Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avio-onnea teille, hyvät Douglas ja Peter

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Eilinen tiistai oli onnenpäivä skotlantilaiselle Douglas Pretsellille ja australialaiselle Peter Glosterille. Pretsell ja Gloster avioituivat Britannian konsulaatissa Australiassa perinteisissä kilttiasuissa monen yhteisen vuoden jälkeen. Samalla heistä tuli ensimmäinen homopari, joka pääsi hyödyntämään Skotlannin tuoretta sukupuolineutraalia avioliittolakia ja päivittämään Skotlannissa rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi.

Onnea, Douglas ja Peter, ja auvoisia aviovuosia!

Skotlannin parlamentti hyväksyi sukupuolineutraalin avioliiton tämän vuoden helmikuussa. Äänestystulos oli selvä, sillä lainmuutoksen puolesta äänesti 105 parlamentaarikkoa ja vastaan vain 18.

Laki tuli voimaan eilen tiistaina, ja samasta päivästä lähtien halukkaat ovat saaneet muuttaa aiemmin rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi. Ensimmäiset suoraan avioliittoon vihityt homoparit Skotlanti saa joulukuun lopussa, sillä (kaikille tasa-arvoinen) avioliittobyrokratia kestää parisen viikkoa.

Lainsäätäjien mielen kääntäminen muutokselle myönteiseksi vaati kuitenkin vuosien työn. Yhdenvertaisen avioliittolain puolesta ovat taistelleet pitkään niin etujärjestöt, yksittäiset poliitikot kuin kansalaisetkin. Skotlannin presbyteerinen ja katolinen kirkko vastustivat lainmuutosta loppuun asti.

Englannissa ja Walesissa seksuaalivähemmistöt saivat tasa-arvoisen aseman avioliittolaissa jo vajaa vuosi sitten. Uskonnollisesti ja poliittisesti jakautuneessa Pohjois-Irlannissa avioliittolain uudistaminen ei sen sijaan ole ottanut tulta.

Skotlannissa yleinen mielipide on selvästi sukupuolineutraalin avioliittolain kannalla. Tuoreen kyselyn mukaan 68 prosenttia Skotlannin asukkaista uskoo siihen, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöillä pitää olla samat oikeudet avioliittoon kuin muillakin. Muutos on tullut nopeasti, sillä vielä 2002 vastaava lukema oli The Scotsman -lehden mukaan 41 prosenttia. Suvaitsevaisuus on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä. 18–24-vuotiaista uutta avioliittolakia kannattaa yli 80 prosenttia.

Skotlanti päihitti Suomen avioliittolain remontoimisessa, sillä meillä lainsäädäntöprosessi on vielä kesken.

Kahden pienen ja itseään edistyksellisenä pitävän maan taipaleet muistuttavat kuitenkin toisiaan. Isot naapurit ehtivät ensin, ja omilta päättäjiltä vei aikaa tajuta, kuinka kansan arvot ja asenteet muuttuvat. Kun muutos sitten lähti liikkeelle, tuli se isolla rysäyksellä.

Annamari Sipilä HS
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat