Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Investointipaketti arveluttaa Suomea

EU-huippukokous hyväksyi 315 miljardin euron ohjelman, jonka pitäisi sysätä Euroopan taloutta kasvu-uralle

Ulkomaat
 
Emmanuel Dunand AFP
Pääministeri Alexander Stubb, Britannian pääministeri David Cameron (oik.) ja Romanian presidentti Traian Basescu valmistautuivat ryhmäpotrettiin EU:n huippukokouksessa Brysselissä.
Pääministeri Alexander Stubb, Britannian pääministeri David Cameron (oik.) ja Romanian presidentti Traian Basescu valmistautuivat ryhmäpotrettiin EU:n huippukokouksessa Brysselissä. Kuva: Emmanuel Dunand AFP

Suomi suhtautuu epäilevästi EU:n uuteen investointiohjelmaan, jolla on tarkoitus luoda kasvua ja työpaikkoja taantumasta pyristelevään Eurooppaan.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) teki torstaina selväksi, ettei Suomi esimerkiksi aio ainakaan ensi vaiheessa sijoittaa rahaa yhteiseen investointipottiin.

Artikkeliin liittyvät

"Suomi ei näillä näkymin ole lähdössä mukaan investointipakettiin sellaisenaan. Me haluamme nähdä, mitä se pitää sisällään", Stubb sanoi Brysselissä, jossa hän osallistui EU-maiden päämiesten huippukokoukseen.

Kokous hyväksyi uuden 315 miljardin euron investointiohjelman, jonka kokoaminen on Stubbin edeltäjän, EU-komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen vastuulla.

Ohjelmasta ovat innostuneet eniten ne etelä- ja länsieurooppalaiset maat, joilla on pahin pula investoinneista ja sijoittajien luottamuksesta. Suomen ja Saksan kaltaiset tiukan kulukurin maat ovat nähneet sijoitusohjelmassa vähemmän etuja.

Suomi suhtautuu periaatteessa myönteisesti ajatukseen, että Eurooppa saa ohjelman investointien vauhdittamiseksi. Kataisen suunnitelmassa on kuitenkin monta edelleen auki olevaa, arveluttavaa kohtaa.

"Investointipaketeissa kannattaa edetä maltilla. Ensin pitää katsoa, mitä ne pitävät sisällään, miten avoimia ne ovat ja miten hyvä vipuvaikutus tämäntyyppisillä investointipaketeilla on", Stubb sanoi.

Investointiohjelma toimii käytännössä siten, että 21 miljardin euron julkisella alkupääomalla houkutellaan yksityisiä sijoittajia mukaan eurooppalaisiin hankkeisiin. Alkupääoma tulee takausten muodossa EU:n budjetista ja Euroopan investointipankilta (EIP).

Komissio on laskenut, että alkupääoma houkuttelisi 15-kertaisesti yksityistä rahaa. Suomea laskelma arveluttaa.

Yksityiset sijoittajat voivat karsastaa osallistumista, jos ohjelma keskittyy investointeja kipeästi tarvitseviin eteläeurooppalaisiin korkean riskin maihin.

Myös Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki epäilee ohjelman toimivuutta. Hänen mukaansa se on "toistaiseksi toiveajattelua" eikä hän usko suurten lisäinvestointien syntymiseen rahaston avulla.

Kuoppamäki kuitenkin sanoo, että aika elvyttämiselle investointien kautta on oikea.

"On tervetullutta, että komissio kiinnittää asiaan huomiota ja pyrkii vauhdittamaan investointeja, mutta keinot vaikuttavat kankeilta ja vaatimattomilta."

Kataisen ohjelmaa on moitittu siitä, ettei se ole tarpeeksi suuri eikä sisällä uutta rahaa. Komissio on vastannut arvosteluun pyytämällä jäsenmailta vapaaehtoisia sijoituksia alkupääomaan.

Porkkanaksi Katainen on luvannut, että jos jäsenmaa rikkoo rahastoon antamansa sijoituksen takia yhteisiä velka- ja budjettivajesääntöjä, komissio katsoisi rikettä läpi sormiensa.

Suomi ja Saksa suhtautuivat kokouksen alla karsaasti siihen, että EU-maiden johtajat erikseen siunaisivat budjettisääntöjen löysän tulkinnan.

Komissio antaa investointipaketin tarkasta sisällöstä esityksen tammikuussa. Ohjelman toiminta pyritään käynnistämään kesällä 2015.

Jäsenmaat ovat jo toimittaneet komissiolle listan hankkeista, joita maat toivovat investointipaketista rahoitettavan. Komission mukaan sijoituskohteiden valinta tapahtuu ilman maakiintiöitä.

Ohjelman hallinto on vielä levällään, mutta suunnitelmien mukaan sijoituskohteiden valinnasta päättää erillinen asiantuntijaryhmä.

Näin estetään rahojen valuminen niille maille, joiden poliitikoilla on Brysselissä kovimmat kyynärpäät.

Virve Kähkönen HS
Tuomas Niskakangas HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat