Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietarilaisessa talossa yli 200 ihmistä kehuu työkseen Putinia

Palkatut työntekijät kehuvat netissä Venäjää ja arvostelevat Yhdysvaltoja. Aleksei Kuznetsov työskenteli trollikeskuksen rinnakkaishankkeessa

Ulkomaat
 
Valentin Egoršin
Pietarin trollikeskus sijaitsee Savuškinin kadulla kaupungin pohjoisosissa. Siellä työskennellään joka päivä, vuorokauden ympäri.
Pietarin trollikeskus sijaitsee Savuškinin kadulla kaupungin pohjoisosissa. Siellä työskennellään joka päivä, vuorokauden ympäri. Kuva: Valentin Egoršin

Verhot on vedetty kiinni nelikerroksisen toimistorakennuksen ikkunoissa Savuškinin kadulla Pietarin pohjoisosissa.

Täällä toimii keskus, jossa yli kaksisataa työntekijää taistelee informaatiosodassa Venäjän puolesta ympäri vuorokauden, joka päivä. Niin sanottujen trollien päätyönä on kehua internetissä Venäjää ja presidentti Vladimir Putinia, haukkua Ukrainan hallintoa ja osoittaa, että Yhdysvallat on syypää Ukrainan kriisiin.

Keskuksen rinnakkaishankkeessa työskenteli aiemmin entinen Putin-nuori Aleksei Kuznetsov.

"Trollit ovat tavallisia ihmisiä, jotka tekevät tylsää työtä ja kirjoittavat, mitä käsketään", hän sanoo nyt kahvilassa Pietarin Suomen-aseman lähellä.

"Ystäväni oli pari kuukautta töissä kommentoijana. Hän kyllä tukee Putinia, mutta Putinin kehuminen 12 tunnin ajan käy tylsäksi."

Työvuoro kestää 12 tuntia, ja tauolle pääsee harvoin.

Yksinkertaisimmillaan trollaus tarkoittaa kommentointia, jonka tarkoitus on provosoida muita nettikeskustelijoita. Kun sitä tehdään ohjatusti, sillä on poliittiset tavoitteet.

"Kommenteilla luodaan kehys, jonka kautta lukija ohjataan tulkitsemaan uutinen oikealla tavalla", Kuznetsov kertoo.

Huhtikuulle päivätty ja nettiin vuotanut lista trollikeskuksen eri osastoista kertoo, että siellä tehdään monipuolista työtä. Omat osastonsa on sosiaaliselle medialle, tiedotusvälineiden seuraamiselle, hakukoneille, blogeille, kommenteille ja keskustelupalstoille.

Valentin Egoršin
Aleksei Kuznetsov työskenteli aiemmin trollikeskuksen rinnakkaishankkeessa Pietarissa.
Aleksei Kuznetsov työskenteli aiemmin trollikeskuksen rinnakkaishankkeessa Pietarissa.

Hakkeriryhmä Anonymous vuoti keväällä nettiin suuren määrän sähköposteja, keskustelunauhoitteita ja tietoja kirjanpidosta. Kuznetsovin haastattelu sekä nimettömien työntekijöiden kertomukset venäläislehdissä vahvistavat kuvan osastojen määrästä ja työntekijöiden saamasta palkasta.

Osa palkoista maksetaan ilmeisesti käteisenä. Palkka on pietarilaisittain hyvä, noin 40 000 ruplaa kuukaudessa (noin 680 euroa).

Kuznetsovin mukaan seurattujen tiedotusvälineiden listalla on 30–40 nimikettä. Tarkassa seurannassa on kriittinen radiokanava Eho Moskvy ja sanomalehti Novaja Gazeta.

Trollaamisen lisäksi Savuškinin kadun talossa tehdään monia muitakin informaatio-operaatioita.

Sanomalehti Delovoi Peterburgin mukaan sieltä ohjataan ukrainalaisiksi tekeytyviä internetsivustoja, jotka uutisoivat Venäjän näkemyksiä myötäillen.

Siellä toimii myös virallisesti venäläinen uutistoimisto Fan. Ukrainalaiseksi tekeytyvän uutistoimisto Harkovin verkkotunnus nahnews.com.ua kuuluu sen johtajalle Jevgeni Zubareville. Hän lykkäsi HS:n toimittamiin kysymyksiin vastaamista viikonlopun yli.

Trollit päivystävät ympäri vuorokauden toimistorakennuksessa Pietarissa
Trollit päivystävät ympäri vuorokauden toimistorakennuksessa Pietarissa
Jopa yli 200 bloggaajaa, keskustelupalstojen kommentoijaa ja analyytikkoa tekee töitä ympäri vuorokauden Savuškinan kadulla Pietarissa. Heidän tehtävänsä on kehua Putinia ja Venäjän politiikkaa ja haukkua Yhdysvaltoja ja Ukrainaa. Toimittaja: Anneli Ahonen, kuvaus: Sergei Grachhev

Fan-uutistoimistoa edelsi Suomen rautatieaseman lähellä toiminut sanomalehti Nevskie Novosti, jota oli tekemässä myös Aleksei Kuznetsov.

Lehdessä myötäiltiin Pietarin kaupunginhallintoa ja haukuttiin oppositiota. Päätarkoituksena oli kerätä tietoa Pietarin kaupunginosista ja tehdä siinä sivussa lehteä, jolla varmistettaisiin valtapuolue Yhtenäisen Venäjän vahva edustus vuoden 2014 syyskuun kaupunginosavaaleissa.

Kuznetsov johti yhtä analyytikoiden osastoista. He esittäytyivät Nevskie Novosti -sanomalehden toimittajiksi ja tekivät haastatteluja.

"Selvitimme, mitä kaupunginosissa tapahtuu. Kuka on sekaantunut korruptioon, kenet voidaan ostaa, kuka siihen ei suostu, kenet äänestäjät valitsevat ilman tuloksien korjaamista, kuka puolestaan aikoo korjata äänimääräänsä."

Kuznetsov käyttää erikoistermejä. Vaalivilppiä ja äänten vääristelyä hän kutsuu "vaalitulosten korjaamiseksi".

Analysoitu tieto annettiin tilaajalle. Kuznetsovin mukaan rahoitus tuli samalta taholta kuin trollikeskukselle eli Jevgeni Prigožiniin yhdistetyiltä yrityksiltä.

Psykologiksi yliopistossa opiskellut Kuznetsov luonnehtii itseään järjestelmän sisäiseksi liberaaliksi. Hopeakoruja valmistavan yrityksen omistaja kannattaa Putinin päätöksiä valikoiden. Hän kehuu Kremlin pääideologiksi aiemmin nimitettyä Vladislav Surkovia ja tämän tapaa toimia.

"Jos Kreml ei pitänyt tiedotusvälineistä, perustettiin toiset tilalle. Nyt jyrätään panssarivaunuilla ja hajotetaan mielenosoituksia, vaikka pitäisi käyttää pehmeää valtaa", hän toteaa.

Venäläislehtien haastattelemat entiset trollikeskuksen työntekijät ovat esiintyneet nimettöminä. HS yritti tavoittaa kolmea entistä työkseen trollannutta, mutta kukaan ei suostunut haastatteluun.

Miksi rinnakkaishankkeeseen osallistunut Kuznetsov on valmis kommentoimaan asiaa omalla nimellään?

"En ole taloudellisesti riippuvainen heistä, joten miksipä ei?" hän vastaa kysymyksellä.

Kuznetsov lopetti työt lehdessä, kun hanke loppui. Lehdenteolta meni pohja pois, kun Pietariin julistettiinkin ennenaikaiset kuvernöörinvaalit. Hankkeen päämääränä oli ollut pedata hyvä asetelma valtapuolueen ehdokkaalle kuvernöörinvaaleissa, jotka oli määrä pitää vasta vuonna 2015.

Kuznetsovin tietojen mukaan trollikeskuksessa ei tehdä töitä ulkomaisille nettisivustoille.

Trollit palkannut yritys Internet-tutkimukset (Internet issledovanija) etsii kuitenkin englantia taitavia työntekijöitä venäläisellä työnhakusivustolla. Ilmoituksessa annettuun puhelinnumeroon ei vastata.

Haussa on sisällöntuottajia. Tehtäviin kuuluu kirjoittaa öisin englanninkielisiä tekstejä annetusta aiheesta.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat