain lyhyet hiukset. Kun hänellä oli jalassaan housut, luulin että kyseessä oli mies. Mutta nainen hän oli."

Nainen oli matkustaja Malesian Airwaysin lennolla MH 17. Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut kone ammuttiin alas Torezin kaupungin yläpuolella 17. heinäkuuta. Kaikki 298 koneessa ollutta saivat surmansa.

Ilmassa räjähtäneen koneen osat, matkatavarat ja vainajat levisivät itäukrainalaisiin kyliin ja pelloille. Rassypnojen raitille putosi 39 ruumista, joista yksi Inna Igorjevnan keittiöön.

Päiväkodin pihalle päätyi teinitytön ruumis, mutta onneksi lapset olivat turman aikaan sisällä leikkimässä.

Vielä enemmän uhreja putosi läheisen Hrabojen kylän pelloille, jossa lepäävät myös isoimmat koneen kappaleet.

Ukrainan hätätilaministeriön virkamiehet tutkivat malesialaisen matkustajakoneen jäännöksiä heinäkuussa.
Ukrainan hätätilaministeriön virkamiehet tutkivat malesialaisen matkustajakoneen jäännöksiä heinäkuussa.

Vaikka ruumiit vietiin nopeasti pois ja pellot on pääosin siivottu matkatavaroista, turma ei ole hävinnyt minnekään paikallisten mielestä.

Moni näki hirveitä asioita ja muidenkin perusturvallisuus järkkyi. Useat eivät pystyneet nukkumaan pitkään aikaan.

"Poika ei ole suostunut nukkumaan yksin lentokoneen putoamisen jälkeen, vaikka ennen oli omassa huoneessaan", 11-vuotiaan rassypnojelaisen Daniilin äiti Larisa kertoo.

"Kävelin tässä joku päivä bussipysäkille, ja näin matkalla tien poskessa vaaleanpunaisen unilelun. Alkoi itkettää ihan kamalasti", Hrabojessa asuva Nadežda Aleksandrovna puolestaan sanoo.

Kyläläiset ovat saaneet selvitä traumoistaan, miten parhaaksi näkevät. Täällä Itä-Ukrainan kapinallisten hallitsemilla alueilla ei ole kriisityöntekijöitä näkynyt.

Grabojelaismies haki runsas viikko sitten vettä mopollaan. Koneen jäänteitä on yhä Grabojen kylän laitamilla.
Grabojelaismies haki runsas viikko sitten vettä mopollaan. Koneen jäänteitä on yhä Grabojen kylän laitamilla.

Pudonnut lentokone oli kuitenkin vasta ensimmäinen osa kyläläisten painajaista. Ennen turmaa sota oli ollut jossain etäällä, mutta runsas viikko turman jälkeen ukrainalaisjoukot etenivät Rassypnojen reunamille. Samalla siihen tuli rintamalinja.

"Elimme melkein kolme viikkoa kellarissa. Ulkona käytiin vain tekemässä ruokaa", kylässä asuva Lilia kertoo.

Niin kuin kapinallisten hallitsemilla alueilla yleensä, paikalliset syyttävät kranaateista ja raketeista vain pellon laidalle ilmestyneitä ukrainalaisjoukkoja. Todennäköisesti kylään tuli myös vastapuolen ammuksia.

Kuusi kyläläistä kuoli.

Monet lähtivät pakoon.

Nyt ukrainalaisjoukot ovat joutuneet vetäytymään, mutta viime viikolla alustavan raporttinsa julkaisseet hollantilaistutkijat ilmoittivat turmapaikan olevan yhä liian vaarallinen kunnolliseen tutkintaan.

Kellareissa oli aikaa ajatella lentoturmaa vielä enemmän, kun ei voinut turvautua mihinkään normaalielämän rutiineihin.

"Mehän aloimme silloin turman jälkeen heti etsiä internetistä tietoa, mitä oli tapahtunut", Lilia sanoo.

Ennen rintaman tuloa kylään netistä oli jo selvinnyt, että paikallisia syytettiin ruumiinryöstöstä. Pelloilla olevilta vainajilta oli viety esimerkiksi rahaa ja koruja.

Kukaan ei tiedä, ketkä ja mistä tulleet ihmiset pelloilla tonkivat. Turmapaikka on keskellä köyhää Itä-Ukrainaa. Kellareissa alkoi kuitenkin tuntua, että kyläläisiäkin pidettiin maailmalla lähes epäihmisinä.

"Ne puheet loukkasivat aivan kamalasti. Meidän uskontomme kieltää varastamisen, eläviltä ja kuolleilta", sanoo hrabojelainen mies, joka ei halua kertoa nimeään.

Olivia Harris Reuters
Turmakoneen matkustajien omaisia saapui heinäkuussa odottamaan tietoja läheisistään Kuala Lumpurin lentokentälle Malesiassa.
Turmakoneen matkustajien omaisia saapui heinäkuussa odottamaan tietoja läheisistään Kuala Lumpurin lentokentälle Malesiassa.

Hrabojelaiset ja rassypnojelaiset tekivät omasta mielestään kaiken mahdollisen.

Rassypnojen raitilla olleet vainajat peiteltiin heti odottamaan tutkijoita ja kerääjiä. Kirkossa pidettiin panihida eli muistopalvelus.

Hrabojessa eläkettä noutamasta palaava Nadežda Aleksandrovna näki kaiken – laskutelineet putosivat 50 metrin päähän hänen talostaan – ja yritti lähteä kantamaan vettä pellolle, jos jotakin vielä voisi auttaa.

"Haluaisimme omaisten tulevan tänne. Surisimme yhdessä. Voitaisiin pystyttää muistomerkki", Larisa sanoo.

"Se oli kauhea tragedia. Täällä tajuamme olevamme sodassa, vaikkemme ymmärrä miksi, mutta siinä koneessa monet eivät varmaan edes tienneet Donbassin olemassaolosta."

Tämä on tavallisten kyläläisten näkemys. Aluetta hallitsevat kapinalliset ovat estäneet tutkijoidenkin pääsyä paikalle.

Inna Igorjevnan keittiön ulkokatto on korjattu. Vanha työnantaja, läheinen kaivos, auttoi.

"Hän oli täällä vuorokauden. Sitten keräysauto tuli. Sen kyydissä oli jo 25 vainajaa. Minun oli kahdeskymmeneskuudes", Igorjevna sanoo.

Hän ei koskaan nähnyt vainajan kasvoja.

"Pitkään en pystynyt nukkumaan. Ajattelin vain hänen perhettään. Ehkä hänellä oli lapsiakin."

Jussi Niemeläinen HS, teksti
Juhani Niiranen HS, kuvat
Rassypnoje / Hraboje

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat