Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökkeilevätkö kommandot Tukholman saaristossa?

Ulkomaat
 
Kalle Koponen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja.
HS seurasi Ruotsin merioperaatiota: "On häiritsevää, ettemme saa tietää, mitä tapahtuu"
HS seurasi Ruotsin merioperaatiota: "On häiritsevää, ettemme saa tietää, mitä tapahtuu"
HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Elina Kervinen seurasi Ruotsin puolustusvoimien suuroperaatiota "vieraan vedenalaisen toiminnan selvittämiseksi" Tukholman edustalla lokakuussa 2014. Ruotsin mukaan kyse ei ole sukellusvenejahdista. Operaatiota seuraavat paikalliset hämmästelevät, mitä Ruotsin aluevesillä tapahtuu.

Mistä voi olla kysymys siinä vedenalaisessa toiminnassa, jota Ruotsin merivoimat on jo päiväkausia jäljittänyt?

Oletetaan aluksi, että kyseistä toimintaa ylipäätään on, eikä kysymys ole väärin tulkitusta minkkihavainnosta. Oletetaan myös, että asialla ovat Venäjän vedenalaiseen toimintaan erikoistuneet joukot. Venäjä nimittäin on se maa, jolla on ollut taipumusta puuhailla naapurimaittensa rajoilla.

Näiden perusolettamusten jälkeen kysymme: miksi ja miten?

Miksi? Operaation syyksi on ehdotettu vakoilua, jonkinlaisten vakoilulaitteiden asentamista rannikkovesiin, miinojen asentamista tai jopa puhtaasti koulutusoperaatiota, "sukeltajakurssin loppukoetta".

Useimmat näistä voi sulkea pois.

Tiedustelu on pitkäjänteistä; lyhyt kurkistus periskoopista Tukholman saaristossa antaisi niukasti tietoa. "Järkevämpää olisi vuokrata sieltä kesämökki", Merisotakoulussa aprikoidaan.

Vakoilulaitteiden asentaminen pohjaan olisi myös mieltä vailla, sillä millä data saataisiin anturilta isännille ilman, että ruotsalaiset havaitsisivat radioliikenteen? Sitä paitsi laitteet olisi helpompi tuoda ruotsinlaivalla ja asentaa paikan päällä veneestä.

Räjähteiden asentaminen lienee yhtä tolkuton ajatus. Niille pitäisi olla mielekäs kohde, ja laitteen pitäisi pysyä toimintavalmiina vuosia.

Sotilaspiireissä on vitsailtu koulutusvaihtoehdosta. Ehkä huippusalaisen erikoisjoukon koulutukseen kuuluu stressitesti, jossa käydään vieraan vallan alueella vain osaston koulimiseksi. Mutta jos tämäkin on epätodennäköistä, mitä jää jäljelle?

Ruotsin valppauden ja etsintäkyvyn kartoittaminen.

Miten? Kuvitellaan lisää. Osasto lähtee aluevesirajan tuntumaan saapuneelta tukialukselta paineistetulla pienoissukellusveneellä tai niin sanotulla märällä kulkuneuvolla, jonka kyydissä ollaan sukellusvarusteissa. Se etenee saaristoon, näyttäytyy ja lähettää myös radiosignaaleja tullakseen havaituksi.

Osasto piilottaa pienen kulkuneuvonsa suunniteltuun paikkaan poukamanpohjassa ja rantautuu ennalta hankitulle kesämökille. Venäläinen pääoma on todennäköisesti hankkinut Ruotsista kiinteistöjä ihan niin kuin Suomestakin.

Varusteet piilotetaan, ja osasto siirretään toiseen "turvataloon", vaikkapa viihtyisälle maatilalle Skåneen. Siellä kommandot saunovat ja katsovat leffoja. Sillä aikaa Venäjän tiedustelu keskittyy tarkkailemaan Ruotsin merivoimien toimintaa.

Kun saunakaljat on parin viikon kuluttua juotu ja ruotsalaisalukset palanneet satamiinsa, taistelusukeltajat kuljetetaan takaisin saaristomökille. Yön hiljaisuudessa ryhmä ajaa merelle ja tukialus saapuu nostamaan sen kannelle. Kotimatka hihamerkkien jakotilaisuuteen alkaa.

Kalle Koponen
kalle.koponen@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat