Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sierra Leonessa muhii uusi ebola-alue

Suomalainen Jani Sahari järjestää leiritarvikkeita Konon uutta hoitokeskusta varten

Ulkomaat
 
Kari Pullinen
Jani Sahari lähti Sierra Leoneen tiistaina Helsinki-Vantaan lentokentältä.
Jani Sahari lähti Sierra Leoneen tiistaina Helsinki-Vantaan lentokentältä. Kuva: Kari Pullinen

Suomen Punainen Risti lähettää työntekijöitään järjestämään logistiikkaa Sierra Leoneen perustettavassa uudessa ebolanhoitokeskuksessa.

Punaisen Ristin yhdistysten kansainvälinen liitto IFRC ja YK ovat perustamassa ebolaklinikkaa maan länsiosaan Konon alueelle, missä tartuntojen määrä on viime viikkoina ollut kasvussa, uutistoimisto Reuters kertoi viime viikolla.

Nokialainen Jani Sahari, 36, viettää joulun luoden pohjaa uudelle kenttäsairaalalle. Hän lähti tiistaina Helsinki-Vantaan lentokentältä matkalle kohti Sierra Leonea.

Saharin tehtävä Konossa on vastaanottaa Tampereelta tiistaina lähtenyt leiritarvikekuorma ja avustaa uuden hoitopaikan pystyttämisessä ja järjestämisessä.

"Tällä hetkellä en tiedä, missä ensimmäisen yön nukun, mutta eihän leirin pystyttämiseen mene tarvittaessa kuin tunteja", Sahari kertoo puhelimitse.

Aikaisemmin rauhanturvaajana Libanonissa ja Afganistanissa toiminut Sahari osallistuu ensimmäistä kertaa Punaisen Ristin avustustehtävään.

Tieto lähdöstä varmistui vasta maanantaina.

"En ole vielä muodostanut odotuksia komennuksen suhteen", Sahari sanoo. Hänen on määrä palata Suomeen tammikuussa.

Uuden klinikan saaminen toimintakuntoon kestää todennäköisesti viikkoja, kertoo SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi. Rakennusten perustukset valetaan betonista ja jätevesien käsittelystä on huolehdittava.

"Konon klinikka on todennäköisesti täydessä käytössä vasta ensi vuoden puolella", Löövi sanoo.

Klinikalle kaavaillaan alkuun 20 vuodepaikkaa. Määrää voidaan myöhemmin lisätä neljäänkymmeneen. Suomesta toivotaan myös hoitohenkilökuntaa.

Länsi-Afrikkaa koetteleva ebolaepidemia on historian pahin. Vahvistettuja tapauksia on jo yli 18 000 ja kuolonuhreja yli 6 800, mutta todelliset lukumäärät ovat todennäköisesti paljon suurempia.

Sierra Leone nousi vastikään tartuntojen kärkimaaksi ohi Liberian, jossa taudin leviäminen on jo saatu taittumaan. Sierra Leonessa tartuntoja on WHO:n mukaan todettu jo yli 8 000, ja määrä kasvaa yhä.

Erityisen paha piikki tautitapauksissa on havaittu syrjäisellä 350 000 asukkaan Konon alueella, joka kuuluu Punaisen Ristin toiminta-alueelle.

Maailmanterveysjärjestö WHO kertoi viime viikolla löytäneensä Konon ainoasta sairaalasta kasapäin hautaamattomia ruumiita, Reuters kertoi. Viikon sisällä ebolatapauksia on todettu alueella 119.

Sierra Leonen viranomaiset määräsivät Konon kahden viikon karanteeniin ja julistivat öisen ulkonaliikkumiskiellon. Brittiläisen The Guardianin mukaan armeija on sulkenut myös pääkaupunki Freetownin ja läheisen Port Lokon liikenteeltä.

Punainen Risti on ylläpitänyt 60-paikkaista hoitokeskusta Sierra Leonen kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Kenemassa syyskuusta lähtien, ja tartuntojen määrä on alueella saatu laskuun.

Suomalaisia on työskennellyt ebola-alueella Punaisen Ristin kautta huhtikuusta lähtien. Parhaillaan alueella on neljä SPR:n suomalaista avustustyöntekijää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat