Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU tyrmäsi helpotukset Putinille

Venäjän talouden syöksy toi jännitettä harvinaisen kriisittömään EU-kokoukseen

Ulkomaat
 

Euroopan unionin johtajat julistivat torstaina Brysselissä, että Venäjän on turha toivoa helpotusta talousahdinkoonsa pakotteiden purkamisesta.

Johtajat sanoivat, että EU helpottaa tai poistaa pakotteita vain, jos Venäjä muuttaa kurssiaan Ukrainassa.

"Presidentti Vladimir Putinin ja Venäjän johdon pitäisi pohtia vakavasti jyrkkää asennemuutosta muuta maailmaa kohtaan ja vaihtaa yhteistyövaihteelle", sanoi EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja Federica Mogherini.

Aiemmin tänä vuonna Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan. Lisäksi Venäjä on tukenut EU:n mukaan Itä-Ukrainan alueita hallitsevia venäläismielisiä joukkoja.

EU korosti paheksuntaansa Krimin liittämisestä Venäjään kiristämällä torstaina pakotteita Krimin niemimaalla.

"Venäjä ei ole ottanut poliittista vastuuta. Nämä pakotteet asetettiin, koska Venäjä valloitti Krimin ja epävakautti Itä-Ukrainaa", sanoi pääministeri Alexander Stubb.

Venäjän ruplan raju syöksy nousi puheenaiheeksi Eurooppa-neuvoston kokouksessa, joka kriisintäytteisten viime vuosien mittapuulla oli muuten rauhallinen. Neuvoston tuore puheenjohtaja puolalainen Donald Tusk kutisti kokouksen yksipäiväiseksi laihan asialistan takia.

Venäjän talousvaikeuksien syvyys sekä innosti että huolestutti Euroopan johtajia.

"Se ei ole hyvä uutinen venäläisille, mutta se ei ole myöskään hyvä uutinen Ukrainalle, ja se ei ole hyvä uutinen Euroopalle tai muulle maailmalle", Mogherini sanoi.

Länsimaat ovat tarkoituksella pyrkineet talouspakotteilla ajamaan Venäjän taloutta tiukalle. Toisaalta Venäjän talouden romahdus olisi isku myös Euroopan taloudelle.

Jo nykyisellään ruplan syöksy vaikeuttaa vientiä Venäjälle ja tuo uuden arvaamattoman elementin Venäjän uhmakkaaseen ulkopolitiikkaan.

Venäjän lisäksi EU-maat vetivät kokouksessa tiukkaa linjaa Ukrainan kanssa. Länsimaat ovat tukeneet Ukrainaa taloudellisesti, mutta Ukraina ei ole tehnyt niitä rakenteellisia uudistuksia, joita siltä on vaadittu.

"On Ukrainan etu pitää kiinni taloudellisista uudistuksista, koska muuten apua ei tipu", Stubb sanoi.

Ukraina tarvitsee IMF:n mukaan noin 12 miljardia euroa lisärahoitusta. Ongelmana on, kuka nuo lainat antaa ja miten.

Virve Kähkönen HS
Tuomas Niskakangas HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat