Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin muuri murtui 9.–10. marraskuuta 1989

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

1 Kello 09.00 Neljä virkamiestä alkaa laatia matkustusohjeita, jotka helpottaisivat DDR-kansalaisten matkustamista Länsi-Saksaan.

2 17.30 Politbyroon jäseneltä Günther Schabowskilta kysytään tiedotustilaisuudessa, milloin uudet matkustusmääräykset tulevat voimaan. Schabowski ei tiedä: "Käsittääkseni heti, välittömästi". Schwabowski ei huomaa kohtaa, jonka mukaan lievennykset tulisivat voimaan vasta seuraavana päivänä ja luvanvaraisesti.

3 20.15 Bornholmer Strassella, Invalidenstrassella ja Heinrich-Heine-Strassella on noin 80 ihmistä. Tuntia myöhemmin Bornholmer Strassella heitä on jo 500–1000. Rajavartijat ovat valmistautumattomia, ja he yrittävät käännyttää ihmisiä pois.

4 23.30 Bornholmer Strassella 20 000 ihmistä mylvii: "Portti auki, portti auki!" Rajavartijat kokevat tilanteen uhkaavaksi, ja vuorossa oleva Stasi-upseeri käskee avata portit. Pian kaikki rajanylityspaikat ovat auki.

5 01–02 Tuhannet berliiniläiset kiipeävät muurille. Haltioituneet länsiberliiniläiset tarttuvat vasaroihin ja talttoihin ja alkavat pala palalta nakertaa muuria palasiksi. Ihmiset tanssivat muurilla ja halaavat toisiaan 28 vuoden eron jälkeen.

6 Tuhannet itäberliiniläiset suuntaavat lännen vaurauden ja vapauden symboliksi nousseelle Kurfürstendammin ostoskadulle. Juhlinta jatkuu pitkälle yöhön.

 

Lähteet: Der Spiegel, Bundeszentrale für politische Bildung.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat