Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merijahdista tuli farssi

Ulkomaat
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Farssista ei olla nyt kaukana.

Parikymmentä toimittajaa – moni heistä jatkuvassa suorassa lähetyksessä – seisoo Bergan laivastoaseman edustalla. Tuulee, sataa ja karut olosuhteet merellä näkyvät sopivasti taustalla.

Laivastoasemalla ollaan, koska Ruotsin puolustusvoimat haluaa kertoa uutisia "vieraasta vedenalaisesta toiminnasta".

Vai voiko uutisesta puhua? Sota-alukset, joiden pitäisi löytää föremål tai något meren uumenista, seisovat nyt aika ajoin passissa satamassa. Siitä ei silti saisi tulkita, että etsintäoperaatiota ollaan vähitellen lopettamassa.

Kuten puolustusvoimien viestintäjohtaja Erik Lagersten valitsee sanoa, jotakin etsitään yhä veden alta, mutta vain "hiukan eri tavalla".

Keskiviikon tiedotustilaisuus Ruotsin viikon kestäneessä merijahdissa oli vain yksi operaation kummallisuuksista. Puolustusvoimat katsoi tarpeelliseksi viestiä, että jokin muuttuu, muttei halunnut sanoa, minkä takia.

Sama absurdius on ollut linja koko operaation ajan.

Kunnioitettavaa toki, puolustusvoimat on halunnut osoittaa, että se on ottanut onkeensa: sitä on arvosteltu viime aikoina laajalti avoimuuden puutteesta. Tiedotustilaisuuksia on siksi pidetty kerta toisensa jälkeen, vaikkei mitään voi tai haluta kertoa. Kyse kun on kansallisesta turvallisuudesta.

Farssi syntyy ennen muuta siitä, kun kömpelöön viestintään yhdistetään media, jonka uutiskiima kestää 24 tuntia vuorokaudessa. Kaverille ei saa hävitä, joten on aivan sopivaa raportoida pikkuisen mistä tahansa. Esimerkiksi puolustusvoimien saamasta "kontaktista" merellä on kerrottava, vaikkei kyetä sanomaan, mistä on kyse ja mikä merkitys on asialla. Myös HS siteerasi kyseistä uutista.

Viestimet ovat pörränneet taivaalla helikoptereilla, suoltaneet arvailuja mahdollisen sukellusveneen liikkeistä ja näyttäneet tuntikausia suoraa lähetystä siitä, että merellä on nyt laiva, jopa monta. Tuloksena ovat kohtuuttomat mittasuhteet, vahvistamattomia huhuja ja mediatutkijoille oivaa materiaalia.

Toki tuloksena on myös riemua. Sillä mitä muuta voisi sanoa Ovesta, sympaattiseksi eläkeläiskalastajaksi osoittautuneesta epäilyttävästä mustapukuisesta miehestä luodolla?

Ove takaa sen, että vaikkei mitään löytyisi, jahdilla oli arvoa. Vähintään kansanperinteen kartuttamisessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat