Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjan tiedustelu saa huippuluokan "vakoilulaivan"

Tiedustelulaiva alkaa seurata Barentsinmerellä Venäjän pohjoista laivastoa

Ulkomaat
 
Norja on rakentamassa uutta tiedustelulaivaa
Norja on rakentamassa uutta tiedustelulaivaa
Norja on vaihtamassa vanhaa Marjata-tiedustelulaivaansa uuteen huippumoderniin saman nimiseen laivaan. Videolla näkyy ensin nykyinen Marjata ja sen jälkeen uusi, yli 120-metrinen tiedustelulaiva. (Kuva: Norjan tiedustelupalvelu)

Norjan asevoimien tiedustelupalvelu on saamassa käyttöönsä uuden tiedustelulaivan. Alus kastettiin Marjataksi 6. päivänä joulukuuta Vard Langstenin telakalla Norjassa.

Laiva luovutetaan Norjan tiedustelupalvelun käyttöön lähikuukausina. Operatiiviseen käyttöön se siirtyy testauksen jälkeen vuonna 2016.

Tiedustelulaivan symbolisesta tärkeydestä kertoo se, että aluksen kummina toimii Norjan pääministeri Erna Solberg.

"Pohjoiseen kohdistuva toiminta, kehittäminen ja panostukset kasvavat. Tämän kehityksen valvonta on Norjalle strategisesti tärkeää", sanoo Norjan tiedustelupalvelun johtaja, kenraaliluutnantti Kjell Grandhagen puolustusvoimien verkkosivuilla.

"Parlamentin päätös rahoittaa uusi tiedustelulaiva on myös tärkeä signaali, että pohjoisella alueella on Norjalle jatkuvasti tärkeä merkitys."

Uusi alus on 126 metriä pitkä. Tiedustelulaivojen tehtävä on signaalitiedustelu, jota ne harjoittavat kansainvälisiltä vesiltä käsin.

Marjatan päätoimialue on Barentsinmeri. Erityisesti alus seuraa Venäjän pohjoista laivastoa, joka toimii Kuolan niemimaalta käsin.

Uuden tiedustelulaivan hankinta kertoo arktisen alueen merkityksen kasvusta. Esimerkiksi Venäjän asevoimat perusti vastikään uuden pohjoisen strategisen johtoportaan valvomaan etujaan alueella.

Myös Venäjä on uusimassa tiedustelulaivastoaan. Uusin näistä laivoista eli Juri Ivanov on ollut koeajoissa viime viikkoina Suomenlahdella.

Juri Ivanov siirrettäneen osaksi Venäjän pohjoista laivastoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat