Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rio de Janeiro palkkasi siivoojan keräämään jumalille jätettyjä uhrilahjoja

Rio de Janeiro palkkasi siivoojan keräämään esineitä, joihin muut eivät uskaltaneet koskea

Ulkomaat
 
Maria Manner HS
Dario De Dominicis
Siivooja Alexandre Borgesille kertyy vilkkaimpina työpäivinä parikymmentä säkillistä uhrilahjoja.
Siivooja Alexandre Borgesille kertyy vilkkaimpina työpäivinä parikymmentä säkillistä uhrilahjoja. Kuva: Dario De Dominicis

Joka aamuyö sunnuntaita lukuun ottamatta Alexandre Borges lähtee kotoaan Rio de Janeiron läheltä kello 3.15. Pari tuntia myöhemmin hän saapuu työpaikalleen kaupungin puhtaanapitolaitoksen päämajaan.

Borgesin, 32, varsinaisena työnä on siivota jumalille jätettyjä uhrilahjoja kaupungin julkisilta paikoilta.

Fakta

Afroamerikkalaisia uskontoja

 Candomblé on lähinnä Brasiliassa harjoitettava uskonto, jossa yhdistyvät orjien mukana tulleet afrikkalaiset uskomukset ja katolisen kirkon vaikutteet.

 Toinen tärkeä afrobrasilialainen uskonto on umbanda, joka syntyi Rio de Janeirossa 1900-luvun alussa. Se yhdistää afrobrasilialaisiin perinteisiin katolisuutta ja spiritismiä.

 Sekä candomblén että umbandan sisällä on erilaisia suuntauksia. Niitä yhdistää usko yhteen ylijumalaan sekä alempiin jumalolentoihin ja henkiin.

 Brasilian uusimmassa väestönlaskennassa afrobrasilialaisiin uskontoihin kuului 0,3 prosenttia ihmisistä. Luku ei kerro kaikkea, sillä myös katolilaiset saattavat joskus hakea niistä apua ongelmiinsa.

 Latinalaisessa Amerikassa muita vastaavia afrikkalaisvaikutteisia kansanuskontoja ovat Kuuban santeria ja Haitin vodou, joka tunnetaan myös nimellä voodoo.

Yleensä Borges työskentelee vuorenrinteelle nousevalla Alto da Boa Vistan alueella, mutta uudenvuoden aikaan hänet voi nähdä keräämässä lahjoja oransseissa vaatteissaan myös Copacabanan rannalla.

"Ihmiset jättävät tänne kaikenlaista. Kukkia, samppanjaa, sokeriruokoviinaa, hedelmiä, ruokaa, tavaroita", Borges sanoo jätesäkki kädessään.

"Monet jättävät rahaa, jopa 100 tai 200 realia [noin 30–60 euroa]. Kerjäläiset ottavat ne. Heille tämä on hyvä juttu."

Borgesin säkkiin päätyvät uhrilahjat ovat osa afrobrasilialaisia uskontoja candombléta ja umbandaa, joissa yhdistyvät katolisen kirkon pyhimysperinne ja orjien mukana Brasiliaan kulkeutuneet länsiafrikkalaiset uskomukset.

Käytännössä myös monet katolilaiset jättävät toisinaan lahjoja candomblén tai umbandan hengille.

Aamutuimaan aukiolla on useita pieniä savikulhoja täynnä ruokaa. Punaisia ruusuja, kynttilöitä. Banaaniterttu, jonka resuinen ja luiseva mies käy äkkiä nappaamassa ennen Borgesia.

Borges pestattiin tehtävään, sillä aikaisemmin katusiivoojat, etenkin helluntailaiset, kieltäytyivät koskemasta uhrilahjoihin. Ne herättävät monissa muissakin brasilialaisissa pelonsekaista kunnioitusta. Uhrilahjat yhdistetään usein noituuteen.

Henkien lahjoihin koskeminen ei haittaa Borgesia. Hän on paitsi kunnallinen siivooja myös umbandan pai-de-santo, temppelin johtaja eli pappi.

"Työnjohtaja kuuli, että olen pai-de-santo, ja kysyi, haluaisinko ottaa tehtävän. Muut katusiivoojat eivät halunneet kerätä lahjoja. Minua ne eivät pelota, sillä kohtelen niitä kunnioittaen."

Juhlapäivinä lahjoja saattaa kertyä parikymmentä suurta säkillistä. Niinä päivinä Borges saa avukseen kollegoita. Juhlia siunaantuu paljon, sillä katolisia pyhimyksiä vastaavat afrobrasilialaisissa perinteissä yleensä tietyt henget, orixát.

Perinteet sulautuivat, kun orjat jatkoivat salaa omien uskontojensa harjoittamista kristittyjen pyhimysten varjolla.

Auto tuo tienvarteen valkoisiin pukeutuneen pariskunnan, jolla on muovikassit täynnä ruokaa henkien kunniaksi suoritettavaa rituaalia varten.

Jotkut käyvät jättämässä uhrilahjansa aamuyöstä, kun kukaan ei näe. Osa harjoittaa umbandaa tai candombléta yhä salassa leimautumisen pelossa.

Aiemmin afrobrasilialaiset uskonnot tuomitsi katolinen kirkko, mutta sittemmin ennakkoluuloja on lisännyt uushelluntailaisuuden kasvu. Helluntailaiset ovat tavanneet pitää niiden rituaaleja paholaisen palvontana.

"Joissain faveloissa [slummeissa] helluntailaiset ovat liittoutuneet huumekauppiaiden kanssa eivätkä anna perustaa umbandan tai candomblén temppeleitä", Borges sanoo.

Afrobrasilialaisiin temppeleihin on tehty hyökkäyksiä tänäkin vuonna. Goianan kaupungin lähellä poltettiin candomblén pyhättö.

Verrattuna moniin muihin uskontoihin afrobrasilialaiset suhtautuvat sallivasti homoseksuaalisuuteen. Riossa näiden uskontojen piirissä tapaa usein avoimesti seksuaalivähemmistöihin kuuluvia.

"Melkein kaikki Rion pai-de-santot ovat homoja", Borges arvioi. "Homot pitävät uskonnoista, mutta kirkko ei pidä heistä. Siksi he tulevat meille."

Tihuttaa vettä. Kumihanskat käsissään Borges kiertää keräämässä sademetsän reunaan hengille jätettyjä kukkia, pulloja ja ruoka-annoksia.

Ruokalahjoja voi nähdä joskus aamuvarhain Rion kadunkulmissakin, mutta monet uskovaiset suosivat Alto da Boa Vistaa sen luonnonläheisyyden vuoksi.

"Henget viihtyvät luonnon helmassa. Ne pitävät raikkaasta ilmasta", Borges sanoo.

Paikasta pitävät myös pitkäsiipiset mustakondorit, jotka tarkkailevat siivoustyötä puiden oksalta. Candombléssa hengille jätetään myös eläinuhreja.

"Ne odottavat lihaa", Borges sanoo ja osoittaa lintuja.

Tunteja myöhemmin palaamme lähtöpaikkaan. Aukiolle, jolta Borges siivosi lahjat, on ilmestynyt uusia ruusuja ja ruokakippoja. Niihin hän ei koske.

"Annan tuoreiden lahjojen olla huomiseen – paitsi jos pomo valittaa niistä."

Maria Manner HS
Rio de Janeiro

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat