Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietarin kaveruksista tuli Venäjän eliittiä

Vuonna 1996 Vladimir Putin oli työtön virkamies. Kesämökkikin oli palanut. Onneksi oli kavereita, kuten Igor Setšin, Dmitri Medvedev ja Gennadi Timtšenko. Mökkinaapureista, judokavereista ja KGB-tutuista muodostui Putinin ydinjoukko, joka alkoi yhdessä hallita Venäjää.

Ulkomaat
 
Synnyinsairaalasta FSB:n virastoon – katso time-lapse Putinin paikoista Pietarissa
Synnyinsairaalasta FSB:n virastoon – katso time-lapse Putinin paikoista Pietarissa
Vladimir Putin syntyi Leningradissa 7. lokakuuta 1952. Nykyään hänen synnyinsairaalansa julkisivua korjataan. Putin itse korostaa, kuinka köyhistä oloista hän on lähtöisin. Baskovin kujan surkean yhteisasunnon pihalla hän omien sanojensa mukaan jahtasi rottia ja vietti huligaanin elämää. Kommunalkoja peruskorjatussa talossa ei enää ole. Yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoista Putinin muistaa vain harva. Opinnoista Putin siirtyi Neuvostoliiton salaisen poliisin KGB:n palvelukseen. Sen seuraajan FSB:n Pietarin-konttori seisoo yhä samalla paikalla. Video: Nikolai Gontar
Sarja kertoo, miten Venäjästä tuli Vladimir Putinin Venäjä. Osa 2. Vuodet 1992-1996.

Kesken saunomisen Vladimir Putin havahtui räsähdykseen. Mökki oli tulessa. Putin ryntäsi yläkertaan. Pelastettuaan tyttärensä Mašan parvekkeen kautta hän kiipesi lakanaköyttä pitkin maahan. Yllään hänellä oli vain tuulessa lepattava lakana.

Varsin putinmaisesti kerrottu tarina julkaistiin vuonna 2000 kirjassa Venäjän presidentti Vladimir Putin – vallan ytimessä.

Yhtä laajoja yksityiselämää koskevia haastatteluja Putin ei ole antanut sen jälkeen. Kasvutarina rottia jahtaavasta katupojasta judoa harrastavaksi KGB-mieheksi hahmotetaan julkisuudessa yhä pitkälti sen pohjalta, miten hän sen tuolloin esitti.

Putinien Kiimajärven rannalle Karjalankannakselle valmistunut mökki paloi vuonna 1996.

Silloin Putin oli käytännössä työttömäksi jäänyt virkamies. Hän oli kuitenkin luonut hyvät verkostot Pietarin eliittiin virkamiesaikanaan. Siitä hän pääsi pian hyötymään.

Mökkinaapureitaan Putin ei haastatteluissa maininnut.

Kiimajärven rannalta tontteja pietarilaisille oli järjestänyt Viktor Zubkov, läheisen Käkisalmen kaupungin entinen puoluejohtaja. Tulipalon jälkeen naapurukset perustivat yhteisen mökkiosuuskunnan ja nimesivät sen Ozeroksi eli järveksi.

Nykyään naapurusten nimet löytyvät paitsi Venäjän poliittisen ja taloudellisen eliitin huipulta myös Yhdysvaltojen ja EU:n pakotelistoilta.

Yksi saunakavereista oli Vladimir Jakunin, joka johtaa Venäjän rautateitä. Suuryrityksellä on yli miljoonaa työntekijää.

Mökkipalossa Putinilta meni salkullinen rahaa, mutta nykyään hänellä on Yhdysvaltojen luonnehdinnan mukaan oma pankkiiri, Rossija-pankin suuromistaja ja mökkikaveri Juri Kovaltšuk.

Mökkitontteja hoitaneesta Zubkovista tuli Venäjän pääministeri kahteen otteeseen.

Sää on marraskuisessa Pietarissa kolea, kun matkaopas Juri Nežinski pysäköi autonsa Smolnan vaaleansinisen luostarin eteen. Vieressä on Smolnan keltainen instituutti, jossa nykyisin tekee töitä Pietarin kuvernööri. 1990-luvun alkuvuosina Putin avusti siellä Pietarin pormestaria Anatoli Sobtšakia.

Putin-teemakierrokset eivät myy Pietarissa, Nežinski valittelee. Monet venäläiset pitävät niitä sopimattomana tirkistelynä tai muuten epäkiinnostavina.

Presidentin tukijaksi heti aluksi tunnustautuva opas kertoo Putinista kuitenkin muilla kaupunkikierroksillaan. Niiden pohjalta hän tekee omaa tilastoaan.

"Asiakkaani ovat hyvin toimeentulevia moskovalaisia. Heistä 30 prosenttia suhtautuu jyrkän kielteisesti kaikkeen, mikä Putinin liittyy. 30 prosentilla suhde on neutraali, ja 30 prosenttia kannattaa häntä."

Smolna oli yksi keskeisistä paikoista, joista Putin myöhemmin veti lähipiiriään Venäjän johtoon.

Pietarin ulkoasiain komitean puheenjohtajana Putin yritti yhdessä öljykauppaan lähteneen Gennadi Timtšenkon kanssa järjestää operaatiota, jossa yritykset veivät öljyä Venäjältä ja toivat vastineeksi ruokaa nälkää kärsivään kaupunkiin.

Hanke epäonnistui, sillä osa ruoasta jäi saamatta. Kaupunginneuvosto syytti Putinia epäpätevyydestä ja halusi erottaa hänet, mutta korruptioepäilyjä ei ikinä viety oikeuteen saakka.

Myöhemmin Timtšenko hankki Suomen kansalaisuuden ja suuromaisuuden öljynvälitysyritys Gunvorilla. Putin ja Venäjän kuudenneksi rikkain mies alkoivat puhua avoimesti ystävyydestään vasta sen jälkeen, kun Timtšenko joutui Yhdysvaltojen pakotelistalle vuonna 2014.

Ruokaskandaalia selvittämässä oli aikanaan mukana Dmitri Medvedev, joka pääsi vuosina 2008–2012 käväisemään Venäjän presidenttinä Putinin tukemana.

Smolnan käytävillä seikkaili myös KGB-aikojen tuttu Igor Setšin, joka soitettiin hätiin, kun Putinin vaimo Ljudmila ja tytär Katja olivat joutuneet pahaan auto-onnettomuuteen.

"Mietin, mitä ihmettä tekisin, sillä Vladimir oli parhaillaan neuvotteluissa ulkomaalaisten kanssa. Yksi Vladimirin avustajista kävi hakemassa Katjan Smolnaan", muistelee Putinin sihteeri Marina Jentaltseva haastattelukirjassa.

Nykyisin Setšin johtaa Venäjän valtiollista öljy-yhtiötä Rosneftiä.

Ljudmila Putinalta vei kolme vuotta toipua onnettomuudesta, jossa hänen selkärankansa vaurioitui ja kallo murtui.

Putinin sijaisena Smolnassa toimi Aleksei Miller, joka sai energiayhtiö Gazpromin johtopaikan jo vuonna 2001.

Virkamiesaikoinaan Putin oli niin kiireinen, ettei aikaa ollut jäädä judoharrastukselle. Apuun tuli vanha judokaveri Arkadi Rotenberg, joka alkoi harjoitella Putinin kanssa. Arkadin veli Boris Rotenberg oli jo muuttanut Helsinkiin ja valmensi siellä.

Veljeksillä ei ollut vielä aavistustakaan siitä, että 2000-luvulla heistä tulisi miljardöörejä. Rahakkaita Venäjän valtion tilauksia on sadellut miesten rakennushankkeille. Uutistoimisto Bloomberg laskee Arkadi Rotenbergin yritysten tehneen kaasuputkia, lämpövoimaloita ja muita urakoita lähes kuuden miljardin euron arvosta historian kalleimpiin olympialaisiin Sotšissa.

Nykyisin Smolnan edessä on ruuhkaa. Pysäköinti on oikeastaan kielletty aukiolla, ja väärin pysäköityjä autoja siirretään jatkuvasti pois. Opas Nežinski pelastaa omansa viime hetkellä, kun viereistä autoa jo lastataan.

Kun Putin kävi töissä Smolnassa, meno oli erilaista.

"Liikennesääntöjä oli vain yksi. Etuajo-oikeus oli sillä, jolla oli kallein auto. Venäläinen auto väisti ulkomaalaista", Nežinski muistelee.

Vakuutuksia ei ollut, joten kolarit selviteltiin paikan päällä.

"Usein nyrkein. Jos tilanne kiristyi äärimmilleen, otettiin panttivankeja ja ammuskeltiin."

Smolnaakin tärkeämpi yhdysside Putinia ympäröivälle sisäpiirille on harmaa rakennus Liteinyi prospektilla. Neuvostoliiton salaisen poliisin KGB:n Pietarin-päämaja kulkee kansan suussa nimellä "Iso talo".

Suuri rakennus valmistui vuonna 1932, ja sieltä johdettiin Leningradin osalta Stalinin vainoja. Tarinan mukaan rakennuksessa on maanalaisia kerroksia yhtä monta kuin kadunpäällisiä.

"Sanotaan, että sen kellareista näkee hyvin Siperiaan", Nežinski opastaa.

Putin aloitti KGB-uransa Leningradissa 1970-luvulla. KGB:n kidutuksia esittelevän museon sijaan Isossa talossa toimii nykyään KGB:n seuraaja FSB.

Liteinyin KGB-kavereille löytyi myöhemmin paikka Moskovasta. Ruotsia puhuva, Helsingissäkin työskennellyt Sergei Ivanov käyttää nykyään valtaa presidentinhallinnon päällikkönä.

Venäläisarvioiden mukaan hänen painoarvonsa on vahvistunut Ukrainan sodan myötä. Venäjän Karjalan KGB:ssä uraa tehnyt Nikolai Patrušev kohosi Putinin jälkeen turvallisuuspalvelu FSB:n johtajaksi ja on nykyään Venäjän turvallisuusneuvoston pääsihteeri.

Näiden tovereiden kanssa Putin ryhtyi vastaamaan venäläisten kaipuuseen saada elämä järjestykseen.

Työ Smolnassa meni Putinilta alta, kun Anatoli Sobtšak kärsi katkeran tappion pormestarinvaaleissa. Putinin työttömyyttä ei kestänyt kauan, sillä uusi työ järjestyi Moskovasta.

 

Sarjan seuraava osa kertoo Putinin siirtymisestä Moskovan valtaeliittiin ja työstä turvallisuuspalvelu FSB:n johdossa. Ensimmäinen osa luettavissa verkossa: HS.fi.

Anneli Ahonen
Pietari

Nikolai Gontar
Judosali, jossa Putin harjoitteli 1960-luvun lopulla. Sali sijaitsi Jusupovin palatsin siipirakennuksessa Pietarin keskustassa.
Judosali, jossa Putin harjoitteli 1960-luvun lopulla. Sali sijaitsi Jusupovin palatsin siipirakennuksessa Pietarin keskustassa.
Nikolai Gontar
Putin opiskeli Leningradin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa vuonna 1970–75. Yksi tiedekunnan kasvatti on myös Dmitri Medvedev.
Putin opiskeli Leningradin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa vuonna 1970–75. Yksi tiedekunnan kasvatti on myös Dmitri Medvedev.
Nikolai Gontar
Putin asui lapsuudessaan rähjäisessä kommunalkassa Pietarin keskustassa. Talossa on tehty remontti, eikä yhteisasuntoja enää ole.
Putin asui lapsuudessaan rähjäisessä kommunalkassa Pietarin keskustassa. Talossa on tehty remontti, eikä yhteisasuntoja enää ole.
Putin työhuoneessaan Smolnassa 1990-luvulla, kun hän työskenteli Pietarin kaupunginhallinnossa. Kuvan tarkkaa ottoaikaa ei tiedetä.
Putin työhuoneessaan Smolnassa 1990-luvulla, kun hän työskenteli Pietarin kaupunginhallinnossa. Kuvan tarkkaa ottoaikaa ei tiedetä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat