Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA ja Kuuba liennyttävät 50 vuoden vihanpitoaan

Yhdysvallat ja Kuuba aloittivat historiallisen liennytyksen. Havannassa uutinen suhteiden palauttamisesta otettiin toiveikkaana vastaan.

Ulkomaat
 
Larry Downing ja Alejandro Ernesto REUTERS
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kuuban presidentti Raul Castro.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kuuban presidentti Raul Castro. Kuva: Larry Downing ja Alejandro Ernesto REUTERS

Yhdysvallat ja Kuuba ottivat keskiviikkona historiallisen askeleen kohti puolen vuosisadan vihanpidon lopettamista.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on luvannut kylmän sodan aikaisen Kuuban-politiikan uudistamista jo vuodesta 2009 lähtien. Keskiviikkona hän kertoi Yhdysvaltojen avaavan lähetystön Havannaan yli 50 vuoden tauon jälkeen ja aloittavan neuvottelut suhteiden palauttamiseksi.

Obaman mukaan Kuuban eristäminen ei ole tuottanut haluttua tulosta.

"Lopetamme vanhentuneen politiikan, joka on epäonnistunut vuosikymmenten ajan."

Kommunistisen Kuuban presidentti Raúl Castro piti samaan aikaan oman tiedotustilaisuutensa, jossa hän ilmoitti Kuuban luovan uudelleen diplomaattisuhteet Yhdysvaltoihin. Taloussaartoa ei kuitenkaan ole ratkaistu, Castro sanoi.

Valkoinen talo ilmoitti liudasta lähiaikoina toteutettavia uudistuksia. Ulkoministeri John Kerryn on määrä arvioida, kuuluuko Kuuba enää terrorismia rahoittavien maiden listalle.

Ensimmäiset lievennykset koskevat Kuubaan kohdistuvien liikematkojen ja maksuliikenteen rajoituksia. Yhdysvalloissa asuvat kuubalaiset saavat pian lähettää nelinkertaisen määrän rahaa perheelleen Kuubaan.

"Jos Obama tekee tämän, Kuuba alkaa todella muuttua. Asiat ovat jo muuttuneet vähän, mutta todella hitaasti. Jos saarto poistuu, sitten alkaa tapahtua", kommentoi havannalainen Maria Pelaes puhelimitse HS:lle.

Yhdysvallat asetti Kuuban kauppasaartoon ja katkoi diplomaattisuhteet 1960-luvun alussa, kun valtaan oli noussut kommunistijohtaja Fidel Castro. Viime vuosina heikko taloustilanne on lisännyt Kuubassa paineita uudistuksiin.

Obama huomautti, että maiden välillä on yhä syviä näkemyseroja. Yhdysvallat pyrkii vastedes lisäämään maiden välisiä yhteyksiä ja siten vahvistamaan Kuuban kansalaisyhteiskuntaa ja kannustamaan Kuubaa avautumaan.

"En odota näiden uudistusten mullistavan Kuubaa yhdessä yössä", Obama sanoi.

Taloussaarto on kirjattu Yhdysvaltojen lakiin, joten sen purkamisessa demokraatti Obama joutuu vastatusten republikaanijohtoisen kongressin kanssa. Kongressin alahuoneen puhemies John Boehner moittikin suunnitelmaa oikopäätä.

"Suhteita Castron hallintoon ei pidä uudistaa, saati normalisoida, ennen kuin kuubalaisilla on vapaus – eikä sekuntiakaan aikaisemmin", Boehner sanoi The Washington Postin mukaan.

Tukea uudistukset saanevat nuoren polven Yhdysvaltojen kuubalaisilta. He eivät suhtaudu pakotteisiin yhtä jyrkästi kuin vanhempansa ja isovanhempansa, jotka pakenivat Castrojen hallintoa.

Suhteiden lämmittämistä pohjustettiin vankien vaihdolla. Kuuba vapautti tiistaina viisi vuotta vangittuna olleen yhdysvaltalaisen Alan Grossin ja nimeämättömän yhdysvaltalaisen vakoojan.

Yhdysvallat päästi kolme niin sanotun Miamin viisikon jäsentä palaamaan Kuubaan. Yhdysvaltojen kuubalaisjärjestöihin soluttautunut vakoilurinki jäi kiinni 1990-luvulla, ja kaksi sen jäsentä on vapautettu jo aikaisemmin.

Obama: Yhdysvallat avaa diplomaattisuhteet Kuuban kanssa
Obama: Yhdysvallat avaa diplomaattisuhteet Kuuban kanssa
Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mukaan Yhdysvallat aikoo parantaa merkittävästi suhteitaan Kuuban kanssa. Käytännössä Yhdysvallat aikoo purkaa vuosikymmeniä kestäneen Kuuban kauppasaarron.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat