Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tärkein kamppailu käydään sydämistä

Konfliktit loppuvat vain taistelemalla psykologista sodankäyntiä vastaan, sanoo asiantuntija

Ulkomaat
 
Reuters
Islamistijärjestö Isisin taistelija Syyrian Raqqassa kesäkuussa 2014, Isisin musta lippu kädessään.
Islamistijärjestö Isisin taistelija Syyrian Raqqassa kesäkuussa 2014, Isisin musta lippu kädessään. Kuva: Reuters

Heinäkuussa 2005 al-Qaidan silloinen kakkosmies Ayman al-Zawahiri kirjoitti tärkeän kirjeen.

"Olemme sodassa ja yli puolet siitä käydään mediassa. Taistelemme mediassa maailman muslimien sydämistä ja mielistä", siinä luki.

Kirje oli järjestön Irakin siiven johtajalle Abu Musab al-Zarqawille, mutta myös Yhdysvaltain tiedustelu sai sen käsiinsä.

Viesti osoittaa, kuinka merkittävää psykologinen sodankäynti on terroristeille, kertoo poliittisen psykologian professori Jerrold Post George Washington -yliopiston kansainvälisten asioiden laitokselta.

"Yhdysvaltojen operaatioissa keskitytään täsmäiskuihin terroristijohtajia vastaan, kun kohteena pitäisi olla heidän sanomansa", hän sanoo.

Lennokki-iskuilla ja muilla sotilasoperaatioilla käyty terrorismin vastainen sota ei ole poistanut terrorismia.

Ääriryhmät tappoivat viime vuonna lähes 18 000 ihmistä, kertoo australialainen Institute for Economics and Peace -järjestö. Määrä on viisinkertainen verrattuna vuoteen ennen syyskuun 2001 WTC-iskuja.

Suurimman vastuun kantavat Isis Syyriassa ja Irakissa, Boko Haram Nigeriassa, Taleban Afganistanissa ja al-Qaida useissa maissa.

Vaikka Yhdysvallat on heikentänyt al-Qaidan ydintä tuntuvasti, se ei ole estänyt Isisin nousua uudeksi ykkösviholliseksi. Ilmaiskut järjestöä vastaan alkoivat elokuussa.

Post on urallaan haastatellut useita terroristeja. Ennen siirtymistään yliopistoon hän työskenteli 21 vuotta tiedustelupalvelu CIA:ssa. Hän perusti presidentille psykologisia profiileja laativan yksikön ja on myöhemmin erikoistunut terrorismiin.

Artikkeliin liittyvät

Postin mielestä silmiinpistävintä on, että ihmiset radikalisoituvat yleensä nuorella iällä.

Esimerkiksi Isisin sanoma on eksyneelle, identiteettiään tai tarkoitusta etsivälle ihmiselle selkeä. Muslimit esitetään länsimaistumisen uhreina ja tapahtumia vääristetään uskonsodan oikeuttamiseksi. Väitteitä ruokkivat kotimaan ongelmat ja sota.

Post kaipaa ääriajatuksille vastineita etenkin verkossa.

"Ensin meidän on keksittävä, miten tavoitamme heidän kohderyhmänsä", Post sanoo.

"Sitten maltillisten uskonoppineiden on haastettava radikaalien saarnaajien islamia vääristävät ajatukset."

Yhdysvaltain ulkoministeriö on vastannut Twitterissä Think Again, Turn Away -kampanjallaan. Tilin kuvauksen mukaan se kertoo "totuuden terrorismista", ja muun muassa Isisin rekrytointia tulkitaan sarkastisesti.

Jemenissä Arabian niemimaan al-Qaidan panttivankina ollut jihadismitutkija Atte Kaleva kuvailee neljää ja puolta kuukautta sieppaajiensa kanssa silmiä avaavaksi, mitä tulee jihadistien motivaatioon.

"Ei se ole silkkaa pahuutta tai mielipuolisuuta. Jihadistit ajattelevat eri tavalla, eikä länsimaalainen sitä voi muuttaa."

Valtioista Saudi-Arabia on ottanut johtavan roolin uusien keinojen käytössä. Sen vankilat ovat täynnä terrorismista tuomittuja, ja maasta on lähtenyt yli tuhat taistelijaa Syyrian sotaan vuodesta 2011 alkaen.

Prinssi Muhammed bin Naifin nimeä kantavaan, jihadisteille suunnattuun rehabilitointiohjelmaan on osallistunut jopa tuhansia vankeja, osa heistä al-Qaidan pahamaineisimpia jäseniä.

Psykologit ja uskonoppineet haastavat vangit keskusteluihin, minkä lisäksi heille annetaan taloudellista tukea, koulutusta ja etsitään töitä – jopa avioliittoja.

"Ei kaikkia jihadisteja voi puhua yhteiskuntakelpoisiksi", kertoo ohjelmaan tutustunut Kaleva.

"Mutta aloitteena se on käänteentekevä, ensimmäisiä dialogiin perustuvia ohjelmia."

Arviolta vain 20–30 prosenttia kuntoutetuista on palannut terrorismiin, mutta mittauksissa on parantamista ja ohjelma on vielä nuori. Vastaavia aloitteita on kuitenkin jo Jemenissä, Jordaniassa, Indonesiassa ja Singaporessa.

Ohjelmat voivat lähivuosina tuottaa arvokasta tietoa siitä, miten ääriajatuksia torjutaan. Mutta mitä länsimaiden pitäisi tehdä juuri nyt?

Yksinkertaisin syy radikalisoitumiseen on, että nuorilta puuttuu usko tulevaisuuteen. Koulutukseen, työllistymiseen ja muslimien integraatioon panostaminen on terrorismin vastaista toimintaa, sanoo Post.

Sodankäynnin saralla Yhdysvallat keskittyy yhä enemmän psykologisiin operaatioihin. Postin mukaan terroristit ovat vahvimmillaan hyökkäyksen alla, mutta haavoittuvaisia erimielisyyksille.

Kun Zawahiri kirjoitti Zarqawille vuosikymmen sitten, Irakin al-Qaida oli vaarantamassa koko järjestön uskottavuuden muslimeihinkin kohdistuneilla sieppauksilla ja videoiduilla mestauksilla. Zarqawia oli pakko hillitä.

"Vastakkainasettelua olisi voinut paisutella järjestön kannattajien edessä. Parhaassa tapauksessa kiistat voivat johtaa ryhmän hajoamiseen", Post sanoo.

Tilaisuus meni sivu suun, koska kirje julkaistiin vasta kuukausia myöhemmin. Zarqawi tapettiin lennokki-iskussa seuraavana vuonna ja Irakin al-Qaida erosi emojärjestöstään vasta alkuvuodesta. Järjestö tunnetaan nykyään Isisinä.

Erik Nyström HS
erik.nystrom@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat