Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

''

Hongkongin syksy nosti uuden sukupolven

Poliisioperaatio lopetti mielenosoituksen mutta ei demokratialiikettä

Ulkomaat
 
Athit Perawongmetha Reuters
Poliisit retuuttivat torstaina hongkongilaista miestä pois alueelta, jota mielenosoittajat olivat hallinneet kaksi kuukautta.
Poliisit retuuttivat torstaina hongkongilaista miestä pois alueelta, jota mielenosoittajat olivat hallinneet kaksi kuukautta. Kuva: Athit Perawongmetha Reuters

Kiinan erityishallintoalueen Hongkongin keskustassa alkoivat autot taas torstaina kulkea leveällä Harcourt Roadilla Hongkongin hallintorakennusten ohi. Siihen asti valtaväylä oli demokratiaa vaativien mielenosoittajien valtaamana yli kaksi kuukautta.

Poliisi kävi torstaina häätämässä kadunvaltaajat Hongkongin suurimmalta mielenosoitusalueelta.

Mielenosoittajille oli annettu aikaraja, johon mennessä heidän käskettiin häipyä, mutta monet eivät totelleet. Tällä kertaa tilanne ei kuitenkaan kärjistynyt väkivaltaiseksi, kuten syksyn mittaan on muutamia kertoja käynyt.

Paikalle jääneet näyttivät halunneen vain osoittaa vastustavansa häätöä ja tulla pidätetyiksi. Poliisi otti kiinni yli 200 ihmistä, ja yli 900 joutui antamaan henkilötietonsa mahdollista rikostutkintaa varten.

Toisaalla Hongkongissa, Causeway Bayn alueella oli vielä torstai-iltana joukko kadunvaltaajia, mutta käytännössä poliisioperaatio merkitsee Hongkongin mielenosoitusten loppumista.

Demokratialiikkeen loppumista se ei kuitenkaan merkitse. "Tulemme takaisin" ja "tämä oli vasta alku" olivat yleisimpiä iskulauseita banderolleissa ja kirjoituksissa, joita mielenosoittajat jättivät jälkeensä.

Se ei ole välttämättä tyhjää puhetta, sillä viime aikojen mielenosoitukset nostivat Hongkongin demokratialiikkeen aivan uudelle tasolle. Liike yhdistyi ja vahvistui. Demokratian vaatijat ovat syksyn mittaan osoittaneet sekä itselleen että muille, että he saavat esiin suuria kansanjoukkoja, jotka ovat valmiit myös uhrauksiin saadakseen äänensä kuuluviin.

Sivistyneestä käytöksestään tunnetuille hongkongilaisille ei ole itsestäänselvyys viettää suurella joukolla päiviä ja öitä kaduilla tai vastustaa poliisia. Mielenosoittajat eivät olleet radikaaleja pyörätelineiden heittäjiä vaan tavallisia ihmisiä, jotka haluavat oikeutta vaikuttaa kotikaupunkinsa asioihin.

He vaativat vapaita vaaleja. Heidän vaatimukseensa ei ole suostuttu, eivätkä he ole luopuneet vaatimuksestaan.

Torstaina Hongkongin syksy päättyi mutta jotain muuta saattoi alkaa.

Uutta on ainakin nuorten nousu poliittiselle pelikentälle. Katujen valtaus oli alun perin muutaman keski-ikäisen idea, kuten siihen asti oli ollut melkein kaikki muukin, mitä Hongkongissa tapahtui tai päätettiin.

Kun operaatio lopulta käynnistyi, keski-ikäisten älykköjen ideoima Occupy Central -liike jäi kuitenkin nopeasti sivuosaan ja nuoret ottivat ohjat. Etunenässä olivat opiskelijat, mutta mukaan mahtui työelämäänkin ehtineitä yhteiskunnan eri kerrostumista.

Heillä on nyt oma sukupolvikokemuksensa, kun demokratialiikkeessä aiemmin vaikutti näkyvimmin Pekingin Tiananmenin aukion vuoden 1989 verilöylyn järkyttämä sukupolvi.

Yhtenäisestä Kiinasta haaveilevalla kommunistisella puolueella ei tule olemaan helppoa tämän sukupolven kanssa, josta suuri osa ei ollut Tiananmenin aikaan edes syntynyt.

Puolue ei pelkää mitään niin paljon kuin kansanjoukkoja, jotka osaavat järjestäytyä.

Syksyn tapahtumat ovat myös etäännyttäneet vapaammasta yhteiskunnasta nauttivaa erityishallintoaluetta henkisesti muusta Kiinasta. Kyselyissä yhä useampi hongkongilainen sanoo olevansa pikemminkin hongkongilainen kuin kiinalainen.

Hongkongilaiset voivat puhua politiikasta esimerkiksi internetin viestipalvelu Twitterissä, mutta mantereen puolella Kiina jatkaa tukahduttavaa linjaansa. Sitä siedetään Hongkongissa nyt entistä vähemmän.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat