Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakistan suri iskussa kuolleita koululaisia

Maan hallituksella on nyt kovat paineet nujertaa talebanit

Ulkomaat
 
Arif Ali AFP
Pakistanilaisnaiset sytyttivät kynttilöitä kouluiskun uhrien muistolle keskiviikkona Lahoren kaupungissa.
Pakistanilaisnaiset sytyttivät kynttilöitä kouluiskun uhrien muistolle keskiviikkona Lahoren kaupungissa. Kuva: Arif Ali AFP

Koulukirjoja, solmioita, puhelimia ja villapaitoja hujan hajan. Verilammikoita lattialla, luodinreikiä seinissä.

Näin uutistoimistot kuvailivat näkyä terrorihyökkäyksen kohteeksi joutuneessa koulussa Peshawarissa Pakistanissa.

Tästä on kyse

 Yhdeksän asemiestä hyökkäsi tiistaina Pakistanin armeijan ylläpitämään kouluun.

 Tunteja kestäneessä iskussa kuoli 148 ihmistä, joista 132 oli koululaisia. Koulun oppilaat olivat 10–18-vuotiaita.

 Vaikka talebanit ovat tehneet Pakistanissa iskuja jo vuosia, tiistain hyökkäys oli maan historian pahin terrori-isku.

Pahin näky oli koulun auditoriossa, jonne oppilaat olivat tiistain iskun alkaessa kerääntyneet uraohjaustunnille. Asemiehet olivat teloittaneet huoneessa noin sata oppilasta.

Peshawarissa järjestettiin keskiviikkona ensimmäisiä joukkohautajaisia tiistain kouluiskun jäljiltä. Uhreja muisteltiin kynttiläkulkueissa muuallakin maassa, kertoi uutistoimisto AFP.

Ääri-islamilaisen Pakistanin Taleban -järjestön hyökkäys oli Pakistanin historian pahin terrori-isku. Iskussa kuoli 148 ihmistä, joista 132 oli lapsia.

Pakistaniin on julistettu kolmen päivän suruaika. Monet koulut olivat keskiviikkona kiinni. Pakistanin ihmisoikeuskomission johtaja Zohra Yusuf kuvaili koko maan olevan järkytyksen vallassa.

"Lapset ovat peloissaan kaikissa kaupungeissa", kuvaili Karachin kaupungissa asuva Yusuf puhelimitse HS:lle.

Surun lisäksi isku on nostanut myös vihan pintaan Pakistanissa. Monet syyttävät poliittisen johdon olleen liian pehmeä talebaneja kohtaan.

Ääri-islamistiset ryhmät ovat toimineet vuosia Afganistanin ja Pakistanin rajaseuduilla. Nyt poliitikot ja sotilasjohtajat kiirehtivät vakuuttamaan, että terroristit saadaan nujerrettua.

Pääministeri Nawaz Sharif ilmoitti Pakistanin ottavan jälleen kuolemantuomion käyttöön terrorismista tuomituille. Pakistanin armeijan päällikkö, kenraali Raheel Sharif lensi puolestaan pikavauhtia Afganistanin keskustelemaan, miten talebaneja vastaan voitaisiin toimia.

Pakistanin ja Afganistanin talebanit ovat kaksi erillistä järjestöä, mutta ne tekevät keskenään yhteistyötä.

Pakistanin johdon on pakko toimia nyt voimakkaammin ääriryhmiä vastaan, uskoo Pakistan-tutkija Barmak Pazhwak United States Institute for Peace -instituutista.

Pakistanin poliittista ja sotilaallista johtoa on pitkään syytetty aseryhmien läsnäolon sallimisesta. Johdon syytetään käyttävän ääriryhmiä hyväkseen Afganistanissa sekä Kashmirissa, josta Pakistan ja Intia ovat kiistelleet pitkään.

"Pakistan ei voi valita, mitä ryhmiä vastaan isketään", Pazhwak sanoi puhelimitse HS:lle.

Pääministeri Sharif lupasi viime vuonna valtaan noustessaan neuvotella rauhan talebanien kanssa. Neuvottelut kaatuivat kuitenkin pian.

Sen jälkeen Pakistanin armeija aloitti sotilasoperaation talebaneja vastaan Pohjois-Waziristanin heimoalueilla.

Talebanit sanovat tehneensä iskun kostona juuri tätä sotilasoperaatiota vastaan.

"Uskon, että paineita lisätään. Eikä vain sotilaallisesti, vaan myös poliittisesti niitä tahoja kohtaan, joilla on sympatioita talebaneille", Pazhwak sanoo.

Tiistain iskun uskottiin kuitenkin kääntävän asenteita entisestään järjestöä vastaan. Iskun tuomitsi jopa Afganistanin Taleban, kertoi uutistoimisto Reuters.

Pazhwakin mukaan Pakistanin Taleban on jonkinlaisessa hajaannuksen tilassa. Vaikka sotilasoperaatio ei ole nujertanut järjestöä, ovat sen taistelijat joutuneet pakenemaan tukikohdista ja kylistä, osa Afganistaniin asti. Tämä on sotkenut järjestön komentoketjuja.

Myös sisäiset ristiriidat ovat syöneet järjestöä. Vaikka Pakistanin Taleban on aina ollut useiden eri ryhmien melko hajanainen yhteenliittymä, se on tänä vuonna hajonnut useaan eri osaan riitojen vuoksi.

"Useita heidän johtohahmojaan on kuollut Yhdysvaltain lennokki-iskuissa. Nykyinen johtaja ei ole kovin yhdistävä hahmo", Pazhwak kuvailee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat