Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin puolustusministeri ei tartu Haglundin puolustusliittopuheisiin

Puolustusministeri Peter Hultqvist sanoo, että Ruotsi haluaa edetä puolustusyhteistyössä Suomen kanssa vakavissaan ja pitkäjänteisesti. Puolustusliiton selvittämiseen tai yhteisiin ilma- tai merivoimiin hän ei silti halua ottaa kantaa.

Ulkomaat
 
Puolustusvoimien komentaja kommentoi Suomen ja Ruotsin ilmavoimien yhdistämistä
Puolustusvoimien komentaja kommentoi Suomen ja Ruotsin ilmavoimien yhdistämistä
Puolustusvoimien komentaja kenraali Jarmo Lindberg kommentoi puolustusministeri Carl Haglundin ajatuksia Suomen ja Ruotsin meri- ja ilmavoimien yhdistämisestä. Lindbergin mukaan ministerin esittämä ajatus ei ole toistaiseksi johtanut suurempiin toimenpiteisiin.

Tukholma. Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ei ole valmis puhumaan Ruotsin ja Suomen välisen puolustusliiton selvittämisestä. Puolustusyhteistyön syventämisen suhteen hän on silti vakavissaan.

"Ei, en ole valmis puhumaan tulevaisuudesta tällä tavalla. Puhun sen sijaan jokaisesta konkreettisesta askeleesta, kun olemme niistä yksimielisiä ja olemme valmiita etenemään. Haluan silti sanoa, että aikeemme puolustusyhteistyön suhteen ovat vakavia ja pitkäjänteisiä", Hultqvist sanoo HS:lle.

Suomen puolustusministeri Carl Haglund toivoi lauantaina Hufvudstadsbladetin haastattelussa, että seuraavaan hallitusohjelmaan tulisi kirjaus Suomen ja Ruotsin välisen puolustusliiton selvittämisestä.

"Näkisin mielelläni, että seuraava hallitusohjelma sisältäisi kirjauksen Ruotsista. Emme voi yksipuolisesti suunnitella kihlausilmoitusta kosimatta ensin, mutta kyseeseen voisi tulla ainakin puolustusliiton selvittäminen", Haglund sanoi.

Haglund visioi myös Ruotsin ja Suomen meri- ja ilmavoimien yhdistämistä. Suomi ja Ruotsi selvittävät jo tällä hetkellä yhteisten meri- ja ilmavoimien osastojen perustamista.

"Yhteiset meri- ja ilmavoimat tekisivät meistä tosi vahvoja. Näen siinä valtavia mahdollisuuksia", Haglund sanoi.

Hultqvist viittaa ilmavoimien jo nykyisin rajat ylittävään harjoitusyhteistyöhön ja merivoimien vastaavaan toimintaan.

"Kaikkea tällaista olemme valmiita kehittämään, jatkamaan ja syventämään. Haluan alleviivata, että aikeemme ovat pitkäjänteisiä, vakavia ja perusteellisia, mutta en halua mennä asioiden edelle", hän sanoo.

Markus Jokela / HS
Puolustusministerit Peter Hultqvist (vas.) ja Carl Haglund tapasivat lokakuussa Helsingissä.
Puolustusministerit Peter Hultqvist (vas.) ja Carl Haglund tapasivat lokakuussa Helsingissä.

Suomen ja Ruotsin tavoitteena on jo tällä hetkellä muun muassa, että toisen maat satamat olisivat toisen maan alusten käytössä ja että ilmavoimat voisivat käyttää toisen maan tukikohtia. Tavoitteena on myös, että puolustusministeriöt tekisivät säännöllistä virkamiesvaihtoa ja että salattua viestiyhteyttä maiden välillä kehitetään.

Hultqvist toteaa, että selvitystyötä vastaavien askelien eteen tehdään koko ajan ja tulee tehdä jatkossakin.

"Olen omalta osaltamme valmis asettamaan selvityksen, joka tarkastelee lainsäädäntöä ja säännöksiä siinä yhteydessä, kun pääsemme sopuun konkreettisista askelista puolustus- ja turvallisuuspoliittisessa yhteistyössä. Meidän on esimerkiksi muutettava tiettyä lainsäädäntöä, jotta olisi mahdollista käyttää toistemme tukikohtia", hän sanoo.

Ruotsin syksyllä toimessaan aloittanut punavihreä hallitus otti Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kehittämisen osaksi hallitusohjelmaansa.

Hultqvist haluaa painottaa, että kysymys on hallitukselle tärkeä ja että se on ensi kertaa nostettu esiin vastaavalla tavalla.

"Olen ollut äärimmäisen selväsanainen siitä, että pidän tätä priorisoituna kysymyksenä ja strategisesti tärkeänä. Mutta vain niin pitkälle haluan mennä."

Nyt Ruotsi on keskellä hallituskriisiä ja maahan on tulossa uudet vaalit hallituksen budjetin kaaduttua keskiviikkona.

Laajempia puolustuspoliittisia linjauksia oli alun perin määrä tehdä ensi keväänä, mutta nähtäväksi jää, mitä aikataululle käy ja minkälainen hallitus Ruotsiin muodostetaan vaalien jälkeen.

Jos Ruotsiin muodostetaan uudelleen sosiaalidemokraattien johtama hallitus, voisiko se ehdottaa puolustusliiton selvittämistä Suomen kanssa?

"Uskon että paras tapa käsitellä kysymystä on edetä askel askelelta ja syventää yhteistyötä. Sillä tavoin syvennämme askel askeleelta myös luottamusta. Yksittäisistä askeleista voimme keskustella siinä tahdissa kun niitä otetaan. En halua lähteä pohtimaan, mitä se voi tarkoittaa tulevaisuudessa", Hultqvist sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat