Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muuri murtui sisältäpäin

Maailmaa jakoi kylmä sota, Berliiniä jakoi muuri. Kunnes syksyllä 25 vuotta sitten itäsaksalaiset nousivat vastarintaan. Yksinhuoltaja Barbara Sengewald kokosi naisia vallankumoukseen kirkolle. Nuori Frank Ebert pyöritti maanalaista lehtipainoa. HS:n kirjeenvaihtaja Tiina Rajamäki tapasi muurin murtajia Saksassa.

Ulkomaat
 
Berliinissä syttyi 15 kilometrin valoteos muurin muistolle
Berliinissä syttyi 15 kilometrin valoteos muurin muistolle
Berliinin muurin murtumisesta on kulunut 25 vuotta. Suunnittelijaveljesten Marc ja Christopher Bauderin valoteos syttyi perjantaina niille kohdin, missä muuri muuri jakoi kaupunkia. Berliinin pormestari Klaus Wowereit sytytti viimeiset 25 valoa Spree-joen ylittävällä Marshallbruckella.

Tutut ja naapurit lähtivät kesälomalle Unkariin ja jäivät sille tielleen.

Perheet pakkasivat matkalaukkuihin koko elämänsä ja lastasivat ne autoon, Trabantiin tai Wartburgiin.

Fakta

Saksojen jako kesti 40 vuotta

 Toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1945 liittoutuneet jakoivat Saksan neljään miehitysvyöhykkeeseen.

 Jaossa syntyi vuonna 1949 demokraattinen ja kapitalistinen Länsi-Saksa ja sosialistinen Itä-Saksa, eli DDR.

 Pääkaupunki Berliini jaettiin Neuvostoliiton, Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan vyöhykkeisiin, vaikka se sijaitsikin keskellä Neuvostoliiton vyöhykettä.

 Neuvostoliitto hallitsi kaupungin itäosaa, kolme länsivaltaa sen länsiosaa.

 Berliinin muuri rakennettiin vuonna 1961, koska DDR halusi estää kansalaisten muuton länteen.

 Muuri murtui 25 vuotta sitten vuonna 1989 rauhanomaisen vallankumouksen seurauksena.

Kesällä 1989 elämä Saksan demokraattisessa tasavallassa DDR:ssä oli käynyt monelle niin vaikeaksi, että pako Prahaan tai Budapestiin Länsi-Saksan suurlähetystöön tuntui paremmalta ratkaisulta kuin jäädä kotimaahan. Suurlähetystöjen kautta saattoi päästä Länsi-Saksaan.

Sama kato kävi kaikissa Itä-Saksan kaupungeissa.

DDR:n lounaiskulman Erfurtissa liikennelaitoksessa työskennellyt Barbara Sengewald huomasi jo vuonna 1988, että yhtäkkiä kaupungista katosivat lääkärit. He häipyivät vähin äänin länteen. Sengewald ei kuulunut puolueeseen eikä jakanut DDR:n arvoja.

"Surin silti joukkopakoa kotimaastani. Erfurtiin alkoi syntyä suuri aukko", hän sanoo kotonaan vanhankaupungin keskustassa 25 vuotta myöhemmin.

Kasvanut pakoaalto oli ensimmäinen suuri murtuma sosialistisessa järjestelmässä. Saksa oli jaettu 40 vuotta aiemmin toisen maailmansodan jälkeen kahtia. Länsivallat Yhdysvallat, Britannia ja Ranska jakoivat Länsi-Saksan miehitysalueisiin. Keskellä DDR:ää sijainnut Länsi-Berliini jäi vuonna 1961 rakennetun muurin eristämäksi saarekkeeksi. Muurista tuli kylmän sodan symboli.

Itä-Saksa oli Neuvostoliiton aluetta. DDR:n poliittinen johto kehitti kansalaisten valvonnan äärimmäisyyksiin.

Tätä valtion valvontaa ja mielipiteiden muokkausta Barbara Sengewald vastusti nuoresta lähtien. Hän tuli Karl-Marx-Stadtista kristillisiä arvoja vaalineesta perheestä ja tottui saamaan jo kouluaikana sapiskaa puheistaan.

Artikkeliin liittyvät

"Kysyin, miksi toisen maailmansodan natsien kauhuteoista keskityttiin vain kommunistien vainoamiseen."

Lukion jälkeen Sengewald ei päässyt opiskelemaan. Sen esti hänen koulunsa johtaja.

1980-luvun lopulla Sengewald työskenteli Erfurtin liikennelaitoksen johtotehtävissä vain vuoden, ennen kuin hän uupui hommassa ilman puoluekirjaa.

"Minusta tuli vuoden 1988 lopussa työtön yksinhuoltaja maassa, jossa ei virallisesti ollut työttömiä." Sengewaldin tytär oli viisivuotias.

Erfurtin kirkon avoimesta toiminnasta hän löysi yllättäen muitakin, jotka karsastivat systeemiä. Muutamat luterilaiset papit olivat perustaneet "avoimen työn", kun he huomasivat Itä-Saksassa olevan paljon nuoria, joita valvonta, sotilaallinen koulutus ja vapauden puute ahdistivat. Monet olivat yliopisto-opiskelijoita, taiteilijoita ja punkkareita.

Kirkon kokoontumisista tuli yhä poliittisempia ja järjestäytyneempiä. Sengewald perusti naisten oppositioryhmän "Naiset muutoksen puolesta."

Keväällä 1989 järjestettiin DDR:n kunnallisvaalit. Siitä tuli opposition ensimmäisiä voimannäytteitä – myös Erfurtissa.

Sengewald ja muut oppositioaktivistit seurasivat ääntenlaskentaa, koska se oli lain mukaan mahdollista. Vaaleissa saattoi joko äänestää kommunistisen SED-puolueen "kansallista rintamaa" tai jättää ei-äänen.

Aktivistit laskivat ei-äänet. Kun virallinen tulos Erfurtissa julistettiin, kävi ilmi että niistä oli pyyhitty pois suuri osa.

"Väärennetty vaalitulos oli herätys monille tavallisille DDR-kansalaisille", Sengewald sanoo.

Itä-Berliinissä vaalitulosta vastaan lähti osoittamaan mieltään 19-vuotias Frank Ebert. Hän oli tullut opiskelemaan koneenrakennusta, mutta liittyi pian vallankumouksen suunnittelijoihin. Ebert löysi ihmisiä, jotka olivat valmiita kapinoimaan puoluekoneistoa vastaan.

Hänestä kaikkien olisi pitänyt huomata se, että yhteiskunnassa jokin oli pahasti vinossa.

"DDR oli mielivallan valtio. Et koskaan tiennyt, mikä johtaa mihinkin. Joskus saattoi kritisoida ilman, että mitään tapahtui. Jos sitten sanoi saman asian jossakin toisessa seurueessa, saattoikin tapahtua jotakin", Frank Ebert kuvailee.

Ebertillä oli motto: pysy maassa ja pistä hanttiin joka päivä.

"Me halusimme muuttaa DDR:ää. Mitä olisin tehnyt lännessä, kun kaikki ystäväni olivat täällä Itä-Berliinissä?"

Oppositio kokoontui paikoissa, joihin Stasi eli DDR:n salainen poliisi ei pääsisi tunkeutumaan. Vaihtoehtoja oli oikeastaan vain yksi: kirkko.

"Pitää muistaa, että evankelisluterilainen kirkko sinänsä ei kuulunut oppositioon. Kyse oli muutamista rohkeista papeista, jotka tarjosivat Zionskirche-seurakunnan tiloja käyttöömme".

Seurakuntatalon kellarissa Ebert ja muut painoivat lännestä salakuljetetuilla välineillä lentolehtisiä ja maan ainoaa oppositiolehteä Telegraphia.

Syyskuussa 1989 alkoi tapahtua toden teolla.

Leipzigissa järjestettiin 4. syyskuuta ensimmäinen maanantaimielenosoitus. Pekingin Tiananmenin aukiolla ampumisiin päättyneistä opiskelijamielenosoituksista oli aikaa vain muutama kuukausi. DDR:n johto erosi lähes kaikista muista valtioista siinä, ettei se tuominnut Kiinan armeijan menettelyä.

Poliisi puuttui 11. syyskuuta väkivalloin seuraavaan Leipzigin maanantaimielenosoitukseen. Kun tieto tästä levisi, tukimielenosoitukset alkoivat ympäri maata Leipzigissa poliittisin perustein vangituille.

Berliinin Getsemanekirkon tukimielenosoituksen puuhamies oli Frank Ebert. Ensin kirkolla oli kymmenen ihmistä, mutta viikon päästä jo tuhat.

"Ajattelimme, että nyt pitää tehdä jotakin, nyt täytyy reagoida! Halusimme tehdä jotakin, joka todella tulisi julkisuuteen. Siihen kirkon tilat sopivat hyvin, koska kirkkohan on ei-kenenkään-maata", Ebert sanoo nykyisessä kodissaan, joka sijaitsee aivan Getsemanekirkon kulmalla.

Getsemanekirkosta tuli DDR:n opposition viestintäkeskus, vaikka Stasi kuuntelikin puhelimia.

Erfurtissa Barbara Sengewald oli työn touhussa, perustamassa opposition Uuden foorumin paikallisosastoa. Erfurtissa viikoittainen mielenosoituspäivä oli torstai. Kaupunki sammutti katuvalot marraskuun ensimmäisinä päivinä kokoontumisten estämiseksi.

"Me menimme tuomiokirkon eteen kynttilät mukanamme", Sengewald kertoo.

"Me" tarkoitti Erfurtissa yli 50 000:ta ihmistä kaupungin 220 000 asukkaasta.

Torstaina marraskuun 9. päivänä televisio lähetti kuuluisan lehdistötilaisuuden, jossa politbyroon jäsen Günther Schabowski ilmoitti, että kansalaiset saavat matkustaa vapaasti rajojen yli. Tarkoitus oli ollut, että matkustuslupa olisi tullut voimaan seuraavana päivänä, mutta sitä ei Schabowski tiennyt.

"Käsittääkseni heti, välittömästi", Schabowski joutui soveltamaan vastauksen.

Sinä iltana Barbara Sengewaldilla oli ollut kädet täynnä töitä. Hän oli osallistunut mielenosoitukseen ja ollut kirjoittamassa uudistuksia vaativaa ohjelmaa.

"Sitten tulin viimein kotiin, avasin television ja näin, mitä Berliinissä tapahtuu. Ihmiset menivät Bornholmer Strasselta länteen, ja minä istuin yksin kotona sohvalla ja itkin. Itkin ilosta".

Sengewaldin silmiin nousevat vieläkin kyyneleet.

Kun Ebert pääsi Berliinissä Bornholmer Strasselle, valtavat joukot olivat jo siellä.

"Ihmiset juoksivat rajan yli ja toivoivat löytävänsä suuren onnen. Sen joukon mukana menin yli länteen", Ebert kertoo.

Ilta kului juhlien Kreuzbergin kaupunginosan baareissa. Siellä asui paljon Itä-Berliinistä länteen paenneita. Heillä ei ollut penniäkään rahaa, mutta länsiberliiniläiset tarjosivat olutta. Takaraivossa jyskytti kysymys siitä, kuinka kauan muuri pysyy auki. Suljetaanko se pian uudestaan?

Ebert keräsi Länsi-Berliinin tutuiltaan tekniikkaa lehtien ja lentolehtisten painamista varten. Vallankumouksen täytyisi jatkua.

Mutta muuria ei enää suljettu.

Tiina Rajamäki HS
Berliini/Erfurt

Christian T. Jørgensen
Valaistujen ilmapallojen ketju loisti perjantai-iltana Schwedter Steg -sillalla Prenzlaur Bergin kaupunginosassa paikassa,jossa kulki ennen Berliinin muuri. Vilkas kevyen liikenteen silta on rakennettu muurin murtumisen jälkeen.
Valaistujen ilmapallojen ketju loisti perjantai-iltana Schwedter Steg -sillalla Prenzlaur Bergin kaupunginosassa paikassa,
jossa kulki ennen Berliinin muuri. Vilkas kevyen liikenteen silta on rakennettu muurin murtumisen jälkeen.
Martti Kainulainen Lehtikuva
Itäberliiniläiset nousivat juhlimaan rajojen avautumista Berliinin muurille 10. marraskuuta 1989. Vuonna 1961 rakennettu muuri oli kylmän sodan symboli.
Itäberliiniläiset nousivat juhlimaan rajojen avautumista Berliinin muurille 10. marraskuuta 1989. Vuonna 1961 rakennettu muuri oli kylmän sodan symboli.
Kaveh Rostamkhani
Barbara Sengewald keräsi Erfurtissa naiset osallistumaan rauhanomaiseen vallankumoukseen. Nyt hän asuu Erfurtin vanhassa kaupungissa.
Barbara Sengewald keräsi Erfurtissa naiset osallistumaan rauhanomaiseen vallankumoukseen. Nyt hän asuu Erfurtin vanhassa kaupungissa.
Heidi Piiroinen HS
Frank Ebert taisteli DDR:n uudistamiseksi. Lopulta muurin kaatuminen oli yllätys.
Frank Ebert taisteli DDR:n uudistamiseksi. Lopulta muurin kaatuminen oli yllätys.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat