Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenkuubalaiset riemastuivat USA:n ja Kuuban liennytyksestä: "Kuin joululahja"

Suomenkuubalaiset iloitsivat Yhdysvaltojen ja Kuuban sovusta

Ulkomaat
 
Mika Ranta HS
Suomessa yli kaksikymmentä vuotta asunut kuubalainen Juan Carlos Guzmán Monet iloitsi torstaina Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteiden lientymisestä.
Suomessa yli kaksikymmentä vuotta asunut kuubalainen Juan Carlos Guzmán Monet iloitsi torstaina Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteiden lientymisestä. Kuva: Mika Ranta HS

Kun Suomessa asuva kuubalainen Jacqueline Chávez saapui keskiviikkona kotiin, häntä odotti suuri yllätys.

"Etkö ole kuullut uutisia?" hänen miehensä oli kysellyt.

Espanjan opettajana työskentelevä Chávez ei ollut uskoa, että Kuuba ja Yhdysvallat olisivat todella päässeet sopuun suhteidensa normalisoinnista vuosikymmenten vihanpidon jälkeen.

"Kun televisiouutiset alkoivat, räjähdin itkemään. Poikani ei ymmärtänyt, miksi itken, ja mieheni piti selittää, että äiti itkee ilosta", Chávez kertoo.

Suomenkuubalaiset tuntuivat iloitsevan Yhdysvaltojen ja Kuuban päätöksestä palauttaa maiden diplomaattiset suhteet.

"Tämä tuli yllättäen, vaikka olemme toivoneetkin tätä pitkään. Olin ajatellut, ettei Yhdysvallat anna periksi minun elämäni aikana", Chávez sanoo.

Myös Suomessa yli kaksi vuosikymmentä asunut Juan Carlos Guzmán Monet oli toiveikas tulevaisuuden suhteen. Hän ehti soitella jo tuttavilleen Kuubaan.

"Yksi kaverini sanoi, että tämä on kuin joululahja", sanoo Guzmán Monet.

Eniten kuubalaiset odottavat nyt muutoksia talouteen. Kuuba on ollut Yhdysvaltojen kauppasaarrossa 1960-luvulta lähtien. Kauppasaarto on kirjattu Yhdysvaltojen lakiin, joten sen purkaminen ei onnistu välttämättä helposti. Presidentti Barack Obaman on vietävä kauppasaarron purkaminen läpi republikaanienemmistöisessä kongressissa.

HS:n Kuubasta palannut kirjeenvaihtaja: Ihmiset ovat todella hölmistyneitä
HS:n Kuubasta palannut kirjeenvaihtaja: Ihmiset ovat todella hölmistyneitä
HS:n kirjeenvaihtaja Maria Manner oli Kuubassa työmatkalla juuri ennen Yhdysvaltojen ja Kuuban keskiviikkoista uutispommia suhteiden palauttamisesta. Manner kertoo videolla, mitä historiallinen uutinen merkitsee tavallisille kuubalaisille. Toimittaja: Petja Pelli, Editointi: Jari Siili

Paljon muita uudistuksia on kuitenkin luvassa. Obama lupasi muun muassa helpottaa maksuliikennettä Kuubaan. Nyt Yhdysvalloissa olevat kuubalaiset voivat tehdä rahalähetyksiä sukulaisilleen. Myös luottokorttien käyttö helpottuu.

Chávez uskoo, että Kuubaan saadaan nyt ulkomailta sijoituksia. "Jos ihmiset voivat tehdä töitä kunnon yrityksissä, joissa saa kunnon palkkaa, ei tarvitsisi unelmoida siitä, että pääsee muuttamaan ulkomaille."

Myös Yhdysvaltojen kansalaisten matkustaminen Kuubaan helpottuu. Suomenkuubalaiset odottavat turistiryntäystä.

"Voi tulla sellainen buumi, ettei suomalaisille matkailuyrittäjille löydy enää hotelleja", Guzmán Monet nauraa.

Chávez toivoo, että ennakkoluulot vähenisivät, kun kontaktit puolin ja toisin lisääntyvät. Hänen mukaansa kuubalaisilla ei ole mitään tavallisia yhdysvaltalaisia vastaan, vaan Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa.

"Kuuba on itsenäinen maa. Miksi emme voisi olla sellaisia kuin haluamme? Nyt Obama näyttää ymmärtäneen, että tämän pitää muuttua."

Haastateltavat eivät usko, että Kuubassa tapahtuisi nyt nopeasti suuria poliittisia mullistuksia. Chávez huomauttaa, että Kuuban sisäpolitiikassa on tapahtunut muutoksia jo viime vuosina.

Presidentti Raúl Castro lupasi keskiviikkona helpottaa kuubalaisten pääsyä internetiin. Guzmán Monetin mielestä sillä voi olla suuri merkitys.

"Kuubalaiset pystyvät hakemaan tietoa siitä, mitä muualla maailmassa kirjoitetaan. Ja muodostamaan sen pohjalta oman mielipiteensä", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat