Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukellusveneen löytyminen kiristäisi jännitteitä Itämerellä

Venäjän aggressiivisuuden lisääntyminen on tutkijoiden mukaan ilmiselvää

Ulkomaat
 
HS seurasi Ruotsin merioperaatiota: "On häiritsevää, ettemme saa tietää, mitä tapahtuu"
HS seurasi Ruotsin merioperaatiota: "On häiritsevää, ettemme saa tietää, mitä tapahtuu"
HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Elina Kervinen seurasi Ruotsin puolustusvoimien suuroperaatiota "vieraan vedenalaisen toiminnan selvittämiseksi" Tukholman edustalla lokakuussa 2014. Ruotsin mukaan kyse ei ole sukellusvenejahdista. Operaatiota seuraavat paikalliset hämmästelevät, mitä Ruotsin aluevesillä tapahtuu.

Venäläisen sukellusveneen löytyminen Ruotsin vesiltä kiihdyttäisi asiantuntijoiden mukaan Itämeren alueen turvallisuustilanteen heikkenemistä.

HS:n haastattelemat tutkijat arvioivat, että Tukholman edustalla tehdyt havainnot voivat viitata venäläiseen sukellusveneeseen, mutta he korostivat, että varmuutta asiasta ei ole.

Merkit Venäjän aktiivisuuden lisääntymisestä puolestaan ovat selvät, vaikka sukellusvenettä ei Tukholman edustalta löytyisikään.

Merivoimiin ja -turvallisuuteen erikoistunut tutkija Christian Le Miére brittiläisestä The International Institute of Strategic Studies -tutkimuslaitoksesta sanoo, että venäläisen sukellusveneen löytyminen olisi jatkumoa edellisen vuosikymmenen kehitykselle, jossa Venäjän merivoimat esittelevät voimiaan entistä voimakkaammin.

"Venäjä on edellisten vuosien aikana ollut hyökkäävämpi joukkojensa asettelussa merillä", Le Miére sanoo.

Le Miéren mukaan sukellusveneen mahdollinen paljastuminen tarkoittaisi "hyvin todennäköisesti" myös sitä, että operaatioita on tehty alueella enemmänkin ennen paljastumista.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan sukellusveneen paljastuminen kiristäisi tilannetta Itämeren alueella, koska rikkomus olisi niin yksiselitteinen. Sukellusveneen löytyminen ei jättäisi selittelyille juuri sijaa vaan kertoisi Venäjän röyhkeydestä.

"Se olisi suunniteltua toimintaa. Se vahvistaisi uuden ulottuvuuden [Venäjän] toiminnassa ja sitä kautta vahvistaisi epävakautta."

"Mitä enemmän operaatioon liittyisi suunnitelmallisuutta, sitä enemmän sillä olisi vaikutuksia Itämeren piirin turvallisuuteen", Tiilikainen sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak uskoo, että vaikka Venäjän sukellusvene jäisi kiinni rysän päältä, Venäjä suhtautuisi tapaukseen olankohautuksella.

"He voivat helposti sanoa, että olihan se meidän, mutta ihan sama. Mitäs aiotte tehdä. Sellainen on suurvallan logiikka", Salonius-Pasternak sanoo.

Yleiseurooppalaisen European Council on Foreign Relations -tutkimuslaitoksen tutkija Nick Witney muistuttaa, että sukellusveneen kiinni jääminen ei olisi lopulta mullistava yllätys, vaikka vastaavaa ei ole Itämerellä hetkeen tapahtunut.

"Näin sukellusveneet toimivat kaikkialla maailmassa. Ne kokeilevat, mihin ne pystyvät jäämättä kiinni", Witney sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat