Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylmän sodan muuri kesti puoli vuosisataa

Vihanpidon lupaillaan vaihtuvan sivistyneeseen naapuruuteen

Ulkomaat
 
Reuters
Fidel Castro tervehti väkijoukkoja Havannassa tammikuussa 1959. Castron johtamat joukot olivat vallanneet pääkaupungin muutamaa päivää aiemmin.
Fidel Castro tervehti väkijoukkoja Havannassa tammikuussa 1959. Castron johtamat joukot olivat vallanneet pääkaupungin muutamaa päivää aiemmin. Kuva: Reuters

Huumeita, viinaa, naisia ja rahaa. Sellainen oli Kuuba ja sen pääkaupunki Havanna 1950-luvulla.

Maata johti häikäilemättömästi diktaattori Fulgencio Batista, joka tapatti tuhansittain vastustajiaan. Salainen poliisi kidutti ja teloitti kansalaisia julkisesti. Yhdysvallat tuki Batistaa, joka teki rahakkaita sopimuksia amerikkalaisten mafiosojen kanssa.

Havanna oli yhtä suurta bordellia. Rahaa tehtiin uhkapelillä, prostituutiolla, viinalla ja huumekaupalla. Huumeita sai lähes yhtä helposti kuin rommia ja lähes yhtä halvalla, raportoi amerikkalaislehti 1950-luvulla.

Batistan umpikorruptoitunut diktatuuri päättyi Fidel Castron johtamaan Kuuban vallankumoukseen 1959, kun sissit valtasivat Havannan.

Batista pakeni maasta ja päätyi Portugaliin. Hän kuoli 1973.

Castron johdolla diktatuuri vaihtui toiseen, kun valta siirtyi Kuuban kommunistiselle puolueelle. Tähän päivään asti Kuubassa on vainottu ja kidutettu toisinajattelijoita, eikä sananvapautta ole edelleenkään.

Sadattuhannet kuubalaiset ovat paenneet sortoa Yhdysvaltoihin – pakenemalla meritse Miamiin usein heppoisilla virityksillä, kuten traktorin sisärenkailla.

Castron, hänen veljensä Raúl Castron sekä Ernesto "Che" Guevaran vallankumous toi mukanaan kansalaisille myös hyvää. Vaikka maa on ollut köyhä, on Kuubassa panostettu koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Kuubalaiset lääkärit ovat maailmalla kuuluisia.

Pian vallankumouksen jälkeen Kuuban turvallisuustilanne heikkeni nopeasti ja maailma pidätti henkeään: Kuuban tapahtumat olivat johtaa kolmanteen maailmansotaan.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun kommunistinen puolue kansallisti amerikkalaisten omistukset Kuubassa.

Yhdysvallat yritti maihinnousua Sikojenlahdella vuonna 1961, mutta epäonnistui. Kuuba oli liittynyt sosialistiseen leiriin, ja Neuvostoliitosta tuli sen suurin tukija. Vastareaktiona Yhdysvallat katkaisi diplomaattiset suhteet ja asetti Kuuban kauppasaartoon, joka on yhä voimassa.

Maailmansotaa pelättiin, kun Yhdysvallat huomasi loppuvuodesta 1962 Neuvostoliiton sijoittaneen ydinaseita Kuubaan, Yhdysvaltojen takapihalle. Ohjuskriisi saatiin kuitenkin ratkaistua täpärästi, ja Neuvostoliitto veti ohjuksensa Kuubasta.

Vuosikymmen toisensa jälkeen Kuuban kommunistinen puolue on sinnitellyt vallassa kauppasaarrosta huolimatta. Neuvostoliiton romahtaminen kurjisti kuubalaisten elämää entisestään, kun avustusvirrat Moskovasta tyrehtyivät.

Castro pysyi kuitenkin vallassa salamurhayrityksistä huolimatta aina vuoteen 2006 asti, jolloin hän siirsi heikentyneen terveydentilansa vuoksi vallan veljelleen Raúlille. Kummallakaan veljeksistä ei ole enää paljon aikaa jäljellä, sillä Fidel on 88 ja pikkuveli Raúl 83 vuotta.

Yli puoli vuosisataa jatkuneen vihanpidon jälkeen Yhdysvaltojen ja Kuuban ilmoitus maiden välisten suhteiden normalisoinnista olikin merkittävä niin maailmanpoliittisesti kuin historiallisesti.

"Tänään on jälleen yksi muuri murtunut", kuvasi tapahtunutta Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini.

Presidentti Barack Obama totesi nyt "uuden luvun" alkaneen maiden välisissä suhteissa. Raúl Castro puolestaan muistutti, että Yhdysvaltojen ja Kuuban on opittava tästä lähtien elämään "sivistyneesti yhdessä" erimielisyyksistä huolimatta.

Kuubalaistenkin keskuudessa riemuittiin. Koko ikänsä kauppasaarron alla elänyt havannalainen kahvilatyöntekijä Ernesto Perez kertoi tulleensa kananlihalle uutisen kuultuaan.

"Tämä uutinen tulee muuttamaan elämämme – parempaan päin", Perez sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat