Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n toimittaja vieraili luvattomilla pelloilla

Sademetsää kaatuu nyt soijan tieltä

Maailman suurin sademetsä Brasiliassa käryää. Viidakon tuhoamista kiihdyttää nyt kiinalaisten lihanhimo. Sademetsää kaatuu, kun soijaa kuljetetaan eläinrehuksi toiselle puolelle maailmaa. HS:n kirjeenvaihtaja Maria Manner vieraili luvattomilla soijapelloilla Amazonin viidakossa.

Ulkomaat
 
Maria Manner Giorgio Palmera
Amazonin sademetsä käryää
Amazonin sademetsä käryää
HS vieraili metsätuhojen keskellä Amazonin sademetsässä Rondônian ja Amazonasin osavaltioissa, Brasiliassa. Maailman suurimman sademetsän hakkuu hidastui pitkään, mutta viime vuonna metsäkato kääntyi jälleen nousuun. Tukkirekat ja sahat ovat yleinen näky Amazonin maanteillä. Kuvaus Giorgio Palmera
Sarjassa perehdytään konflikteihin Amazonin
sademetsässä. Osa 1/4.

Soijapellot levittäytyvät laajana rintamana paikassa, jossa joskus kasvoi Amazonin sademetsää.

Pala maailman suurinta sademetsää on jäänyt kuin muistoksi pellolle. Kastanjapuu on poltettu pystyyn.

Rekkakuski Júlio Rodrigues on ajanut pellon viereistä tietä seitsemäntoista vuotta ja nähnyt Brasilian soijabuumin. Hänellä on isot silmäpussit, punaisella karvakankaalla kodikkaaksi koristeltu hytti ja täysperävaunullinen rekka täynnä soijapapuja matkalla Madeirajoen satamaan.

"Soija on tuonut joillekin paljon rahaa", Rodrigues sanoo auringossa hohtavan siilon lähellä.

"Maailma haluaa soijaa, ja Brasilialla on sitä."

Karrelle palanut puu on jäänyt muistoksi Amazonin sademetsästä Rondônian osavaltiossa.
Karrelle palanut puu on jäänyt muistoksi Amazonin sademetsästä Rondônian osavaltiossa.

Peltojen takana kohoaa majesteettinen metsäraja. Siitä alkaa satoja, tuhansia kilometrejä jatkuva Amazonin sademetsän alue. Sen pinta-ala on yhteensä yli kymmenen kertaa Ranskan kokoinen.

Pelissä on paljon, eikä vain metsän ainutlaatuisen luonnon vuoksi. Sademetsään on sitoutunut valtavia määriä hiilidioksidia, joka muuten vapautuisi ilmakehään. Amazon muokkaa koko maailman ilmastonmuutoksen suuntaa.

Vehmaita näkymiä häiritsee kuitenkin pieni proteiinipitoinen papu: soija.

Brasilia oli viime vuonna maailman suurin soijantuottaja. Maatalouden supervallan laajenevat pellot täyttävät Euroopan ja varsinkin Kiinan kysyntää. Kiinalaiset ovat pitkään valmistaneet soijasta tofua, mutta talouskasvussa on kasvanut myös kiinalaisten lihanhimo. Soijaa kuluu yhä enemmän eläinrehuksi.

Soijanviljely on vanhastaan keskittynyt Brasilian eteläisempiin osiin, mutta se laajenee jatkuvasti myös Amazonin alueella, kun maatalousvyöhyke siirtyy ylöspäin.

Soija on vain harvoin sademetsän tuhon välitön syy. Kun puut on hakattu, alueen valtaa yleensä ensin lihakarja. Vasta muutaman vuoden jälkeen maa on riittävän tasaista soijan puinti- ja kylvökoneita varten.

"Soija lisää sademetsän hakkuuta epäsuorasti. Kun soijantuottajat ostavat laidunmaata pelloiksi, karja siirtyy uusille alueille", sanoo tutkija Andrea Azevedo Amazonian ympäristötutkimuksen instituutista.

Valtaosa Amazonin alueen soijasta keskittyy Mato Grosson osavaltioon, mutta viljely laajenee myös Rondôniassa ja Parássa. Ei ihme, sillä soija on tuottoisinta käyttöä hakatulle metsälle.

Kyltti laittoman soijapellon keskellä kertoo alueen olevan intiaanien maita. Soijantuotannon leviäminen on lisännyt maakiistoja Brasiliassa.
Kyltti laittoman soijapellon keskellä kertoo alueen olevan intiaanien maita. Soijantuotannon leviäminen on lisännyt maakiistoja Brasiliassa.

Sademetsää poltettiin tasaiseksi karjan laidunmaaksi.
Sademetsää poltettiin tasaiseksi karjan laidunmaaksi.

Tuli kytee palmupuiden juurella. Kostean kuuma ilma muuttuu savusta harmaaksi, kun metsää poltetaan tien varrella tasaiseksi laidunmaaksi. Syrjässä liekeistä lojuu rivissä paksuja tukkeja.

Ei välttämättä arvaisi, että Brasilia on onnistunut hidastamaan hakkuita.

Science-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Amazonin sademetsän vuosittainen tuhoutumisvauhti hidastui peräti 70 prosenttia vuosina 2005–2013. Samaan aikaan soijanviljely ja karjankasvatus lisääntyivät.

Syitä metsäkadon hidastumiseen on useita. Brasilian hallitus otti Amazonin viime vuosikymmenellä asialistansa kärkeen ja alkoi panna metsälakia toimeen määrätietoisemmin. Myös suojelualueita lisättiin ja alkuperäiskansoille osoitettiin enemmän maita.

Kuluttajaboikotillakin oli osansa. Ympäristöjärjestö Greenpeacen johtaman kampanjan seurauksena Brasilian soijapapujen suurimmat ostajat lupasivat olla hankkimatta soijaa alueilta, jotka on hakattu vuoden 2006 jälkeen. Sopimus päättyy tänä vuonna.

Hulppea toimistotalo Porto Velhossa muistuttaa maatalousbuumin tuomasta kasvusta Amazonilla.
Hulppea toimistotalo Porto Velhossa muistuttaa maatalousbuumin tuomasta kasvusta Amazonilla.

Raskaassa lastissa olevien soijarekkojen matka katkeaa hetkeksi, kun valkoinen karjalauma vaeltaa ähisten tien poikki Rondônian eteläosassa. Muuten kaikkialla ympärillä on hiljaista.

Soijanviljelyn kasvu ja metsäkadon samanaikainen hidastuminen näyttäisivät viittaavaan siihen, että tropiikin ruoantuotantoa on varaa lisätä ilman sademetsän hävittämistä.

Tutkijat varoittavat kuitenkin, että saavutukset Amazonilla ovat hauraalla pohjalla.

Kun hallitus tiukensi otettaan metsänsuojelusta, maanomistajat eivät jääneet katsomaan toimettomina. Katkeran väännön jälkeen Brasiliassa hyväksyttiin vuonna 2012 uusi metsälaki.

Lakia ajoi kongressissa suurmaanomistajien vaikutusvaltainen eturyhmä. Lainmuutos antoi armahduksen isolle joukolle maanomistajia, joiden metsiä oli hakattu laittomasti ennen vuotta 2009. Armahduksen piiriin kuului 29 miljoonaa hehtaaria.

Uuden metsälain suurin uhka on tutkijan mielestä sama kuin vanhankin: se, että lakia ei panna toimeen.

"Suurin osa Amazonin soijasta tai karjantuotannosta ei nykyisin ole lainmukaista."

Sahatavaraa tien laidalla. Valtaosa Amazonin metsänhakkuusta on laitonta.
Sahatavaraa tien laidalla. Valtaosa Amazonin metsänhakkuusta on laitonta.

Valtava ja vaikeasti valvottava Amazon on Brasilian villiä länttä. Ympäristöviraston rajallisista resursseista kertoo se, että virasto saa perittyä alle yhden prosentin määräämistään sakkomaksuista. Mutateiden takana valtaa käyttää usein se, joka on röyhkein.

"Sademetsän tuhoaminen ei ole loppunut, päinvastoin. Hakkuut jatkuvat", sanoo ympäristöaktivisti Ivaneide Bandeira Cardozo Kanindé-järjestöstä.

Rondônian osavaltiossa hakkuut ovat jatkuneet 1970-luvulta asti. Nyt osavaltiossa on jäljellä niin vähän sademetsää, että hakkuut tunkeutuvat suojelualueille ja intiaanien maille. Tuomioita lain rikkomisesta tulee Cardozon mukaan ani harvoin.

"Rondônia on helvetin laboratorio. Kaikki kelvottomat tulevat koettamaan onneaan tänne. Täällä ei juuri lakia kunnioiteta."

Viime vuonna tapahtui ikävä käänne: Amazonin hakkuiden määrä kasvoi 29 prosenttia. Kasvun odotetaan jatkuvan.

Kehitys on huolestuttava, vaikka metsätuhojen määrä on yhä selvästi pienempi kuin kymmenen vuotta sitten. Luvuissa on kuitenkin isoja alueellisia eroja. Eniten hakkuut lisääntyivät siellä, missä maatalous laajenee voimakkaimmin.

Hakkuiden kiihtyminen johtui ainakin osin soijan hinnannoususta. Kun soijalle on maailmalla kysyntää hyvään hintaan, metsäkato uhkaa kiihtyä entisestään.

Kiina haluaa tulevaisuudessa Brasilian soijaa yhä enemmän, eivätkä kiinalaiset ostajat ole kiinnostuneita soijan ympäristövaikutuksista toisella puolen maailmaa.

Päätien varrella seisoo Vapaudenpatsas. Se on jäljitelmä, 40 metriä korkea rakennelma tavaratalon portilla.

Porto Velhon kaupungissa näkyy Brasilian maatalousbuumi. Paikkakunta on sekoitus vanhan viidakkokaupungin vaatimatonta kylänraittia ja uutta rahaa.

Kalliit muotiputiikit tuovat väläyksittäin mieleen pikemminkin Manhattanin tai Ipaneman. Autot ovat isoja ja kokaiini öisin halpaa.

Hiljattain kaupungissa avattiin vuosikausia odotettu lähes kilometrin pituinen silta yli Madeirajoen. Silta helpottaa myös soijan matkaa maailmalle.

Amazonin parantuneet kulkuyhteydet ovat yksi keskeinen syy sademetsän hakkuiden kiihtymiseen. Uudet tiet, sillat ja satamat lisäävät maan arvoa.

Rekkakuski Júlio Rodriguesin mielestä moni asia on Amazonilla paremmin kuin ennen. Teitä on asvaltoitu, mikä jouduttaa matkantekoa. Tiet vievät satamiin, joista soija jatkaa matkaansa merten taakse kiinalaisten ja eurooppalaisten ruokapöytiin.

"Tätä menoa soijantuotannolla ei ole kohta enää mitään rajaa", Rodrigues sanoo.

Soijasiilo Rondônian osavaltiossa.
Soijasiilo Rondônian osavaltiossa.

Maria Manner HS, teksti
Giorgio Palmera, kuvat
Rondônia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat