Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo 16 naista syyttää näyttelijä Bill Cosbya seksuaalisesta ahdistelusta

Ulkomaat
 
Washington
Reuters
Bill Cosby on ollut Yhdysvalloissa roolimalli. The Cosby Show esitteli 1980-luvun tv-yleisölle mustan keskiluokkaisen perheen.
Bill Cosby on ollut Yhdysvalloissa roolimalli. The Cosby Show esitteli 1980-luvun tv-yleisölle mustan keskiluokkaisen perheen. Kuva: Reuters

Näyttelijä Bill Cosby opittiin niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin tuntemaan kirjavavillapaitaisena perheenisänä komediasarjassa The Cosby Show.

Huxtablen televisioperhe vaikutti 1980-luvulla siihen, että valkoiset amerikkalaiset alkoivat nähdä mustat vertaisinaan: televisioperheessä oli lääkäri-isä, juristiäiti ja viisi lasta, jotka laukoivat nokkeluuksia vanhempiensa kanssa valmiiksi nauretussa ohjelmassa.

Bill Cosby sai julkisuutta arvostellessaan mustia miehiä vaimojensa lyömisestä ja lastensa laiminlyömisestä. Kuten lääkäri Huxtablella, Cosbyllakin on viisi lasta vaimonsa Camille Olivia Cosbyn kanssa.

Nyt Cosbyn maine on mennyt. Perheenisällä väitetään olevan pimeä puoli.

Ainakin kuusitoista naista on tullut julkisuuteen nimellään ja kasvoillaan väittämään, että näyttelijä käytti heitä seksuaalisesti hyväkseen.

Viimeksi tällä viikolla entinen malli Jewel Allison kertoi uutiskanava CNN:lle ahdistelusta, jonka tapahtui hänen mukaansa 25 vuotta sitten. Hän sanoi, ettei ole aiemmin halunnut puhua asiasta, koska Cosby on ollut mustalle yhteisölle tärkeä esikuva.

The Washington Post -lehden julkaiseman laajan selvityksen mukaan väitetyt hyväksikäytöt tapahtuivat vuosina 1965–2005.

Naisten kertomusten mukaan ne noudattivat samaa kaavaa: kuuluisa näyttelijä Cosby lähestyi parikymppisiä naisia, jotka unelmoivat urasta näyttelijöinä tai malleina. Cosby imarteli naisia ja lupasi auttaa heitä. Kutsuttuaan naiset autoonsa, kotiinsa, ravintolaan, studiolle tai agenttinsa toimistoon Cosby tarjosi heille pillereitä, joiden hän sanoi rentouttavan, tuovan hyvän olon tai auttavan ummetukseen.

Kuudestatoista naisesta kaksitoista väittää Cosbyn huumanneen heidät pillereillä, ja yksi väittää Cosbyn yrittäneen huumata hänet. Pillerit veivät naisilta jalat alta, ja he kertoivat heränneensä tokkurassa puolialastomina. He väittävät Cosbyn kosketelleen heitä tai pakottaneen heidät suuseksiin.

Yhtä lukuun ottamatta naiset eivät ole haastaneet Cosbya oikeuteen. Syyksi he ovat sanoneet häpeän, pelon ja Cosbyn vaikutusvaltaisen aseman.

Osa naisista on käyttänyt päihteitä, minkä takia he ovat pelänneet uskottavuutensa puolesta.

Osa syytöksistä on julkaistu vuosia sitten, mutta vasta nyt eturivin amerikkalaismedia on ottanut ne käsittelyyn.

Cosby on itse ja lakimiehiensä välityksellä toistuvasti ja ponnekkaasti kiistänyt kaikki syytökset.

Cosbyn asianajaja Martin Singer kutsui naisten syytöksiä viime viikolla naurettaviksi ja sanoi, ettei Yhdysvalloissa koskaan ole ollut pulaa juristeista, jotka haluavat ajaa oikeusjuttuja rikkaita ja vaikutusvaltaisia miehiä vastaan. "Siksi ei ole mitään järkeä siinä, että yksikään näistä naisista ei ole aikoinaan nostanut oikeusjuttua."

Yhden sivusuhteen Cosby on myöntänyt. Vuonna 1997 Au tumn Jackson yritti kiristää Cosbylta 40 miljoonaa dollaria uhkaamalla paljastaa, että Cosby on hänen isänsä. The Washington Postin mukaan Cosby maksoi yli 100 000 dollaria pitääkseen salassa suhteensa Jacksonin äitiin Shawn Berkesiin.
Berkes kertoi Cosbyn huumanneen hänet ja käyttäneen häntä hyväkseen, minkä Cosby kiisti. Jackson sai kiristyksestä vankeustuomion.

Vuonna 2006 Cosby sovitteli hiljaisuudessa oikeusjutun, jossa Templen yliopiston naisten koripallojoukkueen johdossa työskentelevä Andrea Constand syytti Cosbya huumaamisesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Yhdysvalloissa syytökset Cosbya vastaan ovat saaneet niin paljon huomiota, että NBC ja Netflix ovat panneen toistaiseksi hyllylle suunnitelman Cosbyn uudesta ohjelmasta. Perjantaina Cosbyn entinen yliopisto Massachusettsissa ilmoitti, että Cosby ei ole enää heidän kunniajäsenensä.

Erityisesti mustille syytökset ovat kova pala. Cosby on ollut esimerkki mustasta miehestä, joka on onnistunut yhdistämään menestyksekkään uran ja onnellisen perhe-elämän, ja jota valkoiset ovat ihailleet. Nyt monet eivät tiedä, mitä uskoa.

"En halua tuhota tätä mustaa miestä, joka tuo niin paljon työpaikkoja mustille ja joka teki jotain myönteisessä mielessä historiallista", sanoi Jewell Allison CNN:n haastattelussa.

Historiallisella teolla hän tarkoitti The Cosby Showta. "Ymmärrän, miksi kaikki kiistävät tämän, miksi kukaan ei halua uskoa. En minäkään halunnut."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat