Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaimo leipäjonossa pohjusti Putinin uhoa

Venäjän nykyistä nationalistista suurvaltauhoa on selitetty Neuvostoliiton romahduksen jättämällä traumalla. Jälki-imperialistisesta oireyhtymästä kärsii henkilökohtaisesti myös Vladimir Putin.

Ulkomaat
 
Jukka Gröndahl HS
Ruokajonot olivat arkipäivää Pietarissa joulukuussa 1991, kun Neuvostoliitto oli jo romahtamispisteessä. Jonotusnumerot oli monissa paikoissa piirretty kämmeniin.
Ruokajonot olivat arkipäivää Pietarissa joulukuussa 1991, kun Neuvostoliitto oli jo romahtamispisteessä. Jonotusnumerot oli monissa paikoissa piirretty kämmeniin. Kuva: Jukka Gröndahl HS
Sarja kertoo, miten Venäjästä tuli Vladimir Putinin Venäjä. Osa 1. Vuodet 1989–1991.

"Kun palasimme kotiin, huomasin muutoksen: pitkiä jonoja, leimakortteja, kuponkeja ja tyhjiä hyllyjä. Ensimmäistä kertaa paluun jälkeen minua alkoi pelottaa mennä kauppaan."

Paluu Pietariin Itä-Saksasta 1990 oli järkytys Vladimir Putinin silloiselle vaimolle Ljudmila Putinalle, vaikka lähtökaupunki Dresdenkään ei 1980-luvulla ollut mikään vauras sykkivä metropoli. Putina kuvaili kokemuksiaan Putinin omaelämänkerrallisessa haastattelukirjassa Ot pervogo litsa.

Putinit eivät olleet yksin traumansa kanssa. 1980- ja 90-lukujen vaihteessa venäläisten alta romahti paitsi suurvaltio, myös elintaso. Ruokajonot ja tyhjät hyllyt olivat yhtäkkiä arkipäivää Pietarissa.

Neuvostoajan suurvaltaideologian tilalle tuli köyhyys ja valtion omaisuutta varastavat suurliikemiehiä. Moni koki tulleensa nöyryytetyksi. Samaan aikaan venäläisten kansallisylpeyttä koeteltiin. Kylmä sota oli hävitty. Neuvostokansalta oli viety sille luvattu loistava tulevaisuus.

Vuosien 1989–1991 tapahtumia on tarjottu yhdeksi selitykseksi Putinin nykyiselle politiikalle, joka nojaa vahvasti Neuvostoliiton suurvaltasaavutusten kiillottamiseen ja historian häpeähetkistä vaikenemiseen.

Krimin valtaus ja alati kasvava uho ovat nostaneet Putinin kannatuksen ennätyskorkeaksi. Moni venäläinen kokee 1990-luvulla alkaneen nöyryytyksen olevan vihdoin ohi.

Tunnekuohun voi diagnosoida jälki-imperialistiseksi syndroomaksi, sanoo Oxfordin ylipiston Venäjän historian professori Robert Service. Oireyhtymästä kärsivät Servicen mukaan paitsi Putin henkilökohtaisesti myös koko Venäjä kansakuntana.

Toisin kuin Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov, joka tajusi vuosikymmenen vaihteessa Neuvostoliiton tuhon vääjäämättömäksi ja antoi siksi periksi, Putin piti koko romahdusta tarpeettomana neuvostojohdon virheenä.

"Palatessaan Putin tunsi, että hänen kotimaansa on joutunut nöyryytetyksi. Nöyryyttäjiä olivat maan omat johtajat", Service kertoo.

Itäblokin hajoaminen ja Berliinin muurin murtuminen riipoivat Putinia kertomansa mukaan siksi, että Neuvostoliitto menetti asemansa Euroopassa. Romahdus oli keski-ikäistyvälle ja Saksan-vuosina omien sanojensa mukaan pyylevöityneelle Putinille myös ideologinen.

"Kaikki ihanteet, kaikki tavoitteet, joita minulla oli, romahtivat", hän kertoo haastattelukirjassa.

Ratkaisevina 1980-luvun lopun vuosina, kun perestroika ja glasnost uudistivat venäläisten ajattelua ja paljastivat kansalle järjestelmän kestämättömyyden, Putin oli KGB-miehenä Itä-Saksassa. Putinilta meni ohi aika, jolloin Neuvostoliitto muuttui ja ihmisten käsitys maasta muuttui. Neuvosto-Putin ei uudistunut muun kansan mukana.

"Putin palasi Neuvostoliittoon, kun se oli romahtamassa. Hän ei nähnyt mitään hyvää perestroikassa", Service sanoo.

Servicen mukaan eniten Putinin ajatteluun on vaikuttanut hänen KGB-taustansa. Hän kuuluu sukupolveen, joka nostalgisoi Leonid Brežnevin kauden vakautta – aikakautta on kuvattu tunnetummin sanalla pysähtyneisyys.

"Putinin mukaan paras vaihtoehto Neuvostoliitolle olisi ollut se, että Juri Andropov olisi pysynyt terveenä ja maata olisi uudistettu asteittain", Service viittaa edelliseen KGB-taustaiseen johtajaan ennen Putinia.

Ensimmäistä kertaa presidentiksi vuonna 2000 noussut Putin hoitaa nyt jälki-imperialistista traumaansa uhittelemalla naapurimaille. Ukrainan sota osoittaa, että Venäjä pyrkii tarvittaessa voimakeinoin vaikuttajaksi alueella, jota se pitää etupiirinään.

Kansalle voimapolitiikka myydään historialla: Krim selitetään historialliseksi osaksi Venäjää. Ukrainan kriisistä syytetään Yhdysvaltoja, joka leimataan kylmän sodan hengen mukaisesti Venäjän ykköshaastajaksi.

On esitetty, että nationalistinen suurvalta-ajattelu uppoaa kansaan, koska 2000-luvun talouskasvu toi venäläisille vaurautta, muttei korvaavaa ideologiaa. Venäläisten ei pitänyt uudistaa ajatteluaan, koska talouskasvua ruokki korkea öljynhinta, ei maan taloudellinen ja sosiaalinen reformi.

Neuvostoliiton jättämä ideologinen tyhjiö on vasta nyt saamassa täytettä, kun Putin on muokannut kaudellaan oman tulkintansa Venäjän historiasta.

"Toinen maailmansota esitetään vain voittona natseista. Venäläisten kokemat kauheudet sivuutetaan", kertoo venäläishistorioitsija Nikita Sokolov. Tämä uppoaa Sokolovin mukana erityisesti sukupolviin, joilla ei ole omakohtaista muistoa Neuvostoliiton vaikeista ajoista. Koulujen opetusohjelma on jo rukattu hallinnon tulkinnan mukaiseksi.

Servicen mukaan Putinilla on tarve kiillottaa historiaa, sillä tämä uskoo "ikuiseen Venäjään". Putin näkee nyky-Venäjän syvimmän olemuksen vain jatkumona tsaarin Venäjälle ja Neuvostoliitolle, joten edeltäjien toimia ei haluta esittää rumassa totuudessaan. "Itseään hän pitää vanhan ajan johtajana, palasten kokoajana, sellaisena kuin Josif Stalin tai Pietari Suuri. "

Sokolovin selitys Putinin haluun elvyttää neuvostonostalgia on kyynisempi.

"Putin käyttää historiaa politiikassaan, koska hänellä ei tarjota mitään Venäjän tulevaisuudelle", historioitsija sanoo.

Venäjän talous mataa öljynhinnan laskun vuoksi. Pian Putin tarvitsee uusia temppuja, jotta pelkkä kansallisylpeys riittäisi pitämään venäläiset tyytyväisinä. Pelkona onkin Krimin kaltainen uusi aluevaltaus.

Servicen mukaan Putinia jarruttaa yksi asia: presidentin ja hänen lähipiirinsä ahneus. Putin on ehkä sielultaan neuvostokansalainen, mutta tavoiltaan täysin uusvenäläinen.

"He ovat jo tottuneet miljoonien dollareiden omaisuuden mahdollistamaan elämäntyyliin. He eivät halua riskeerata tätä valtaamalla uusia alueita."

 

Sarjan seuraava osa kertoo Putinin Pietarin-vuosista ja Venäjän uudesta eliitistä.

Ria Novosti
Putin kuvattuna vuonna 1990, jolloin hän omien sanojensa mukaan palasi Pietariin.
Putin kuvattuna vuonna 1990, jolloin hän omien sanojensa mukaan palasi Pietariin.
Jukka Gröndahl HS
Joulukuussa 1991 peruselintarvikkeita sai vain kupongeilla ja jonottamalla tuntikausia. Kuva on valtion maitokaupan edestä Pietarissa, jossa päätoimisia jonottajia olivat eläkeläiset.
Joulukuussa 1991 peruselintarvikkeita sai vain kupongeilla ja jonottamalla tuntikausia. Kuva on valtion maitokaupan edestä Pietarissa, jossa päätoimisia jonottajia olivat eläkeläiset.
Sergei Kompanitšenko Ria Novosti
Putinin vaimonsa Ljudmilan kanssa vuonna 1985, jolloin perheen esikoistyttö syntyi. Samana vuonna perhe muutti Itä-Saksan Dresdeniin, jossa perheen toinen tytär syntyi.
Putinin vaimonsa Ljudmilan kanssa vuonna 1985, jolloin perheen esikoistyttö syntyi. Samana vuonna perhe muutti Itä-Saksan Dresdeniin, jossa perheen toinen tytär syntyi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat