Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan Amfipoliista löytyi näyttävä mosaiikkilattia

Ulkomaat
 
Kreikan kulttuuriministeriö
Mosaiikissa esiintyy Hermes, joka antiikin mytologiassa saatteli vainajia manalaan.
Mosaiikissa esiintyy Hermes, joka antiikin mytologiassa saatteli vainajia manalaan. Kuva: Kreikan kulttuuriministeriö

Kreikan Amfipoliin arkeologisilta kaivauksilta on löydetty mosaiikkilattia, kertoi Kreikan kulttuuriministeriö sunnuntaina.

Kuvien perusteella mosaiikki on upea, joskin osin tärveltynyt. Se esittää parrakasta miestä, joka ajaa kahden valkoisen hevosen vetämillä vaunuilla. Miehellä on päässään laakerinlehdistä tehty kruunu.

Mosaiikin koko on 4,5 kertaa 3 metriä. Mosaiikkikivet ovat väriltään valkoisia, mustia, harmaita, sinisiä, punaisia ja keltaisia.

Amfipoliin kaivauksilla Koillis-Kreikassa selvitetään yli 2 300 vuotta vanhan haudan arvoitusta. Hautakumpu on antiikin Euroopan näyttävimpiä.

Rakennelma on halkaisijaltaan 150-metrinen, ja se on ajoitettu Makedonian kuninkaan Aleksanteri Suuren kuoleman tietämille.

Haudan mahtipontisuuden takia on selvää, että se on rakennettu merkkihenkilön viimeiseksi leposijaksi.

Vainajaksi on arvailtu Aleksanteri Suuren (noin 356–323 eaa.) perheenjäsentä. Aleksanterin kuoltua hänen vaimonsa Roksane ja poikavauva Aleksanteri karkotettiin Amfipoliihin, missä heidät murhattiin.

Amfipoliin lattiamosaiikki löytyi hautapaikan toisesta kammiosta, jonka sisäänkäyntiä kannattelee kaksi marmorista karyatidia eli naisen muotoon veistettyä pylvästä.

Myös ensimmäisen kammion pohjalta paljastui aiemmin mosaiikkilattia, mutta se on väriltään valkoinen.

Nyt löydetyssä mosaiikissa vaunujen edessä juoksee Hermes, joka on antiikin Kreikan mytologian perushahmoja.

Hermes oli jumalten sanansaattaja, joka vei myös vainajien sielut manalaan ja suojeli matkailijoita, kerrotaan Paavo Castrénin ja Leena Pietilä-Castrénin Antiikin käsikirjassa (Otava 2000).

"Häntä kuvattiin – – nuorukaiseksi, jolla oli päässään leveälierinen matkahattu, petasos, jalassa siivekkäät sandaalit ja kädessään airuensauva."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat