Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taleban murhasi 132 lasta koulussa

Pakistanilaisen koulun valtasi kaaos, kun terroristit aloittivat tunteja kestäneen verilöylyn

Ulkomaat
 
A MAJEED afp
Pakistanilaissotilas seisoo vartiossa, kun vanhemmat poistuvat lapsineen koulun lähistöltä.
Pakistanilaissotilas seisoo vartiossa, kun vanhemmat poistuvat lapsineen koulun lähistöltä. Kuva: A MAJEED afp

9-luokkalainen pakistanilaispoika Kashan istui tunnilla tiistaina, kun saliin alkoi kantautua ampumisen ääniä. Ääni lähestyi, kunnes luokan ovi potkaistiin auki. Kaksi miestä alkoi ampua umpimähkään.

Viimeinen asia, jonka haavoittunut Kashan muisti oli se, että ihmiset alkoi kaatua maahan. Hän kertasi asemiesten hyökkäystä kouluunsa Peshawarin kaupungissa Pakistan Express Tribune -lehdelle.

Kouluiskussa kuoli 132 oppilasta sekä yhdeksän henkilökunnan jäsentä. Tekijäksi ilmoittautui ääri-islamilainen Pakistanin Taleban -järjestö.

Yhdeksän hyökkääjän ryhmä tunkeutui koulurakennukseen takaovesta kello kymmeneltä paikallista aikaa. Sotilasunivormuihin pukeutuneet miehet kiersivät luokasta luokkaan.

Koululta kuultiin myös ainakin kolme räjähdystä. Talebanien mukaan hyökkääjillä oli mukanaan pommiliivit itsemurhaiskujen tekemistä varten.

Vasta yhdeksän tuntia myöhemmin Pakistanin armeija julisti tilanteen olevan ohi. Kaikki hyökkääjät olivat kuolleet.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien silminnäkijöiden mukaan suurin osa uhreista tapettiin hyökkäyksen alussa.

Iskusta selviytynyt Shahrukh Khan, 16, kertoi uutistoimisto AFP:lle olleensa uraohjauksen luennolla, kun neljä asemiestä oli tullut koulun auditorioon. Miehet olivat huutaneet: "Jumala on suurin!" Sen jälkeen he avasivat tulen oppilaita kohti.

Asemiehet olivat kiertäneet huoneessa etsimässä pöytien ja penkkien alle piiloutuneita oppilaita. Khania ammuttiin molempiin jalkoihin. Hän esitti kuollutta selvitäkseen.

"Taittelin solmioni ja sulloin sen suuhuni, etten huutaisi", Khan kertasi tapahtumia sairaalassa.

Silminnäkijöiden mukaan asemiehet olivat puhuneet keskenään vieraalla kielellä.

Paikallisen sairaalan mukaan suurin osa kuolleista ja haavoittuneista oli 10–20-vuotiaita.

Peshawarin sotilassairaalan käytävät olivat Reutersin toimittajan mukaan täynnä oppilaiden ruumiita. Vihreä-keltaiset koulupuvut pilkottivat ruumispusseista.

Koulusta evakuoitiin armeijan mukaan 960 ihmistä. Haavoittuneita iskussa oli yli 120.

Pakistanin armeija saapui koululle nopeasti. Osa uhreista saattoi kuolla armeijan jahdatessa hyökkääjiä.

Armeijan mukaan hyökkääjillä oli mukana paljon aseita ja ruokaa, mikä viittaa heidän valmistautuneen pitkään piiritykseen.

Iskun kohteeksi joutunut koulu on Pakistanin armeijan ylläpitämä. Monet sen oppilaista ovat armeijan työntekijöiden lapsia.

Pakistanin Taleban ilmoitti iskun olleen kosto sotilasoperaatiosta, jonka Pakistanin armeijan aloitti kesäkuussa talebaneja vastaan Waziristanin heimoalueella Luoteis-Pakistanissa.

"Valitsimme armeijan koulun iskun kohteeksi, sillä hallitus iskee meidän perheitämme ja naisiamme vastaan", sanoi Talebanin edustaja Muhammad Omar Khorasani Reutersille.

Waziristan on talebanien vankkaa tukialuetta, joten armeija on tehnyt sinne operaatioita myös aiempina vuosina.

Tavallisesti taistelut taukoavat talveksi, sillä olosuhteet kylmällä vuoristoalueella ovat silloin liian kovat.

Pakistanin Taleban on vuodesta 2007 lähtien kapinoinut epäislamilaisena pitämäänsä Pakistanin hallitusta vastaan. Sen tavoitteena on perustaa islamilainen valtio, jota hallittaisiin uskonnon jyrkkien laintulkintojen mukaisesti.

Pakistanin Taleban on eri järjestö kuin naapurimaassa Afganistanissa toimiva Taleban.

Järjestöillä on omat johtajansa, mutta niitä yhdistää jyrkän islamistinen ideologia. Afganistanin Taleban tuomitsi tiistaina iskun kouluun epäislamistisena tekona.

Maanpuolustuspuolustuskorkeakoulun tutkijan, kapteeni Antti Parosen mukaan iskun takana voi olla Pakistanin Talebanin halu näyttää järjestönsä voima muille islamisteille sekä armeijalle. Järjestö on hajonnut tänä vuonna neljään alueelliseen osaan kiistojen vuoksi.

"Emojohto saattaa haluta osoittaa näin toimintakykynsä ja voimansa", Paronen sanoo.

Järjestön sisällä on ollut välillä valtakiistoja.

ZOHRA BENSEMRA reuters
Naiset surivat arkun äärellä 15-vuotiasta kuollutta sukulaistaan Mohammed Ali Khania. Hän oli oppilaana koulussa, johon asemiehet iskivät tiistaina Peshawarin kaupungissa.
Naiset surivat arkun äärellä 15-vuotiasta kuollutta sukulaistaan Mohammed Ali Khania. Hän oli oppilaana koulussa, johon asemiehet iskivät tiistaina Peshawarin kaupungissa.
Kymmeniä koululaisia kuoli Talebanin iskussa Pakistanissa
Kymmeniä koululaisia kuoli Talebanin iskussa Pakistanissa
Pakistanissa on kuollut kymmeniä lapsia Taleban-sissien hyökkäyksessä kouluun maan pohjoisosassa Peshawarin kaupungissa. Videossa ei ole tekstitystä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat