Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi: Tästä meni sukellusvene

Ruotsin puolustusvoimat vahvisti perjantaina, että lokakuussa Tukholman vesillä liikkui vieraan vallan minisukellusvene

Ulkomaat
 
Försvarsmakten.se / Handout via STT-Lehtikuva
Ruotsin puolustusvoimat esitteli perjantaina kuvan merenpohjasta, jossa puolustusvoimien mukaan näkyy sukellusveneen jälki.
Ruotsin puolustusvoimat esitteli perjantaina kuvan merenpohjasta, jossa puolustusvoimien mukaan näkyy sukellusveneen jälki. Kuva: Försvarsmakten.se / Handout via STT-Lehtikuva

Lokakuun puolivälissä Tukholman saaristossa liikkui kuin liikkuikin sukellusvene, jonkinlainen minikokoinen. Sen Ruotsin puolustusvoimat vahvisti viimein perjantaina.

Puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson esitteli puolustusvoimien analyysityön tuloksia pääministeri Stefan Löfvenin ja puolustusministeri Peter Hultqvistin kanssa Tukholmassa.

"On täysin selvää, että vieras valta on loukannut Ruotsin aluetta veden alla. Asian vakavuus on selvä", Göranson sanoi.

Puolustusvoimat vahvisti, että kyse oli sotilaallisesta aluksesta. Sen sijaan Göranson ei kertonut, minkä valtion sukellusveneestä oli kyse tai millä asialla se oli.

Puolustusvoimat aloitti 17. lokakuuta Tukholman vesillä etsintäoperaation saamiensa vinkkien ja aiempien vastaavien havaintojen takia.

Operaation aikana puolustusvoimat esitteli valppaan kansalaisen ottaman kuvan, joka on nyt analysoitu, ja tulokset viittaavat sukellusveneeseen.

Minisukellusveneen liikkuminen kyettiin Göransonin mukaan kuitenkin vahvistamaan myös puolustusvoimien omien sensorien avulla. Göranson piti todisteita "hyvin vahvoina". Sitä, millä teknisellä keinolla asia aivan tarkalleen selvisi, on salaista.

Puolustusvoimat esitteli tiedotustilaisuudessa muun muassa aluksen jättämiä pohjajälkiä. Alueella liikkui varmuudella ainakin yksi minisukellusvene.

Pääministeri Löfven kuvaili loukkausta erittäin vakavaksi ja korosti, että puolustukseen on nyt panostettava aiempaa voimakkaammin.

"Me puolustamme alueellista koskemattomuuttamme kaikin käytettävissä olevin keinoin, myös sotilaallisin."

Suomen puolustusministeri Carl Haglund (r) piti erittäin hyvänä, että Ruotsin puolustusvoimat kertoi tarkemmin etsintöjen tuloksista.

"Näin vältytään spekuloinneilta. Pinnalta otettu valokuva, tutkan taltioima pohjahavainto ja äänisensorin tallenne ovat todisteita siitä, että heillä oli syytä etsinnöille."

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun strategian asiantuntijan Stefan Ringin mielestä ministerien ja puolustusvoimien komentajan yhteisesiintyminen viesti, kuinka vakavasti tapahtumat otetaan.

"Se kieli, jota pääministeri käytti, nostaa puolustuspolitiikan aivan uudelle tasolle", hän sanoo viitaten esimerkiksi siihen, että Löfven mainitsi asevoiman käytön mahdollisuuden.

Vaikkei syyllistä löytynyt, Ring on asiasta melko varma. "On hyvin epätodennäköistä, että Nato-maa loukkaisi Ruotsi alueellista koskemattomuutta. Silloin jäljellä on vain yksi maa, ja se on Venäjä."

Elina Kervinen HS
Tukholma

Claudio Bresciani AFP
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven (vas.) ja puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson kertoivat perjantaina sukellusvenejahdin tuloksista.
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven (vas.) ja puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson kertoivat perjantaina sukellusvenejahdin tuloksista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat