Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avautuminen tuo Kuuban ongelmat esiin

Valtaosa amerikankuubalaisista tukee maiden suhteiden avaamista

Ulkomaat
 

"Tämä on iso käänne paitsi Yhdysvaltain ja Kuuban suhteissa, myös Yhdysvaltain suhteissa Etelä-Amerikkaan", sanoo Kuuba-ohjelman johtaja Marc Hanson Etelä-Amerikan ihmisoikeuksia seuraavasta kansalaisjärjestöstä Wolasta Washingtonissa.

"Monet Latinalaisen Amerikan maat ovat jo pitkään olleet sitä mieltä, että Yhdysvaltain pitäisi päästä yli kylmän sodan aikaisesta asenteestaan suhteessa Kuubaan."

Hansonin mielestä kymmenien vuosien kauppasaarto ei ole parantanut Kuuban ihmisoikeustilannetta, päinvastoin: Kuuban eristäminen on antanut Fidel ja Raúl Castrolle mahdollisuuden pitää kansansa kurissa.

Siksi aina, kun Yhdysvalloissa on puhuttu kauppasaarron purkamisesta, Castrot ovat tehneet jotain ärsyttääkseen Yhdysvaltoja, Hanson sanoo.

"Uudessa, avoimessa maailmassa Kuuba ei pääse piilottelemaan ongelmiaan, kuten ihmisoikeusloukkauksia."

Amerikankuubalaiset ovat jakaantuneet kahteen leiriin suhteessa Barack Obaman päätökseen: kylmän sodan päättymisen jälkeen varttunut sukupolvi on ylivoimaisesti suhteiden avaamisen puolella.

Floridan kansainvälisen yliopiston Kuuba-instituutin teettämän kyselyn mukaan 90 prosenttia 18–29-vuotiaista amerikankuubalaisista kannattaa suhteiden normalisointia. Tämä antoi Obamalle selkänojaa.

Vanhemmista amerikankuubalaisistakin enemmistö on kyselyn mukaan tätä mieltä, mutta äänekkään vähemmistön mielestä Obama antoi nyt periksi diktaattorille.

Tätä linjaa edustaa amerikankuubalainen senaattori Marco Rubio, yksi republikaanien mahdollisista presidenttiehdokkaista. Hänestä Obama "antoi kaiken ja sai vähän vastalahjaksi".

The Miami Herald -lehden mukaan myös amerikankuubalainen edustajainhuoneen jäsen Ileana Ros-Lehtinen, jonka mies on suomalaista sukua, sanoi Obaman saattaneen rikkoa omavaltaisella päätöksellään useita lakeja.

Entä vanha Fidel Castro, nauraako hän nyt partaansa? Hän on nähnyt valtakaudellaan jo yksitoista Yhdysvaltain presidenttiä. Nyt hän voi päästä sanomaan, että lopulta Yhdysvallat taipui.

Kuubassa on jo noin puoli miljoonaa yrittäjää. Tulevaisuudessa kuubalaiset saavat tietoa maailmasta internetin kautta, Hanson sanoo.

"Näemme uuden Kuuban, enkä usko, että Castro tuntee siellä olonsa kotoisaksi."

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat