Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afgaaninaisen viesti maailmalle: "Puhukaa minulle, älkää minusta"

Afganistanilaisen naisaktivistin Samira Hamidin mukaan naisten arki on maassa parantunut

Ulkomaat
 
Naisaktivisti Samira Hamidi vieraili Helsingissä viime viikolla. Hamidi korostaa, että kansainvälisen yhteisön on pidettävä yllä painetta Afganistanin johtoa kohtaan, jotta naisten asema ei heikkene.
Naisaktivisti Samira Hamidi vieraili Helsingissä viime viikolla. Hamidi korostaa, että kansainvälisen yhteisön on pidettävä yllä painetta Afganistanin johtoa kohtaan, jotta naisten asema ei heikkene.

Miehet puhuvat keskenään tummissa puvuissa. Heidän edessään on tuimailmeinen afgaaninainen vihreässä hameessa.

"Puhukaa minulle, älkää minusta", kyltti naisen käsissä julistaa.

Fakta

Isaf-operaatio päättyy

 Sotilasliitto Naton johtama Isaf-operaatio alkoi Afganistanissa vuonna 2001. Myös suomalaiset rauhanturvaajat ovat osallistuneet operaatioon.

 Isaf-operaatio päättyy vuodenvaihteessa. Siihen mennessä suurin osa kansainvälisistä joukoista lähtee Afganistanista.

 Afganistaniin jää kuitenkin vielä kansainvälisiä joukkoja kouluttamaan ja tukemaan Afganistanin armeijaa ja poliisia. Heidän määräänsä on tarkoitus vähentää vuoden 2015 mittaan.

Nainen on Samira Hamidi, 35. Tunnettu naisaktivisti protestoi syyskuussa Naton kokouksessa Walesissa. Miesvaltaiset delegaatiot pohtivat siellä Afganistanin turvallisuustilannetta.

Puolta väestöstä ei voi unohtaa rauhaa rakennettaessa, kuuluu Helsingissä vierailleen Hamidin viesti. Afganistan on nyt ajankohtainen, sillä sotilasliitto Naton sotilasoperaatio Isaf päättyy maassa vuodenvaihteessa.

Afganistanin naisverkoston entinen johtaja on nähnyt Afganistanin muuttuvan paljon.

Hän vietti nuoruusvuotensa sotaa paossa Pakistanissa. Tarinoita sodasta ja ääri-islamilaisen Taleban-järjestön hirmuvallasta hän kuuli Afganistaniin jääneiltä sukulaisiltaan.

Naiset suljettiin koteihin. Hamidin naisserkut opiskelivat salaa huoneissaan.

Hamidien perhe päätti palata Afganistaniin, kun Nato-liittouma oli syössyt talebanit vallasta vuonna 2001. Matka sotien runteleman Afganistanin halki pääkaupunki Kabuliin kesti kokonaisen päivän. 24-vuotias Hamidi ei olisi halunnut palata Afganistaniin, joten hän murehti koko matkan.

"Pelkäsin, että unohtaisin englannin kielen ja tietokoneen käytön, ja etten löytäisi töitä."

Katukuvassa näki harvoin naisia yksin. Myös Hamidi liikkui mieluummin veljet turvanaan.

Asiat kuitenkin järjestyivät.

"Nyt sanon, että päätös oli paras, jonka vanhempani tekivät."

Hamidi kiinnostui naisten oikeuksista toden teolla saatuaan töitä sisäministeriöstä, joka oli täysin miesten linnake.

"Se oli vaikeinta työtä, jota olen tehnyt. Yritin vakuuttaa miesvirkailijoita, miksi sukupuolten tasa-arvo on tärkeää, miksi pitäisi olla enemmän esimerkiksi naispoliiseja."

Hamidin mukaan naisten arki on parantunut noista päivistä etenkin suurissa kaupungeissa. Hän kertoo liikkuvansa vapaasti Kabulissa.

"Sitten on myös maakuntia, jotka ovat erittäin konservatiivisia. Naisten pitää peittää päänsä jopa miessukulaisten seurassa, eikä heitä näe juuri basaareissa."

Myös työelämään naiset ovat tehneet varovaista paluuta. Se ei ole helppoa.

"On todella taisteltava työn saamiseksi. Naiset kokevat syrjintää, ja työpaikoilla esiintyy esimerkiksi seksuaalista häirintää."

Pahimmillaan afgaaninaiset tekevät töitä henkensä uhalla. Myös Hamidi on saanut puheluita, joissa hänet on uhattu tappaa. Uhkauksiin on ollut pakko tottua. "Joskus se käy pelottavaksi, mutta en voi antaa pelon vaikuttaa työhöni."

Monet tytöt aloittavat koulun, mutta käytännössä se jää monilta kesken. Suuri syy on köyhyys. Perhe saattaa ajatella, että tyttö on parempi naittaa nopeasti kuin kouluttaa pitkälle.

Myös naisopettajista on pulaa. Siksi perheet eivät välttämättä halua lähettää tyttöjä kouluun.

"On myös pelkoa iskuista, raiskauksista tai seksuaalisesta häirinnästä", Hamidi kuvaa.

Afganistanilla on nyt edessään eräänlainen kohtalonvuosi, kun Isaf-operaatio päättyy.

Naisten asema oli yksi niistä asioista, joilla operaatiota aikoinaan perusteltiin. Vaikka kehitystäkin on tapahtunut, Afganistan on yhä yksi maailman vaarallisimmista paikoista naiselle.

"Kansainvälisten joukkojen on lähdettävä, ja kansainvälisen yhteisön on annettava vastuu afganistanilaisille. Mutta tuen jatkuminen on tulevan kannalta todella tärkeää", Hamidi sanoo.

Afganistanin suurimpia tulevaisuuden huolia on turvallisuus. Taleban on lietsonut pelkoa kiihdyttämällä iskujaan.

Parin viikon aikana Kabulissa on tehty useita tuhoisia itsemurhaiskuja.

"Aamulla töihin lähtiessä ei tiedä, palaako illalla kotiin", Hamidi kuvaa Kabulin tunnelmaa.

Synkimpien ennustusten mukaan Afganistan suistuu pahempaan epävakauteen, kun kansainväliset joukot vähenevät. Silloin myös saavutukset naisten aseman parantamisessa olisivat vaarassa.

Monet naisaktivistit ovat huolissaan, että naisten oikeuksista tingitään, jos Afganistanin hallinto pääsee sopuun rauhanneuvotteluissa Talebanin kanssa.

Afganistanin syyskuussa aloittanut uusi presidentti Ashraf Ghani on puheissaan vakuuttanut puolustavansa naisia. Mutta Hamidi korostaa, että kansainvälisen yhteisön on pidettävä yllä painetta maan johtoa kohtaan.

"Uudessa hallinnossa on monenlaisia toimijoita. Osa heistä ei edes tiedä, mitä naisten oikeudet ovat."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat