Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Skotlannin aarrelöytö todistaa, että viikingeillä oli kallis maku

Viikinkiaarre paljastaa muinaisten matkaajien hienostuneen maun

Ulkomaat
 
Harrastelija löysi tuhatvuotiaan viikinkiaarteen Skotlannissa
Harrastelija löysi tuhatvuotiaan viikinkiaarteen Skotlannissa
Metallinpaljastin osui Skotlannissa tuhat vuoden takaiseen muinaisaarteeseen. Skotlannin kansallismuseon Stuart Campbell sanoo, että aarre on suurin ja merkittävin löytö Skotlannissa.
Aarteiden joukossa oli keskiaikainen risti.
Aarteiden joukossa oli keskiaikainen risti.
Kultainen rintaneula
Kultainen rintaneula
Aarteiden joukossa oli astia.
Aarteiden joukossa oli astia.

Etelä-Skotlannista kirkkomaalta äskettäin löydetty viikinkiaarre kertoo paljon muinaisista matkaajista.

Ensinnäkin viikingeillä oli kallis maku. Yli sadan 800–900-luvun esineen joukossa on hopeaharkkoja, rinta- ja rannekoruja sekä muita hopea- ja kultakalleuksia.

Viikingeillä oli myös hyvin hienostunut maku. Arvoesineet ovat peräisin ympäri Eurooppaa: nykyisestä Saksasta, Pohjoismaista, Englannista ja Irlannista. Miksi tyytyä yhden kyläsepän tuotoksiin, kun ryöstettävänä oli koko Eurooppa?

Viikingit toteuttivat eurooppalaisuutta sen aidossa vaikkakin alkukantaisessa muodossa. He matkustivat ilman rajoja, ja kävivät kauppaa kunkin alueen erikoistuotteilla: jalometalleilla, koruilla, turkiksilla ja luksuselintarvikkeilla.

Liikeidea oli kuin suoraan EU-oppikirjasta – ellei homma olisi mennyt usein ryöstelyksi.

Mutta miksi he eivät tyytyneet jäämään kotiin Skandinaviaan?

Viikinkitutkija Alexandra Sanmark pitää viikinkivallan lähtökohtana ylivertaista laivanrakennus- ja purjehdustaitoa.

Artikkeliin liittyvät

"He olivat kehittäneet laivanrakennusteknologiaa vuosisatoja ja olivat siinä todella hyviä", sanoo Sanmark, joka opettaa keskiajan historiaa skotlantilaisessa Highlands and Islands -yliopistossa sekä Ruotsissa.

Olosuhteetkin olivat otolliset. Kauppa kukoisti Euroopassa, ja viikingit osasivat hyödyntää kauppareittejä. "Vaurastumisen myötä oli myös paljon ryöstettävää", Sanmark kertoo.

Aliarvioida ei saa myöskään seikkailunhalua. Viikingit halusivat matkustaa ja nähdä maailmaa. Jos matkoilla onnistui, saattoi kotiin palata rikkaana miehenä. Vähemmän onnekkaat kohtasivat varhaisen ja väkivaltaisen kuoleman.

Tohtori Sanmarkin mukaan viikinkien matkustushaluja ruokkivat suuren maailman houkutukset eikä paine muuttaa pois kotiseudulta.

"Aluksi viikinkimatkojen tavoitteena oli rikastuminen. Myöhemmin viikingit alkoivat miettiä myös maastamuuttoa paremman elämän toivossa."

Vähän niin kuin nyky-EU:ssa.

Talvileirejä viikingit alkoivat rakentaa Englantiin ja Skotlantiin. Pian paikalliset saivat alistua valloittajien valtikan alle.

Viikinkimatkailu ei ollut myöskään pelkkä miesten laji. Mukaan lähti myös naisia ja kokonaisia perheitä lapsineen.

Viikinkiperheet tulivat Skotlantiin ja Irlantiin jäädäkseen. Naiset saivat oppia tulemaan toimeen omillaan miesten jatkaessa ryöstömatkailua.

Perhe-elämän yleisyydestä kertovat myös haudat. Englannin suurimmalla tunnetulla viikinkihautausmaalla makaa yhtä paljon miehiä ja naisia.

Skotlannista löydetty viikinkiaarre on maan suurin viikinkilöytö sitten vuoden 1891. Onnekas metallinetsijä Derek McLennan jakaa aarteesta saatavat rahat maanomistajan eli Skotlannin kirkon kanssa.

Viikingeille maakätköt olivat eräänlaisia keskiaikaisia pankkien tallelokeroita. Kaikkia arvoesineitä ei kannattanut kantaa mukana, sillä vihollinen saattoi hyökätä milloin tahansa. Ja jos ei vihollinen, niin viikinkiveli.

Tohtori Sanmarkin mukaan pienistä Skandinavian maista lähteneillä viikingeillä on ollut iso vaikutus historiaan.

Pelottomien Pohjolan asukkaiden asenne vetoaa nykyihmisiin. Tavoitteet eivät ole muuttuneet:nähdä maailmaa ja rikastua.

MV-photos Derek McLennan
Derek McLennan löysi viikinkiaarteet Skotlannin kirkon mailta.
Derek McLennan löysi viikinkiaarteet Skotlannin kirkon mailta.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat