Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Super-Alko harkitsee jo turistien kuljettamista Tallinnan ulkopuolelle

Tallinna kieltää alkoholin myynnin kevät- ja kesäsunnuntaisin

Ulkomaat
 
Tuomas Selanne
Suomalaisten suosima Super-Alko Tallinnan satamassa on nyt auki sunnuntaisin.
Suomalaisten suosima Super-Alko Tallinnan satamassa on nyt auki sunnuntaisin. Kuva: Tuomas Selanne

Tallinna. Tallinna suitsii Viron liberaalia alkoholipolitiikkaa. Kaupunginhallitus päätti keskiviikkona, että alkoholin myynti Tallinnan kaupoissa kielletään sunnuntaisin, ja ravintoloissakin sunnuntaina keskiyöstä maanantaiaamun kello kymmeneen asti.

Alkoholin myynti kielletään kokonaan 50 metrin säteellä kouluista ja kerhoista.

Kielto tulee voimaan 8. maaliskuuta, viikko Viron parlamenttivaalien jälkeen. Se on voimassa liki puolen vuoden ajan.

"En usko, että päätös vaikuttaa turistien määrään", sanoi apulaiskaupunginjohtaja Merike Martinson tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Turistit voivat edelleen ostaa alkoholia laivoilta ja lentokentältä. Sunnuntain ja maanantaiaamun välinen alkoholin tarjoilukielto ravintoloissa ei koske hotelleja.

Tallinna perustelee kieltoa ennen muuta nuorten terveyden varjelulla. Hiljattaisen kyselyn mukaan liki kolmannes 15-vuotiaista oli ollut kuluneen kuukauden aikana humalassa. Nuorista 80 prosenttia oli joskus nauttinut alkoholia.

Turistien mahdollisuudet ostaa alkoholia Tallinnassa eivät vaikuttaneet päätökseen.

"Meidän on ajateltava ennen muuta omien nuortemme terveyttä", Martinson sanoi.

Tallinnan keskustassa ja etenkin satamassa Suomen-laivojen lähtöpaikkojen lähellä on useita viinakauppoja, jotka on selvästi suunnattu turisteja varten. Esimerkiksi Super-Alkon verkkosivut ovat suomeksi ja niiden osoite on kuvaavasti viinarannasta.com. Super-Alko on nyt sunnuntaisin auki iltaseitsemään asti.

"Ajattelemme myös suomalaisnuorten terveydentilaa", lisäsi pormestari Edgar Savisaar.

Satamassa Kochin aittojen Super-Alkossa näkyi keskiviikkona suomalaisia asiakkaita lastaamassa alkoholilaatikoita kärryihin häiden vuosipäivää varten. Kyltit ovat suomeksi: kuohuviini, rommi, konjakki, viski.

"Alamme neuvotella kaupungin kanssa, kuinka voisimme palvella turisteja", sanoo Super-Alkojen omistaja Riho Maurer.

"Jos tarve vaatii, viemme heidät Tallinnan ulkopuolelle", Maurer sanoo. "Mihin suuntaan tahansa satamasta ajaa, Tallinnan raja tulee vastaan kymmenen kilometrin päässä."

Maurer omistaa kolmekymmentä kauppaa Tallinnan ulkopuolella. Satama-alueen neljän Super-Alkon asiakkaista 95 prosenttia on turisteja.

Noin kolmannes tilauksista tulee internetin välityksellä, jolloin asiakas myös maksaa tuotteet internetissä. Alkoholin voisi lastata kaupassa myös sunnuntaisin kiellosta huolimatta.

"Kun vaaliaika on ohi, kaikki kulkee taas omaa rataansa“, sanoo Maurer.

Pormestari Savisaaren keskustapuolue ilmeisesti uskoo rajoitusten tuovan kannatusta maaliskuun vaaleissa.

Alkoholi on Virossa samantapainen kansanterveysongelma ja iänikuinen puheenaihe kuin Suomessa.

Lisäksi Tallinnan vanhankaupungin asukkaat ja hotellien edustajat ovat pitkään valittaneet aamuyön metelistä ja sotkusta kotiovillaan. He ovat syyttäneet kaupunkia kyvyttömyydestä taata yörauha.

Pormestari Savisaar on puolestaan syyttänyt valtiota holtittomasta alkoholipolitiikasta. Kaupunki on pystyttänyt pullon ja lasin kuvalla varustetut "alkoholin nauttiminen sallittu" -merkit valtion hallintorakennusten luokse protestina laille, joka sallii alkoholin nauttimisen julkisella paikalla.

Valtio valmistelee nyt lakia, joka kieltäisi taas alkoholin nauttimisen julkisilla paikoilla.

Savisaar on pitkään johtanut Viron suurinta oppositiopuoluetta keskustaa pääkaupungin pormestarin paikalta. Hän on pyrkinyt alhaalla kaupungintalolla tekemään linjaeroa ylhäällä Toompean mäellä vaikuttavaan maan hallitukseen, jota on pitkään johtanut liberaali reformipuolue.

Tallinnan kaupunginvaltuuston on vielä hyväksyttävä alkoholin myyntirajoitukset. Keskustapuolueella on valtuustossa yksinkertainen enemmistö äänistä, joten yleensä päätökset tehdään melko yksimielisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat