Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietarilaiset aktivistit huuhtoivat lähettimiä vessasta: jätevedet valuvat suoraan Suomenlahteen

Viemärin veroinen Ohtajoki tuo Itämereen jätevesiä kaukaa Pietarin ulkopuolelta

Ulkomaat
 
Hannes Heikura / HS
Pietarin keskinen jätevedenpuhdistamo vuonna 2008.
Pietarin keskinen jätevedenpuhdistamo vuonna 2008. Kuva: Hannes Heikura / HS

Joukko pietarilaisia ympäristönsuojelijoita huuhtoi gps-lähettimiä vessanpöntöstä viemäriin. Lähettimet eivät päätyneet puhdistamolle vaan jätevesien kautta suoraan Suomenlahteen.

Koillis-Pietarissa sijaitsevan Novoje Devjatkinon kylän asukkaiden koe osoittaa, että Pietarin ympäristön jätevesien puhdistamisessa on vielä paljon tehtävää.

Miljoonakaupungin keskustassa Neva-jokeen laskeva Ohta on voimakkaasti kuormitettu ja teollisuuden jätevesien pahoin pilaama. Alue on viimeisiä paikkoja Pietarissa, josta jätevesiä ei vielä johdeta puhdistukseen, vaan ne lorisevat puhdistamattomina ojiin, jokiin ja edelleen Itämereen.

Kyläläiset huuhtoivat muutamia satoja pieniä lähettimiä vessanpöntöstä alas kolme viikkoa sitten, kertoo tempauksen takana oleva ekologi ja kaupunkiaktivisti Jevgenija Dolgova.

Noin kymmenen prosenttia viemäriin lasketuista lähettimistä on Dolgovan mukaan seurattavissa. Maanantaina osa oli satelliittipaikannuksen mukaan ohittanut Pietarin edustalla olevan Kronstadtin padon Suomenlahdella.

"Olemme huolestuneita ympäristöstä ja vesien tilasta", Dolgova sanoo.

Novoje Devjatkinon alueen jätevesiä ei puhdisteta lainkaan. "Löysimme kaksi paikkaa, joista vessavedet virtaavat suoraan luontoon. Puroista toinen johtaa Ohtajokeen, jonka kautta lähettimet päätyivät mereen", Dolgova kertoo.

Itämeren kuormitusta tutkiva erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) pitää lähettimien kulkeutumista mereen osoituksena siitä, että viime vuosien ison jätevesiremontin jälkeenkin Pietarissa on edelleen parantamisen varaa jätevesien puhdistuksessa.

"On ollut tiedossa, että Ohtajoki ja useat muut Nevan sivujoet ovat enemmän tai vähemmän viemäreitä", Knuuttila sanoo.

Noin 90 kilometriä pitkä Ohtajoki laskee Nevaan Pietarin keskustassa. Ohtan fosforikuorma sen yhtymäkohdassa Nevaan on Knuuttilan mukaan samansuuruinen kuin kaikkien Suomen kaupunkien kuorma Itämereen, noin 130 tonnia vuodessa.

Pietarin vesilaitos on raportoinut kaupungin jätevedenpuhdistamoiden fosforikuorman Suomenlahteen olleen noin 430 tonnia vuonna 2013. Vielä vuosikymmen sitten se oli yli 2200 tonnia.

Kaikki fosfori ei kuitenkaan tule asutuksen jätevesistä, vaan myös Pietarin ympäristön teollisuudesta, pelloilta ja karjatiloilta. "Ohtajoen valuma-alueesta kolme neljäsosaa on Pietarin ulkopuolella. Seuraava iso urakka Venäjällä tuleekin olemaan Pietarin lähialueen kaupunkien ja teollisuuslaitosten jätevesien puhdistuksen parantaminen", Knuuttila sanoo.

Pietarin kaupungin valtava jätevesiremontti on viittä vailla valmis. Lähes kaikki viiden miljoonan asukkaan jätevedet johdetaan nykyisin tehokkaaseen puhdistukseen, ennen kuin ne päätyvät mereen.

Tekemistä riittää juuri Ohtajoen alueella, jonne tarvitaan Pietarin vesilaitos Vodokanalin pääjohtajan Felix Karmazinovin mukaan kokoojaviemäri. Karmazinov on todennut, että valmista pitäisi olla 3–4 vuoden kuluttua.

Novoje Devjatkinon kyläläiset haluavat vauhdittaa viemärin rakentamista. "Pietari on hoitanut jätevedenpuhdistuksensa kuntoon, mutta Novoje Devjatkinosta se puuttuu tyystin", sanoo Jevgenija Dolgova.

"Novoje Devjatkinossa rakennetaan valtavalla vauhdilla isoja kerrostaloja. Virallisesti se on kuitenkin kylä eikä kuulu hallinnollisesti Pietariin, vaikka paremmin sitä voisi luonnehtia uudeksi Pietarin kerrostaloalueeksi", Dolgova toteaa.

"Hallintovirkamiehet ovat luvanneet laittaa asian kuntoon vuoteen 2017 mennessä. Teimme jäljitinprojektin, jotta saisimme ongelman nostettua yleiseen tietoisuuteen."

Korjaus klo 20.35:
Jutussa kerrottiin, että Ohtajoki alkaa Laatokasta. Laatokasta kuitenkin alkaa Neva-joki, jonka sivujoki Ohta on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat